Атанас Атанасов: Животновъдството може да се оправи само с общи усилия

Нужна е краткосрочна и средносрочна визия, категоричен е председателят на Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал  

25.11.2017 | Коментари: 3 | 18256 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Животновъдният сектор е затънал доста отдавна, а излизането му е трудно. То може да стане единствено с общите усилия и воля от страна на държавния орган, неправителствените организации и животновъдите. Това каза Атанас Атанасов, председател на Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) в интервю за Фермер.БГ.
 
 
- Г-н Атанасов, какво е нужно на сектора в момента?
- Нужна е визия - краткосрочна, средносрочна и дългосрочна. Може ли фермери да развиват бизнес, защото животновъдството в момента си е чист бизнес, без да знаят какво правят, защото държавата не знае какво иска от тях?
 
- Как се прави качествена селекция?
- Прави се с упорство, с възможности, със знания. Селекцията е скъпа работа и изисква време.
 
- НАРМС празнува десетата си годишнина. Каква е равносметката?
- Без да обидя другите организации, при нас достъпът за развъдна дейност не е чак така свободен, както на много места, където се вкарват стада под селекция, за да се получат едни пари. При нас се подписва доста сериозен договор за ангажиментите от една страна на хората от асоциацията към стадата и от друга страна към фермерите. 
 
Подпомагането на животни по Схемата за обвързано подпомагане за месодайни крави под селекционен контрол-месо (ЕЖСК) става на база на това, че действително животното е допустимо, а не само на хартия. Както на пазара може да се появи нелоялен търговец, който да го компрометира, така и при ЕЖСК. Като има една-две организации, които вкарват куцо и сакато, бих използвал и определението четириного, като животно в главен раздел, допустимо за подпомагане. По този начин се обезсмисля труда и усилията на хората, които искат да го направят както трябва.
 
Вместо да се подреждат изоставащите по можещите и напредналите, с нарушаването на условията за допустимост, затварянето на очите от контролните органи и липсата на такъв контрол, става така, че тези, които правят селекция, се приравняват с тези, които нищо не правят.
 
- Накъде отива животновъдството?
- Секторът е затънал доста отдавна, а излизането му е трудно. То може да стане единствено с общите усилия и воля от страна на държавния орган, неправителствените организации и животновъдите. Нека се повторя още един път – няма как това да се случи без краткосрочна и средносрочна визия.
 
- Каква беше годината за животновъдите?
- Търговията на животни при нас е на глава. Миналата година, заради срива в цената на млякото, цените бяха паднали много надолу. Заради това много от фермерите фалираха.
 
Тази година на общо европейско ниво стана така, че цената на млякото се повиши и се забеляза задържане на животни, които си заслужава да бъдат оставени за ремонт. По прогнози, а и така се говори Европа, до пролетта на следващата година няма да има никакви сривове. Това е, може би, една от първите години, откакто сме в демократичния период, в който през лятото цената на млякото не се срина, а се задържа, а дори и нарасна на много места. 
 
- Разбрахме, че НАРМС ще си партнира с АРМПГБ. В какво ще се изразява съвместната Ви дейност?
- Експертите от АРМПГБ имат опит при оценката на месодайните характеристики на породите говеда. В нашата развъдна програма до момента не беше включено месодайното направление на Симентал. Тази година получихме и доразвихме цяла глава в нашата програма за месодайно направление на породата. Специалисти ни са предимно хора, които са свързани с млечното направление. Желанието ни е, съвместно с АРМПГБ. да доразвием месното направление. Те имат опита, техниката, условията и експертите.
 
- На 27 ноември ще се проведе българо-турски форум, на който ще се обсъдят условията за износ. Каква трябва да бъде нашата стратегия и реално смятате ли, че ще започнем да изнасяме животни към южната ни съседка?
- Не съм голям оптимист, че ще бъде постигнат износ на говеда за Турция. Има много неразбории с ветеринарната система, има твърде много немаркирани животни, т.е безотчетни, по отношение на болести. Дори да бъде разрешен такъв износ, смятам, че той ще бъде под контрола на ветеринарни лекари в Турция. 
 
- Казвате, че не сте обнадежден за турския пазар. Не трябва ли да се стремим към него?
- Разбира се, че трябва да се стремим към турския пазар. Турция е страна извън Европейския съюз и може да налага свои условия, които са различни от тези на Съюза. Турският пазар е необятен, но според мен, преди да тръгнем да говорим, че ще правим  износ за южната ни съседка, трябва да си подредим нашата къщичка, която е доста разбъркана.
 
- НОКА обжалва Наредба 3 във ВАС, какво е Вашето мнение по въпроса. Трябва ли да бъде променена наредбата за директните плащания?
- Аз бях на протеста с фермерите, тъй като не може да се приемат наредби със задна дата. Това се случва само у нас. Управляващите искат с една наредба да отрежат крилата на фермерите – хората, които произвеждат благата.Не разбирам както Наредба 3, така и отношението за селекцията.
 
Аз бях в работната група, когато се коментираше, че под селекционен контрол ще влязат 20 животни в стадо. Нека припомня, че стадото включва освен крави и юници, и подрастващи женски за ремонт. В един момент наредбата излезе с изискване за 20 крави. Това обезсмисля работата на десетки фермери, които не, че не искат да се развият, а нямат финансова възможност или пък нямат условия да гледат 20 крави. Като цяло с едно действие затвориха пътя на редица животновъди.
 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Беден
  27.11.2017, 14:04
  Солети дамите тел да питаме какво стана с парите
 • Ivo
  27.11.2017, 9:47
  Pari nqma da ima skoro
 • Fifi
  27.11.2017, 9:10
  Dano dnes da se kaje nesto za obvirzana dano
 • fermer12
  25.11.2017, 23:38
  нажите субсидии за млекодаъните .жте ги разделъат фонд земеделие мандри пркупвачи като гледам за 30 крави мандрите са писали 8000 тона млъако .а миналата година за 24 крави са ми писали 45000 тона .нъакой може ли да ми каже какво става във тази държава .за кого ги гледаме тийа крави кога жте престанат да ни третират от всъакаде/
 • STZ
  25.11.2017, 18:14
  А как да се развиваш, когато в Старозагорска община забраняват да гледаме животни в селата, съдят ни за замърсяване на почвата. 90% от фермите са в селата, не са извън строителните граници.
 • Живко
  25.11.2017, 15:03
  Колега Нетко откъде имаш тая информация? Хубаво ще е да се дават само проверена, щото обещаваме на кредитори и доставчици на фуражи...да не се излагаме.
 • Нетко
  25.11.2017, 14:01
  10 15 декември 70 процента.за крави за месо и мляко.другите края на януари
 • Лили
  25.11.2017, 12:55
  Всички чакаме обвързаната подкрепа но като гледам чудят се още какво да измислят за да нени дадат парите.. Аджеба на колко транша ли ще ги отпуснат???Язък на този дето управлява Бг бавно и мъчително ни убиват но ние все още не сме го осъзнали..като го осъзнаем щее много късно
 • Rumen
  25.11.2017, 11:02
  A koga ste platyat za obvirzana kolegi nisto ne se govori

Последни новини