Агроиновации: Идеи за интегрирано управление на вредителите

Със съдействието на Института за агростратегии и иновации, Фермер.БГ стартира нова рубрика „Агроиновации“, в която всяка събота ще ви представяме вдъхновяващи идеи и примери за иновации, които се разработват или намират приложение в практиката на фермери в други държави-членки на ЕС

01.07.2017 | Коментари: 0 | 8869 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Иновациите във всеки един сектор са приоритет на Европа. Именно заради това те трябва да дойдат и у нас, инициирани от бизнеса, но и с подкрепата на предвидените за целта инструменти.
 
 
Вече има създадена работна група за разработване на наредба за прилагане на подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ" по мярка 16 „Сътрудничество" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.).
 
Това е следващата стъпка към изготвянето на нормативната уредба за прилагане на мярката от страна на фермерите и допустимите бенефициенти. 
В актуализирания индикативен график за прием на заявления за подпомагане по ПРСР през 2017 г., вече присъства и подмярка 16.1. Планирано е прием по тази подмярка да има от началото на ноември до средата на декември месец тази година.
 
Интегрираното управление на вредителите включва наблюдение на вредители и хищници. Това може да бъде доста трудоемко за земеделските стопани и затова са разработени няколко нови инструмента, за да може тази дейност да бъде по-лесна и икономически привлекателна за фермерите. В първия брой на рубриката ви представяме няколко примера от Холандия, Словения и Швейцария.
 
Данни от сензори за холандските фермери
Данните от сензори могат да се използват, за да се направи земеделското производство по-изгодно.
 
                
 
Едно младо холандско предприятие Appsforagri показва това чрез пилотен проект, който се реализира с повече от 200 фермери.
 
Компанията е създала мрежа от малки метеорологични станции във фермите. Сензорите, измерващи въздуха, почвата, влагата и температурата на растенията, събират постоянен поток от данни. Температурата на почвата се използва за предвиждане на листни въшки, фитофтора и различни дребни насекоми вредители.
 
   
 
Комбинацията от тези данни се използва за изчисляване на потенциалния натиск от страна на болести и вредители върху всяка култура. Компанията създава приложението за трансфер на тези данни в готова за използване информация от страна на фермерите.
Приложението е свързано с растителнозащитни модели за повече от 40 обработваеми култури. Така земеделските стопани получават конкретни съвети за пръскането на съответните полета и култури, с цел да постигнат най-добър ефект и същевременно използват точното количество продукти за растителна защита.
 
Аарт Монстер, представител на компанията, разработила приложението посочва, че фермерите, участвали в полевите тестове са успели да спестят по 60 евро на хектар за растителна защита и освен това при прецизното пръскане са получили много по-висок добив. 
 
Контрол на рапичния цветояд в Швейцария
Сериозна заплаха за маслодайната рапица е вредителят рапичен цветояд (Meligethes aeneus), който мигрира към културите през пролетта, храни се с цветния прашец и нектара на растенията и нанася вреди на пъпките им. 
 
   
 
Производството и употребата на инсектициди в маслодайната рапица е забранено, съгласно нормите на биологичното растениевъдство и интертираното управление на вредителите в Швейцария.
 
Изследователският институт за органично земеделие (FiBL) е разработил алтернативен неинсектициден метод за контрол върху рапичния цветояд.
 
По време на миграцията тези вредителите в маслодайната рапица използват летливи знаци - сигнали, излъчвани от растенията, за да намерят растенията, които ще бъдат техни гостоприемници.
 
Този швейцарски проект разработва стратегия за контрол на рапичния цветояд въз основа на отблъскващи миризми в рапичните полета, които затрудняват вредителите в намирането на растенията гостоприемници.
 
 
Проектът стартира с лабораторни изследвания на различни етерични масла и на базата на двете най-обещаващи масла са разработени, тествани и анализирани 21 различни вида спрейове, както и 16 типа ароматизатори. Към момента в Швейцария се тестват четири дозатори за миризми в полеви условия на стопанства с органични площи за маслодайна рапица.
 
Изследователят от института Клаудия Даниел посочва, че в момента разработват технически решения, като приложения за дрон, но все още има няколко пречки, които трябва да бъдат преодолени. Приносът и обратната връзка от фермерите на този етап от проекта са особено важни за изследователската част от разработката на FiBL.
 
 
Мониторинг на вредителите в Словения
Автоматизирана система за мониторинг на вредителите за различни култури, която може да осигури решение на този проблем е разработила малка компания от Словения, по проект, финансиран по „Хоризонт 2020“. 
 
 
За наблюдение на насекомите се използват феромонови капани, а системата генерира обзор в реално време на популацията от насекоми в обработваемите земи.
 
 
Ако фермер стане част от мрежата, може да вижда какви вредители са заловени в заложените капани в стопанствата на неговите колеги, които също са се включили.
 
Това позволява на фермерите да прогнозират кога могат да пристигнат в техните стопанства мигриращи вредители.
 
 
През април 2016 г. Институт за агростратегии и иновации стартира информационна кампания „Иновациите – винаги на мода!“, която популяризира идеята, че иновациите са необходимо и практично решение за българското земеделие и показва как в други страни от ЕС се прилагат успешни иновативни решения в селското стопанство, с които фермерите решават своите проблеми и правят бизнеса си по-успешен.
 
В рамките на кампанията заинтересованите получават актуална информация и за всичко случващо се във връзка с подкрепата за иновациите и оперативните иновативни групи.
 
За изминалата повече от една година от началото на информационната кампания, посветена на иновациите, бяха представени десетки примери за съвременни технологии, практични решения и приложението им в земеделската практика, както и иновативни платформи за скъсяване на веригата на доставка и улесняване на достъпа до пазара. 
 
 
Публикацията е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена от Институт за агростратегии и иновации, като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини