2017 г. в пчеларството

Броят на регистрираните пчелни семейства в страната сега е между 17 000 и 18 000

24.12.2017 | Коментари: 1 | 12432 прочитания
Автор: Екип на Фермер.БГ
Българските пчелари изпращат противоречива 2017 г. Силните студове доведоха до големи загуби на пчелни семейства, загинаха даже цели пчелини, обобщи пред Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз.
 
 
От бранша разказват как в района на Гоце Делчев зимната смъртност на пчелите е достигнала 100%. Средно за страна по данни на съюза загубите са между 30 и 50%, а на места са дори по-високи. 
 
Броят на регистрираните пчелни семейства в страната сега е между 17 000 и 18 000. Става дума за кошерите в пчелини, регистрирани като животновъдни обекти. Съществуват и нерегистрирани също има много.
 
При правилно отглеждане на пчелите допустимата зимна смъртност е до 10%. Пчеларите с възмущение чули през пролетта твърдения, че пораженията от студовете са едва 3%, а в земеделското министерство им се чудели от какво се оплакват. 
 
„Вероятно е станала печатна грешка, изпуснали са една нула или този, който го е казал, нищо не разбира“, коментира Михайлов.
 
Официалната агростатистика за смъртността на пчелите през 2017 г. се очаква да излезе през май 2018 г. Браншът отдавна е наясно, че загубите му са много по-високи от допустимите 10%. 
 
Стопаните все пак успяха да се преборят за държавна подкрепа de minimis. Мнозина обаче останаха разочаровани от получените средства. При обща сума на помощта 4 млн. лв. през 2016 г. сега на пчеларите бяха изплатени малко повече от половината - 2.4 млн. лева.
 
 
На два пъти се наложи пчелари да излизат на протести срещу използването на неоникотиноидни пестициди. Тази година от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) излязоха три заповеди, които в рамките на дерогацията допускаха ограничена и контролирана употреба на опасните химикали. 
 
„Имаме категорични доказателства. Например Центърът за оценка на риска към БАБХ още преди години е издал информация за опасността от тези пестициди, като два от тях са канцерогенни за хората. Освен това е натрупването в почвата с близо 20 години период на разпадане, намаляване на пчелите, няма кой да опрашва медоносните растения, има загуба за хазната. Така че всички сме потърпевши“, коментира председателят на съюза.
 
През декември европейските министри на земеделието отложиха гласуването на пълната забрана за използване на неоникотиноиди в ЕС в очакване на специален доклад за вредите от тях, подготвян от евродепутати.
 
„Има алтернативни препарати, но те са по-скъпи и арендаторите не ги ползват. Те искат за 24 часа да унищожат вредителите по масивите и с това да се реши проблемът. А за последиците никой не мисли. Това е компромисът – алтернативните препарати“, каза инж. Михайлов.
 
2017 г. беше добра за добивите на мед и други пчелни продукти. Това до известна степен успокои сектора. Единствено в Югозападна България -  особено в Кюстендил и Благоевград добивите бяха изключително ниски. Затова през есенния период се налагаше да хранят допълнително пчелите, за да им осигурят тези запаси.
 
 
При цените на меда и пчелните продукти през тази година се забелязва леко повишение в рамките на естественото поскъпване на хранителните продукти. На дребно най-популярният мед – полифлорният, се продава на между 10 и 11 лв./кг, а монофлорните видове са по 11-12 лв./кг. Повишението спрямо миналата година е пренебрежимо малко. 
 
„Моят мед го изкупиха на едро. Спрямо миналата година реколтата е три пъти по-слаба. Цените на мановия мед са около 15-17 лв. на дребно“, коментира Манол Тодоров от Царево, Бургаско. Фамилията на пчеларят произвежда Странджански манов мед от далечната 1967 г. Днес Тодоров се грижи за 655 пчелни семейства, биологично сертифицирани.
 
Прогнозата за цените обаче е положителна.
 
„Смятам, че през следващата година цените ще бъдат тези или малко по-високи“, прогнозира инж. Михайлов.
 
За новата година пчеларите също са оптимистично настроени.
 
„Пожелавам на всички колеги да са живи и здрави, пчелите да изкарат зимата и да имаме добър пазар и цени. Както казваме в Странджа – очаква ни много работа“, заключи Манол Тодоров.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • номера с хвърлянето на гръмки суми които уж щели да вземат работещите
  27.12.2017, 11:53
  Номера с хвърлянето на гръмки суми които уж щели да вземат работещите хора вече не минават... Швейцария на Балканите ама друг път... Умираме като мухи... Децата ни пишат на латиница бе... резил...падение; Бойко, вярно ли е че имаш 3.8 милиарда на Кайманите...; носи се слух бе пич, ако имаш топки и си честен излез и си кажи, кажи ни защо няма инвестиции в България, имаме ниски данъци, а инвеститорите не идват, защо майка ми получава 200 лв пенсия, а 72 години не е изправяла гръб и сега трябва да умре в мъки и разочарована; защо на 50 съм откачил от несправедливости..; защо ме е срам да погледна децата си в очите...; време е за революция,едната чест ми остана
 • Верно, бе ..!
  27.12.2017, 7:55
  Зкаключение:то и аз предлагам от ЕК да проверят как българската администрация изпълнява Европейските регламенти, ; как се плащат европейски пари на обекти регистрирани 1995 г. и закрити 1998...; как се плаща на обекти с виртуални животни, как се плаща на наета държавна и общинска земя от чиновници близки до властта ходещи с флашки из общинските земеделски служби и чертаят без да имат едно животно, как се плаща "био"на хора сертифицирани от съмнителни меко казано "наши фирми"срещу здраво плащане,как се плащат европари на "наши" фирми за обучение...; ама хиляди мафиотски схеми... да проверят нас реалните, но нас не ни е страх... и със субсидии и без все сме си зле от еничарите дето ни управляват и крадат вече 30 години
 • Драскачи мили
  25.12.2017, 12:22
  Абе драскачи пишете си имената бе та да гласуваме за такива съвестни хора.Само такива като вас ще оправят България,другите са програмаджии,карат джипове и мошенници.Само вие сте за проверяващи и контролиращи органи затова излесте от анонимност за да ви отдадем нужната почит.Сигурен съм ,че тоз под моя пост е голямата работа , пчелар с200 кошера , които са извън населено място ,ЗП е,само това работи,но понеже неще да ощети държавата,не е по никоя програма,не взема деминимис,дава си екомеда на символична цена,а?
 • Как се заформи далаверата в пчеларството
  25.12.2017, 11:13
  Пчелар аматьор февруари 2015 година на хартия (!..) е имал 100 пчелни семейства, но в началото на май месец същата година ги е "увеличил" и бройката е станала вече 200! През 2016 година същия този велик пчелар комбинатор е решил да грабне голямата пара и прави на хартия, благодарение със знанието със Сертифициращата фирма, проверяващия ветеринарен лекар от 200 пчелни семейства 600 (шестстотин)! Питам Ви възможно ли е това и то по биологично пчеларство. Питам Ви не е ли редно Техническия инспекторат към ДФЗ спешно (!..) да започне проверки, а при установяване на нередности материалите да бъдат предоставени в прокуратурата?
 • До Госпожа Петя под № 19
  25.12.2017, 8:24
  Госпожо, това за което говорите е напълно така! Админстрацията в областта на земеделието е повече от броят на самите стопанства, поради което тази статистика поражда твърда мисъл, че е необходимо от 2018 в България да се предприеме нейното съкращение поне на 30-40%. Ако това стане, оф, как тези чиновници ще зопачнат да работят, да работят и да ни обръщат внимание. А между другото, аз много пъти съм казвал, че след като за един земеделски стопанин няма нито събота, нито неделя, нито празници, защо чиновниците не работят в събота и неделя. И без това те са много, прекалено много и поради тази причина те трябва да се разбият така, че ние земеделците да можем да ходим до съответните служби от понеделник до неделя включително, като работното време бъде от 8.00 до 18.00 часа.
 • Петя
  25.12.2017, 7:12
  Всичко в Бг е ФАЛШИВО! Фалшива администрация,стотици в общински служби по земеделие, областни такива, ДфЗ,РА, БАБХ, съвети в земеделието и тем подобни измислени службички, то вече няма Народ в тая държава, Те какво Точно Работят? Само на хранилка на МЗХГ ли са, най различна фалшива статистика!!! От МЗХГ защо не минат по населени места да видят за какво иде РЕЧ! Или не им отърва? И те са на хранилката! Като са урязали субсидиите на животновъдите, нула лева за млечни крави, сега Би следвало на половина да ги съкратят!!!Какво ще Работят, като няма обикновени животновъди? Сектор Животновъдство трябва да се съкрати на половина,Агенции, Колкото Щеш, по вече от животните - администрация!??
 • Даниела Челебиева
  24.12.2017, 22:18
  17÷18000 са регистрираните пчелини в БАБХ.
 • Даниела Челевиева
  24.12.2017, 22:00
  Броят на регистрираните пчелни семейства е повече от 500 000. "Де минимис се дава за такива, но не за всички. Разделете е 2,4 млн.лв. на 4,77 лв.
 • Био мед ..?
  24.12.2017, 19:24
  Био мед ..? Простете но таково понятие няма! Много добре знам как някои Сертифициращи фирми издават Сертификат за биологично произведен пчелен мед. Пчелни семейства които се третират с куп антибиотици, само, че същите от пролетта на 2003 година съгласно Заповед на Министъра на земеделието са забранени! Сертификати за биологичен мед в Бъългария се издават на кило и нямат нищо общо съгласно българското и еврепейското законодателство, поради което е налеща в най-скоро време да зопочнат обстойни проверки от страна на МЗГХ, а също тако от страна на европейските институции! Тези които докажат, че наистина отговарят наистина на стриктните условия нека да продават и на цена 999€/kg. Но тези които са далеч от нещата и не са приложили даже едно (!..) от условията съгласно изискванията на Наредба № 1 от 2013 година, а също така Регламент 883 от 2007 година
 • Биомед
  24.12.2017, 19:13
  Биомед консумират в Германия ,Франция и Щатите(не съм много сигурен)За да ни вземат меда от изкупвачите се изисква да ни вземат проби за качество,което ако не е ок-не го вземат.Взетия биомед се реализира,но вие тук виете от злоба ли що?да не би някой да умре в Германия?Драскачи мили жал ме е за вас,коментирайте нещо друго но не и пчелния мед който за сега е дефицит ,а това трабва да подсеща умните какво да правят.
 • Глиган Горски от с. Горно Нанадолнище, Селска околия
  24.12.2017, 17:43
  Простете, ама не бързайте, моля Ви се, нека да останат пари и за дивите гъски, пчелоядите, за мравките в изгорените от пожарите гори ... Моля Ви се, не се натискайте, нека да има пари, ама много пари за зърнопроизводителите и най-вече за онези които стопанисват по 200, 300 и 500 хиляди декара земя и отглеждат по 3-4 култури. Моля Ви се, те богатите имат нужда от пари, те знаят как се почива в чужбина, как се живее безнаказано, как се печелят Проекти ..! А ние, босите, работливете трябва само да работим, да работим и евентуално да се жалваме из форумите.
 • Парите по био производство ... свършиха
  24.12.2017, 15:40
  През пролетта на 2017 година бившия министър на земеделието Христо Бозуков заяви, че по мярка 10 и мярка 11 недостигат 52 мл лева, само за плащане на тези които имат сключени договори за биопроизводсво; поради тази причина, Министерството на земеделието и горите спетна една Декларация която трябваше да бъде попълнена и подписана от всички био производители; съгласно текста в нея, парите ще се дадат ако такива бъдат намерени ..; да, ама ..; пари вече няма ..! през 2018 година и 2019 година също няма да има пари по тези мерки, поради факта, че парите заминаха за опозване на дивите гъски, бухали, соколите, едрия и дивия дивеч който е нанасал щети на ... зърнопроизводителите. В Наредба № 4 от 2015 година бяха предвидени някакви грамадански ставки и поради причина на влака за био производството се качиха доста хора, без те да имат съответната квалификация, познания, умения ..; За пчелите които са вече биологични се предвиждаше пчеларите да вземат по 25€, но през 2017 година никой не е взел, нито в следващите 2018 и 2019 година някои ще вземе. Просто пари няма, няма ..! Ако имаше и таван за всички сектори, в зависимост от неговата тежест, например, за пчелите би трябвало след като лицето е покрило някакъв критерии да му се увеличава с 2-3 € на пчелно семейство, а не да му се дават даром ей така, първоначално 35€. Всичко беше збъркано, и то по разбираеми причини! Нали някои наши хора трябваше да вземат пари и после хайде, хайде ... вие там, недоволните си пишете из сайтове ..! Дай боже, през 2018 година Министерството на земеделието да корегира тези неща, в портивен случай нещата ще бъдат още по-тъжни ...
 • До моя стар приятел cecko96_1 под № 12
  24.12.2017, 15:17
  И така, бих желал да Ви напомня, че в Западна Европа има два вида регистрации на пчелни семейства; тези които имат пчелни до 10 броя, те се регистриран по опростения начин, но тези които имат даже 11 пчелни семейства, те вече се регистрират по втория начин. Какво означава това? Ако пчеларя любител стопанисва 11 пчелни, а средните добиви съгласно Агростатистика на МЗГХ в България посочва, че те са около 18 кг от пчелно семейство; следователно този любител през 2018 година ще получи от сквоя пчелин по 198 кг пчелен мед. Да, ама едно семейство, нито в Западна Европа, нито в България не е в състояние да изяде това количество, нали? Поради тази причина, ако съдим, че изкупните цени на конвенционален пчелен мед т.г. в България бяха около 4.30 лв/кг, това означава, че лицето би трябвало да получи около 851,40 лв. Да, това е сумата, но от нея трябва да се премахне количеството което ще бъде изконсумирано от членовете на семейството ..; и получаваме в крайна сметка, крайната сума и тя, може би да е около 500 лв. Ако някои от нас не се отчете пред НАП за доходи през 2018 години от сумата 500 лв, нали знаете какви ще бъдат последствията ..? Аз дадох пример за собственик който стопанисва 11 пчелни семейства, но не трябва да се забравя, че в България поне 40% от пчелните семейства не са регистрирани нито по закона за пчеларство, нито съгласно чл. 137 от Закона за ветеринарномедицениската дейност. Нали си представяте каква сума пари не влизат в хазната, а в същото време, същите почтенни (!..) пчелари ги мародерстват даже и за 1 стотинка. Питам Ви аз, от къде ще дойдат пари за пенсии, за болници, за образование, след като голяма част от подобни пчелали укриват своите доходи ..? Драги ми Приятелю, Драги cecko96_1, Вие си плащате данъците, да ама, голяма част от тези пчелари нито плащат данъци, но за сметка на това, те и поради тази причина подбиват (!..) цената на пчелния мед! Сега би трябва да сте наясно, защо цената на меда в България е това ниво! Ако тези пчелари, уж любители, които стопанисват над 11 пчелни семейства започнат да си плащат данъци, тогава, те няма да продават пчелиня мед наедро на цена от 3.80-4.00 лв/кг.
 • cecko96_1
  24.12.2017, 14:50
  До пост 11 Защото изкупната цена е много ниска 3,80лв-4лв за кг. Парите от НПП отиват в дърводелци и майко-производители, всички го знаят. За не регистрираните просто трябва да им въведат патентен данък, който иска плаща, който не прекратява дейност. За след 2020г. или нищо не знаят, или крият ,кроят пак нещо власт- имащите. За биологичните вземат 50лв, защото са сертифицирани и плащат такса 600лв 1лев на всеки кошер. Относно меда разлика няма.Има логика в това да се даде субсидията на конвенционалните, а за биологичните да остане по-високата изкупна цена
 • До фермер БГ
  24.12.2017, 14:16
  Защо липсва изкупната ценена на едро? Защо не се казва ,посочва КЪДЕ ОТИВАТ ПАРИТЕ ОТ НПП?Защо не регистрираните продават пчелен мед ТОВА НЕ Е ЛИ НЕ ЛОЯЛНА КОНКОРЕНЦИЯ? Защо нищо не се казва за пчеларството след 2020г?Защо биологичните пчелини получават по 50лв 4.77 на семейство ,а конвенционалните само по 4,77 въпреки,че изкупната цена на меда при биологичните е в пъти по висока? Обществена тайна е,че разлика между биологичен и конвенционален мед на практика няма ПРИМЕР С АКАЦИЕВИЯ,ЛИПОВИЯ МЕД И.Т.Н.Защо субсидията за биологично семейство, мед не се дава на конвенционалнно семейство мед ,а ЗА БИОЛОГИЧНИТЕ ДА ОСТАНЕ ВИСОКАТА ИЗКУПНА ЦЕНА КОЯТО КОМПЕНСИРА РАЗХОДИТЕ И без това статистиката казва ,че биологичните семейства има по високи добиви от конвенционалните над 40кг среден добив?
 • Предложение
  24.12.2017, 13:39
  Предлагам всички пчелари които са регистрани по Наредба № 3/1999 г. всеки месец по електронен път да се отчитат на МЗГХ и да си сканират всички издадени от тях документи, документи за закупени стоки (бои, ветеринарни препарати ... ) и по този начин ще се установи как са нещата в България. de minimis ..? Няма смисъл байчо от село да ходи до ДФЗ защото същото това ДФЗ съгласно подаваната от земеделсикя производител всеки месец информация към МЗГХ ще послужи като основание за плащане ..! Нека да има и ревизии, но наистина ревизии на цялата документация ..! Е, нали искаме пари, а пари никои, абсолютно никои не дава ей така даром! И когато това стане по електронен път, повяравайте, измамите ако не секнат, то драстично ще намалеят.
 • Нека да има обстойни промени в био производството
  24.12.2017, 13:37
  Тази година случайно попаднах на няколко анализа за пчелен мед от пчелари регистрарирани по биологочно пчеларство от района на ...; явно се сещате, че тези пчелари са от ..., няма никакво отстояние от 3 км с площи заети с 75% естествена растителност; напротив, там всичко, абсолютно всичко се обработва ..! Тези пчелари имат и Сертификати за биологично пчеларство, независимо, че в предоставените от тях проби пчелен мед бяха открити няколко вида (!..) антибиотици! Анализите се правят във фирма която изкупува пчелен мед, а тя се намира в централна Южна България (явно се досещата за нейното име), а Сертификатите за биологично производство са издадени от Сертифицираща фирма която се намира в централна Северна България (предполагам, че се сещатате и за нейното име). И така, трябва ли да се домеряваме на някакви кухи Сертификати, не трябва ли всичко изцяло по отношение на биологичното производство, в това число и био пчеларството да се промени? Надявам се, че през 2018 година изцяло ще се променят Наредба № 1/2013 год. и Наредба № 4/2015 год., да се редуцират Сертифициращите фирми поради факта, че те нямат съответния потенциал да извършват проверки по биопроизвоство. С действията и бездействията на тези сертифициращи фирми се стигна до там, че биологичното производство е на този хал. Представете си само, в България има био пасащита, а дефакто, никъде, поне аз не съм видял в магазинете да има био месо или био кайма, нали? Думата "био" в България се лепи наляво и надясто, само и само да се врътне някоя далавера! Несъмненно, че след тези констатации аз твърдо казвам, нека през 2018 година Министерството на земеделието, горите и храните, ДФЗ, Техническия инспекторат, а защо пък и не, и някои Сертифициращи органи от страните на ЕС да започнат да правят обстойни проверки на лицата които са им издадени Сертификати за биологично производство.
 • За добивет
  24.12.2017, 13:33
  Тази година моя пчелин който е регистран съгласно Наредба № 4/2015 год. за биологичното производството добива беше 2.2 кг от пчелно семейство; на пчелите не е давана и една троха захар, подхранвани са изключително с пчелен, независимо, че това е забранено (пълно безумие!..) съгласно чл. 17 от Наредба № 1 от 2013 година за биологичното производството. Чувам как колеги пчелари само за един сезон дават по два чувала (100 кг) захар и поразбираеми причини там добивите са стахановски! Представете си, каква трагедия, какво безобразие, какво безумие подобни био пчелари имат и Сертификат за биологично производство. Нещо повече, познавам доста био пчелари които използват антибиотици, а това е забранено от пролетта на 2003 година, съгласно Заповед на Министъра на земеделието, но ... същитите тези пчелари вече разполагат също със Сертификати за биологично произвоство. Пълна трагедия, каква подигравка с биологичното производство ...
 • До БАБХ
  24.12.2017, 13:06
  А защо не се предприеме една мярка, например, всички пчелни семейства които не са регистрирани съгласно чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност в срок до 1 май 2018 година да бъдат ... унищожени! Нали подобна практика прилага БАБХ и към животните когато те нямат ушни марки, а "това е ... хуманно". На село баба, леля, вуйна, чичо, дядо и т.н. имат по 70-80 пчелни семейства, нито са регистрирани, нито плащат данъци, но за сметка на това ... искат увеличаване на пенсиите. Странно! А пари, пари от къде? Това е укриване на данъци ..! Ние всички сме равни пред Законите в България!
 • emieli
  21.12.2017, 14:17
  :) да има други коментари- пак във фермер. Една жена пише , че сутринта е получила превод от де минимис. И написаха ,че е 4.77 лв . Аз нямам превод! :-( незнам как става това? Някой друг има ли превод???
 • idioti
  21.12.2017, 7:21
  Днес е 21.12.2017 а тази статия от 24.12.2017?А тези цени за буркан лиса.За конвенционален 4.50 за биологичен 6.50-7.50.Какви лъжи пак сте писали.И на кого са платили деминимис.

Последни новини