Преди дни в Москва се състоя IV Международна конференция по козевъдство „От козата до сиренето – лесно е“. Мероприятието бе посетено от животновъди от цял свят, както и от научни работници. В рамките му бяха посочени няколко интересни предпоставки за ефективно козевъдство, пише изданието milknews.ru. 

Пекат се нови пазари за сухо мляко

1/ Пазарът на хранителни продукти от козе мляко е перспективен и е време, ако не сте го направили, да навлезете в него

Козевъдството е една от най-привлекателните за инвестиции ниши в момента. В бъдеще ще има процес на увеличаване на фермите, където се отглеждат кози и овце. Ще растат обемите на производство – заради увеличаването на населението на планетата и популяризирането на продукцията в азиатските страни.

В момента с производство на козе мляко се занимават 2 типа страни – най-бедните и гурманите. Това е видно от класация на най-големите производители: Индия, Судан, Бангладеш, Пакистан, а след тях идва Франция.

Доста привлекателен за експертите е пазарът за детски храни. В частност става дума за сухите смети, базирани на козе мляко. Още по-привлекателно и перспективно направление е продажбата на животни.

2/ При навлизането на този пазар помнете, че има рискове и четири компонента на успеха

Съществуващи рискове са санкции и забрана за внос, които са напълно реални при условия на свободен пазар. Тайната на ефективността на една козеферма е в четири компонента: добра генетика, оптимално хранене, пълна автоматизация и грамотен мениджмънт.
 
Козето мляко е по-скъпо от кравето. Поради това то надали ще стане неизменна част от училищното хранене или масов продукт за всички слоеве на обществот. Въпреки това козевъдството е перспективен бизнес.

3/ Работата с кози се отличава от тази с крави

Козите не са крави. Те са по-бързи и по-чувствителни. При никакви обстоятелства не ги удряйте. С тях трябва да се говори. Те искат любов, познават гласа ви. Реагират и на най-малките промени в персонала. Не отказвайте експертни съвети, когато отглеждате кози.
 
4/ Автоматизацията решава проблема с човешкия фактор и скъпата работна ръка


Бъдещето на животновъдството са смарт системите за управление. Автоматизация има нужда навсякъде – от храненето, доенете до охлаждането на млякото. Целият процес влияе върху рентабилността – минимизира се рискът от грешки, решава се проблемът с дефицита на кадри. Робитите не излизат в отпуск.
 
5/ Храненето в козевъдството е важно

Фуражът е болна тема за всеки животновъд. Да се хранят животните е истинско изкуство. Задължително трябва да имате три отделения: за най-малките, за подрастващите и за възрастните кози. Всяко едно животно трябва да има свое място за хранене. Докато се хранят, козите трябва да държат леко вдигната нагоре главата си. Вода – задължително по всяко време. Мислете още за витамини, минерали, протеини.
 
Цикълът на преживяне на козата е 60-90 секунди. Следете всяка коза!

6/ козите са чувствителни към болести, паразити и дори ваксини

Залог на ефективното козевъдство е здравото стадо. Най-важен е контролът на хигиената. Ограничете всякакъв контакт с добитък от други стада. Трябва да следите какви са въздухът, чистотата на сламата и т.н.

7/ Генетика – базата на успешната ферма

Тя е следващия ви залог за успех. Не пестете излишно. Евтината стока може да ви излезе скъпо.