2017 г. в животновъдството: Месодайно говедовъдство

Все повече фермери се насочват към месодайното говедовъдство, коментира Атанас Атанасов

24.12.2017 | Коментари: 4 | 28298 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Интересът към месодайното говедовъдство у нас расте. Това каза Атанас Атанасов, председател на Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) за Фермер.БГ.
 
 
„Все повече фермери се насочват към месодайното говедовъдство. Според мен всичко това обаче е свързано с тежестите, които се оказват най-вече административни“, добави Атанасов.
 
Годината за говедовъдите в месодайно направление бе наситена с различни емоции.
 
„При мен годината беше добра. Нямах проблеми с отглеждането на животните ми, всичко беше наред. Не мога да се оплача и от пазар, въпреки че много малко колеги имат хубав пазар. Единственият проблем се появи когато станаха ясни ставките за обвързаната подкрепа за месодайните говеда“, категоричен е Манол Атанасов, говедовъд от Клисура, Пловдивско.
 
Проблемът със ставките назря още със самото им публикуване. Животновъдите изказаха и притеснение заради това, че официалният бюджет за различните въдства по схемите за обвързано подпомагане не беше публикуван, а единствено ставките.
 
„Бях продал животни на млади хора, които мотивирах да се занимават с животновъдство. Обяснявах им как ставките ще се вдигат, а сега – те започнаха да се отказват от сектора. Преди време си купих бик от Унгария. Мислех си, че със субсидиите, които ще получа от селекция, ще взема още един бик и така ще започна да правя качествена селекция. Оказва се обаче, че са ме отрязали с около 20 хил. лева“, каза още Атанасов.
 
След всички в сектора говедовъдите не изглеждат обнадеждени. 
 
„Нищо не очаквам от 2018 г. Всъщност може би няма да ни дават пари, а ще искат от нас“, заключи говедовъдът.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • а така
  25.12.2017, 23:43
  колеги мандрите не издават фактури разберете го най-после,фермера издава фактура...ама тук е сбърканата чест и то умишлено още като приемаха наредба 3 писах на танева,че заробва млекопройзводителите на мандрите,доказването е заради европейска директива,обаче никои не излиза да каже на хората,да им обясни на човешки език,ок ще доказваме обаче с данъчни декларации,продал си 10 т.мляко,декларираш, плащаш данък и си получаваш субсидията,справедливо и възможно,сега хем плащаме данъци,хем не можем си получим субсидията защото мандрите ни извиват ръцете,прави се умишлено за да държат хората зависими и да им гласуват...синапов и компания герб знаят защо
 • Иванка
  25.12.2017, 6:46
  Защо в България, цената на сиренето е по скъпо от каймата, като изкупната цена на млякото е 0,50 лева? Мандрите не Издават Фактури, Къде е ДържаватА, Има ли Такава? Или има само държавни служители, които работят ФЕЙСБУК?????
 • Simeon
  24.12.2017, 23:39
  Pusnete edina pozdravotelna novina za koleda fermer
 • fermer
  24.12.2017, 17:19
  във бг да работиж е пълна загуба на време и пари зажтото вав тази гадна страна ти крадат веднага каквото си заложил и постопенно работиж за тарикатите и умните управлйаважти които непропускат нито един реален фермерда не баде ограбен особено сас тийа програми засега млечните си отиват заради голйамата кражба на мандри и техните приближени управници .най важното не спират геноцита си макар бг да се обезлудйава като през бойна
 • а така
  22.12.2017, 0:44
  страхотна ниша е за бизнес ако имахме държавници,ядящите слама турци внасят около 500 милиона мъжки телета от цял свят,у нас тарикати политици не търсят пазари и развиват отрасли за да държат хората бедни да им гласуват,142 лв субсидия за месодайни...здравословна мръвка,има пазари,носи приход в хазната и...142 лв понеже нямат лоби и айдуците си крадат безнаказано...национални предатели...ама ние си ги избираме понеже сме неграмотни,евтини и без....Левски,та търси се новият Апостол на Свободата
 • Кольо
  21.12.2017, 18:47
  В Сръбско също има добра селекция.

Последни новини