36 арестувани в Сърбия за реекспорт на европейски ябълки

Продукцията в страната не отговаря на фитосанитарните изисквания и това провокира мнозина да прекрачват законите

08.10.2018 | Коментари: 1 | 1828 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Полицията в Сърбия арестува тези дни 36 души по подозрение за препродажба в Русия на ябълки от Европейския съюз (ЕС), заобикаляйки наложените санкции от Руската федерация по отношение на продукцията от плодове и зеленчуци, произвеждана в ЕС, информира МІА.

Почти нулева рентабилност за производителите на боровинки в Полша

Сред заподозрените са фермери, търговци и чиновници, които са издавали сертификати за сръбския произход на продукцията. Сред ябълките е имало и такива, купени от страните от ЕС.

Повдигнати са обвинения на 43 души. Сред тях са за участие в престъпна група, нарушаване на закона и пране на пари.

Сърбия, за разлика от страните от ЕС, има право да изнасят плодове, в частност ябълки, в Русия. На практика обаче сръбските овощари трудно може да изнасят ябълки в Русия поради факта, че в много случаи продукцията не отговаря на фитосанитарните стандарти.

Тази година сръбските власти засилиха контрола върху фитосанитарното състояние и произхода на продуктите поради случаи на върната експортна продукция. Тя не мина фитонасинатрия контрол в страните-купувачи.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • FERMERCHE
    09.10.2018, 21:02
    Митническите "налози " за Сърбия, Азербайджан и Молдова за Руския пазар = 0%...за България примерно за череша е 254 $ / тон ...при 18 тона нето товар за тир =4500 $....а ходи конкурирай се със Сърбия..

Последни новини