2017 г. в земеделието: Биопроизводство

Секторът се развива доста бързо, каза за Фермер.БГ Веселина Ралчева

30.12.2017 | Коментари: 7 | 8665 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Не можем да се оплачем от природата, но за сметка на това можем да се оплачем от администрацията и чиновниците, защото биопроизводството, както знаете, продължава да бъде в ситуация на липса на средства за подпомагане на нови биопроизводители.  Това каза за Фермер.БГ Веселина Ралчева, член на Управителния съвет на Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ). 
 
 
По думите й това много притеснява сектора. "Това, че все още не се предприемат никакви мерки за разграничаване на реалните производители, на тези хора, които са посветени на биоземеделието от хората, които влязоха в този бранш само заради субсидиите“, каза Ралчева. 
 
Относно идеята за промяна на правилата за сертифициране и сформираната работна група, биопроизводителят каза:
 
„Събира се един път тази работна група. Но с тези темпове в общи линии ще стигнем може би до следващия програмен период. Нашата идея е да се открият, макар и малко средства, но да не оставяме сектора без подпомагане. Разбира се, след като променим правилата“. 
 
 
Иначе що се отнася до самото производство, според Ралчева секторът се развива доста бързо.
 
„Повечето колеги коментират, че имат ръст на продажбите и на национално ниво, и в международен план. Добре беше, че тази година успяхме да организираме страшно много фермерски пазари и да излезем на директна среща с нашите потребители“, добави Веселина Ралчева. 
 
Тя определи инициативата за фермерски пазар пред сградата на министерството на земеделието, храните и горите като чудесна, като и в други градове на страната хората са се радвали също на редица подобни пазари. 
 
„Трябва да се започне от някъде и разчитаме, че в някакъв момент ще се отвори мярката за къси вериги на доставки, за да може това да стане по-масово явление. В крайна сметка българските потребители заслужават да могат да достигнат до качествена и здравословна храна на приемливи цени. Защото в момента варианта ние да изнасяме и тя да се внася препакетирана и на огромни цени, на нас никак не ни харесва“, отбеляза Ралчева. 
По думите й е много хубаво, че се развива електронната търговия, а също така има и повече информация за биопроизводството. 
 
„Има обаче една неприятна тенденция, която бързо трябва да преодолеем. Може би точно поради тези хора, които влязоха заради субсидиите в сектора, се породи едно известно недоверие към биопроизводството и системата на контрол, което ние искаме много бързо да бъде разсеяно. Защото доверието е основополагащо за нашия сектор“, каза Ралчева. 
 
Иначе според нея годината за производството на рози и лавандула е била добра. 
 
 
„След две много неблагоприятни години за розите, тази беше добра.Получиха се по-високи добиви от предходните. Дори имаше свръхпроизводство в розите. При лавандулата също производството беше доста по-голямо от предходни години. Може би ще ни очаква една тенденция на намаляване на цените през следващите години, но това е нормално. Важното е природата да е с нас“, коментира Ралчева и добави:  
 
„За следващата година пожелавам най-вече здраве. Другото земеделците го могат. Справяли сме се с какви ли не предизвикателства, така че здравето е най-важното“.  

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Глиган Горски от Селска околия, с. Горско Нанадолнище
  30.12.2017, 17:17
  Простете, ама не бундувайте, не се възмущавайте, моля Ви се, нека да останат пари и за онези които имат, за онези които нищо не правят, ама за сметка на това винаги в България са добре ... Моля Ви се, не се натискайте, нека да има пари, ама много пари за зърнопроизводителите и най-вече за онези които стопанисват по 200, 300 и 500 хиляди декара земя и отглеждат по 3-4 култури. Моля Ви се, те богатите имат нужда от пари, те знаят как се почива в чужбина, как се живее безнаказано, как се печелят Проекти ..! Нека да има пари за онези чиито маси се ломят от храна, пиене, подаръци за децата и внуците им ... А ние, босите, работливете трябва само да работим, да работим и евентуално да се жалваме из форумите.
 • Малко информация
  30.12.2017, 17:00
  ДФЗ наскоро раздаде de minimis 2398500 лв на 4348 пчелари, като на едно пчелно семейство тази сума е равна на 4.77 лв. Ако направим една равносметка, то се оказва, че тази сума е раздадена за 502830 пчелни семейства. По наша неофиционална информация много пчелари не можаха да подадат документи поради това, че не са реализирали продажби на пчелен мед; това се дължи на неразбориите и на факта, че всяка година в пчеларството има множество промени в условията за кандидатстване. И това става благодарение на нашите лидери ..! Много пъти съм казвал, че Министерството на земеделието, горите и храните нямат актуална информация колко пчелни семейства има в даден момент в България поради факта, че в Закона за пчеларство няма императив (задължение) всички пчелари, независимо от бройката да ги регистрират. За голямо съжаление, в България пчелните семейства могат да се регистрират и по Закона за пчеларство и по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Но има много, прекалено много пчелари които стопанисват голяма бройка пчелни семейства и не ги регистрират въобще. На България й се отпускат парични средства за 5 годишен програмен период в зависимост от официално регистрираните (!..) пчелни семейства. Отсъствие на каквато и да е било регистрация води до номадство на пчелни семейства и изкривяване на ситуацията в сектор пчеларство. Тези които имат 25 пчелни семейства, те участвата по пчларските програми, плащат данъци, а тези които имат по 150-250 пчелни семейства и които не са ги регистрирали, нито плащат данъци за продадения пчелен мед и пчелни продукти. Това е укриване на данъци.
 • От първите дни на 2018 година
  30.12.2017, 16:19
  От първите дни на 2018 година Министерството на земеделието, горите и храните трябва да започне обстойни, комплексни проверки на всички земеделски стопани в България за установяване как се прилага българското и европейското право, как се прилагат от зимеделските стопани (ЗС) добрите земеделски практики (ДЗПр) и при тези които бъдат нарушения да им бъдат съставяни Актове за административни нарушения. Едно е да ходиш и да грачиш пред прозорците на МЗГХ, да искаш едно или друго, съвсем друго е да прилагаш правилата на европейското земеделие.
 • Никола
  30.12.2017, 16:18
  Щом един човек наема нива за био земеделие и прави в чужда нива орехова градина сетете се каква е ИДЕЯТА, точене на СРЕДСТВА?!! Кога започват орехите да плододава т от МЗХГ не Знаят, иначе няма да има градина у чужда нива. Това е точене на пари от времето на таневА, защото тя е най разбираща от БИО земеделие и млечни крави! Най сетне се оплоди, че се отървахме от една кифла!
 • Как се заформи далеварата с био пчеларството
  30.12.2017, 16:16
  Пчелар аматьор февруари 2015 година на хартия (!..) е имал 100 пчелни семейства, но в началото на май месец същата година ги е "увеличил" и бройката е станала вече 200! През 2016 година същия този велик пчелар комбинатор е решил да грабне голямата пара и прави на хартия, благодарение със знанието със Сертифициращата фирма, проверяващия ветеринарен лекар от 200 пчелни семейства 600 (шестстотин)! Питам Ви възможно ли е това и то по биологично пчеларство. Питам Ви не е ли редно Техническия инспекторат към ДФЗ спешно (!..) да започне проверки, а при установяване на нередности материалите да бъдат предоставени в прокуратурата?
 • Верно, бе ...
  30.12.2017, 12:17
  Зкаключение:то и аз предлагам от ЕК да проверят как българската администрация изпълнява Европейските регламенти, ; как се плащат европейски пари на обекти регистрирани 1995 г. и закрити 1998...; как се плаща на обекти с виртуални животни, как се плаща на наета държавна и общинска земя от чиновници близки до властта ходещи с флашки из общинските земеделски служби и чертаят без да имат едно животно, как се плаща "био"на хора сертифицирани от съмнителни меко казано "наши фирми"срещу здраво плащане,как се плащат европари на "наши" фирми за обучение...; ама хиляди мафиотски схеми... да проверят нас реалните, но нас не ни е страх... и със субсидии и без все сме си зле от еничарите дето ни управляват и крадат вече 30 години
 • Петя
  30.12.2017, 12:15
  Всичко в Бг е ФАЛШИВО! Фалшива администрация,стотици в общински служби по земеделие, областни такива, ДфЗ,РА, БАБХ, съвети в земеделието и тем подобни измислени службички, то вече няма Народ в тая държава, Те какво Точно Работят? Само на хранилка на МЗХГ ли са, най различна фалшива статистика!!! От МЗХГ защо не минат по населени места да видят за какво иде РЕЧ! Или не им отърва? И те са на хранилката! Като са урязали субсидиите на животновъдите, нула лева за млечни крави, сега Би следвало на половина да ги съкратят!!!Какво ще Работят, като няма обикновени животновъди? Сектор Животновъдство трябва да се съкрати на половина,Агенции, Колкото Щеш, по вече от животните - администрация!??
 • Ани
  30.12.2017, 11:50
  Биопроизводители в България просто няма, всичко е СХЕМИ за точене на пари! Истинските биопроизводители са в частните градини,а не в наети под Аренда ниви за овощни градини! Кой нормален прави истинска овощна градина у чужда нива, освен тия от МЗХГ?

Последни новини