17 пъти са се увеличили пестицидите в зеленчуците за 40 години

По данни на британски учени

14.01.2018 | Коментари: 1 | 4902 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Броят на химическите вещества, използвани за третиране на зеленчуковите култури, предлагани в супермаркетите, се е увеличил 17 пъти в рамките на 40 години. Това сочат данни на британски учени, цитирани от greentech.bg.
 
Производителите на органични хранителни продукти и изследователите предупреждават, че потребителите са изложени на “токсичен коктейл” от пестициди.
 
Данните, публикувани за пръв път от “Асоциация за почвите” във Великобритания, показва, че броят на отровните химикали, прилагани върху лук, праз, пшеница и картофи, се увеличава от 60-те години насам – постоянно. 
 
“Химикалите могат да имат ефект на смес: всеки от тях може да няма вреден ефект сам по себе си, но когато са смесени, стават отровни“, коментираха учени, като допълват:
 
“Ние не сме просто изложени на въздействието на пестициди. Ние сме изложени на много химикали, които действат заедно, и трябва да вземем под внимание този “коктейлен“ ефект, който засяга една и съща целева аудитория”.
 
При лука и праза се наблюдава най-голямото увеличение на токсичните химикали. Концентрацията се е увеличила 17 пъти – от 1,8 през 1966 г. до 32,6 през 2015 г., показват данните. През 1974 г. по-малко от два химикали са били прилагани за пшеницата – цифра, която е нараснала повече от десет пъти до 20,7 през 2014 г.
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • Петя
    14.01.2018, 21:15
    Сигурно са "био", най модерното и субсидирано в Бг!

Последни новини