АЧС в най-голямата свиневъдна ферма в Литва

Ще бъдат унищожени почти 20 хил. свине

09.08.2018 | Коментари: 1 | 1630 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Огнище на африканска чума по свинете (АЧС) е открито във ферма в Акменския район в Литва. Тя принадлежи на най-голямата в страната свиневъдна компания – датската Idavang. Това съобщава литовската ветеринарна служба, цитирана от Интерфакс-Украйна.

Проф. Иван Станков: Специалистите имат думата за чумата и те носят отговорността

От там допълват, че във фермата се отглеждат 19,5 хил. свине. Спешно е направено изследване, тъй като в рамките на три дни са умрели 24 животни. Заради положителните резултати за АЧС всички свине ще бъдат унищожени.

И по-рано Idavang посене загуби заради разпространяването на болестта в Литва. През 2014 г. в нейна ферма в район Игналинск бяха унищожени 19 хил. свине.

АЧС в Литва започна да се разпространява в края на 2013 г. Причината бе миграцията на заразени диви глигани от Беларус.

По-рано голямо огнище на АЧС бе регистрирано в съседна Латвия.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 Изтеглете безплатно Годишния обзор на пазара на земеделска техника в България за 2019 г.

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • ОПАСНО Е!
    09.08.2018, 10:36
    Опасно е да се бавят органите на изпълнителната власт, когато трябва да се решават такива важни за нацията въпроси. Мерките, които е ясно вече на всички, какви трябва да бъдат е необходима да бъдат наложени НЕЗАБАВНО. Световната здравна организация за защита на животните има богат опит при решаването на такива проблеми. Трябва да наложат на правителствата на засегнатите страни еднаква политика по този въпрос и предприемане на мерки, които да са адекватни на степента на опасност от разпространение на болестта. Координацията и взаимодействието между страните, които имат този проблем е задължителна. Вече си задаваме въпроса, в какво Европа е обединена ....? Няма време .....!

Последни новини