20-те най-големи млечни завода в света преработват 25,4% от млякото, което се произвежда по света. Това сочат данни на Международния млечен изследователски център IFCN. На всеки две години анализатори публикуват нова информация, съгласно която гигантите на пазара постоянно увеличават обема на производство, увеличавайки в същото време обема на закупеното мляко, информира ifcndairy.org.

Сетиха се и за малките млекопроизводители


Първото място се заема от корпорацията Dairy Farmers of America, която използва за преработка 3,5% от млякото, което се произвежда в рамките на година в цял свят.

На второ място виждаме новозеландската Fonterra.

Третото място принадлежи на френската група Lactalis.



Arla, Nestlé и FrieslandCampina взети заедно преработват около 14 млн. тона мляко. Индийският млечен гигант Amul - 9,3 млн. тона.

Двете китайски млечни компании Yili Group и Mengniu заедно преработват 13,6 млн. тона мляко.