Биопроизводителите поискаха мерки срещу биомошениците

Най-големите получатели на субсидии за биозърно нямат сертификати за биопродукция

22.02.2018 | Коментари: 24 | 17909 прочитания
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Реалните производители на биопродукция настояват за засилен контрол срещу биомошениците – фирмите, които получават субсидии, а не притежават сертификати за произведена продукция, която да отговаря на изискванията в сектора.
 
 
Най-големите получатели на подпомагане от държавата по мярка 11 в този сегмент се занимават с отглеждане на пшеница, рапица, слънчоглед и кориандър, отбеляза Веселина Ралчева, член на управителния съвет на Българската асоциация Биопродукти на конференцията „Биологичното земеделие в България, повече иновации, по-добри резултати“ по време на изложението АГРА 2018 в Пловдивския международен панаир.
 
 
Абсурдната ситуация фирми, които получават огромни субсидии за биопроизводство, да нямат сертифицирана продукция, е разкрита от Ралчева при съпоставянето на данни от регистрите на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
„Тези регистри са публични и аз бих била много изненадана, ако министерството не знае това“, коментира Ралчева.
 
Подобна е ситуацията с помощите по мярка 214 за опазване на околната среда, като там сумите, отпуснати като субсидии за една фирма за още по-големи . Първите две в списъка на десетимата получатели с най-голямо подпомагане са получили съответно 2.4 млн. лв. и 2.2 млн. лв. От тях само една е вписана и в регистъра на биосертификатите, което означава, че реално предлага на пазара биопродукция. 
 
„Тези получатели на субсидии не са виновни, че са им отпуснати такива средства, но те черпят от средствата по мерките 10 и 11, които са предназначени за нашето подпомагане“, подчерта Ралчева. 
 
 
Промяна в Наредбата за биологичното производство и по-ефективен контрол в сектора биха решили огромната част от проблемите, смята тя.
 
Друг парадокс е, че макар биопроизводителите на пшеница, слънчоглед, рапица и кориандър да получават значителни субсидии, търговците се оплакват от дефицит на български биосемена от тези видове въпреки голямото търсене на пазара.
 
На другия полюс са стопаните, които отглеждат биозеленчуци, биоплодове и трайни насаждения. Тези дейности изискват много по-големи средства и фермерите разполагат със сертификати за биопродукцията си, но подпомагането за тях е слабо. Липсват и средства за подпомагане на новите биопроизводители.
 
 
„В момента вървят промени в Наредба 4 за прилагането на мярка 11. Одобряваме предложението на МЗХГ за засилване на контрола“, подчерта Ралчева.   
 
От БАБ конкретизираха и възможностите за развитие на биологичното производство през следващия програмен период. Според тях нуждата от осигуряване на постоянна, справедлива и ефективна подкрепа за биопроизводителите е от особено значение. Ралчева предложи:
- осигуряване на достатъчен финансов ресурс, разпределен равномерно в годините на следващия програмен период;
- насочване на подкрепата към реалните биопроизводители;
- справедливо разпределение на средствата в случай на недостиг на финансовия ресурс.
 
Това според нея са основните момента, които трябва да бъдат залегнали в новата ОСП. Възможните варианти затова също са няколко:
- въвеждане на ограничения на площта/ бр. животни / бр. пчелни семейства, за които да може да се получава подпомагане;
- преизчисляване на ставките, като се създадат много повече групи култури и се прецизират изчисленията;
- въвеждане на критерии за оценка на заявленията за подпомагане;
- обвързване на помощта с производство.
 
 
 
 
© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Къде са големите Европейски политици
  01.03.2018, 8:55
  Къде са големите Европейски политици, къде са нашите Евродепутати, които ни обясняваха и ни учеха какво са ценности, морал, достойнство, гражданско общество и бабината им трънкина? Къде са тия стожери на честността, законността и правовата държава? Защо се стигна до там, че още в самото начало бяха изхарчени неправемерно всички, абсолютно всички пари за биопроизводството? Защо ..? Защо сега всеки пита за пари, а не пита къде неправомерно отидоха тези пари ..? Защо ..? Защо никои не пита как и по какъв начин Сертифициращите фирми развата Сертификати за био проиводство без голяма част от уж био производителите да покриват и 1/100000 част от необходимете критерии? Защо ..? След като си мълчим не трябва да има и биоземеделие в България! Не трябва ..! Добре, че на 21 февруари т.г. в Пловдив по време на Пловдивския панаир Българската асоциация Биопродукти на конференцията „Биологичното земеделие в България направи едно обширно есе относно неправомерното крадене на български и евройпейски пари в тази насока. Нека поне на тях да им бъдем благодарни, че те поне ни показаха, че на този свят трябва да има и морал!
 • Информация за дълбок размисъл
  27.02.2018, 18:37
  Снощи до късно вечерта направих една обстойна справка в масивите на Биологичното земеделие към Министерството на земеделието. Открих, че земеделският стопанин регистриран през 2003 година съгласно условията на биологичното земеделие е бил под № 67931, до като към края на декември 2017 година регистрираните стопанини са вече над 20745 броя. Видно от тази статия, към днешна дата лицата които практикуват все още биологично земеделие са 7200. В процентно (%) отношение това прави 34,71%. Дефакто 65,29% от земеделските стопани които някога са били регистрирани като биологични вече са се отказали! Интересно, а защо ли ..?
 • Въпрос до Държавните институции в България
  27.02.2018, 11:16
  От направена обстойна справка в масивите на Биологичното земеделие към Министерството на земеделието се откриват много интересни неща относно чина на пчеларстване, добивите на мед и пчелни продукти, датата от сключване на договор за биологично пчеларство и издаването на самият сертификат за биологично производство. Така например, съгласно сертификат с № 2-00265-2018 издаден на ЗП Моника Христова Лалева, жител на град Сливен е посочено, че същата има сключен Договор с Австрия Био Гаранти Клон България от 29.06.2015 г. и към 29.08.2017 г. е добила 250 кг пчелен мед и 150 кг (!...) пчелен восък. Не става ясно, как тези медосни пчели и то в този беден район на медоносна паша да дават толкова много пчелен восък, изхождайки от съотношението мед/пчелен восък, нещо което го няма абсолютно никъде по света! Тези добиви от пчелен восък отговорят ли на истината или са нещо нагодено в нечий интерес? Интересно дали някои Държавен орган в България проверява истинността на издаваните от сертифициращите фирми в България Сертификати? А между другото, в другите сертификати издадени от същата сертифицираща фирма също има подобни интересни неща.
 • Пчелен мед "Родна стряха"
  24.02.2018, 18:35
  На 05.12.2017 закупих български пчелен мед от марка "Родна стряха", който е на производител "Апитрейд" ЕООД, гр.Пловдив , бул."Кукленско шосе" 3 , ПК 4004. Закупих с касов бон номер 0000644765/05.12.2017 партида L830 От магазин на ул."Г. Раковски" закупих с касов бон номер 0000623917/05.12.2017 партида L862. Аз и детето ми изядохме по няколко лъжички, след което се почувствахме зле със съмнение за алергична реакция. Усъмних се в качеството на продукта и реших да го занеса за анализ в официалната държавна лаборатория на БАБХ - ЦЛВСЕЕ на "Искърско шосе" 5. Заплатих анализите по банков път по издадена проформа фактура 1374/07.12.2017 г., за което ми беше издадена фактура оригинал 1677/07.12.2017 г. Резултатите от анализите излязоха на 14.12.2017 г. и съответно потвърдиха моите съмнения за наличие на забранени субстанции в здравословен продукт. С протокол от изпитване номер 68733/14.12.2017 г. в буркана от партида L830 се установи количествено наличие на сулфадоксин при допуск: "Не се допуска". С протокол от изпитване номер 68734/14.12.2017 г. в буркана от партида L862 се установи количествено наличие на налидиксова киселина при допуск: "Няма норма"
 • Предложение
  24.02.2018, 7:30
  Предлагам Българската асоциация Биопродукти на конференцията „Биологичното земеделие в България да предостави всички материали на Специализираната прокуратура, да бъде запознат Главния Прокурор на България. Чакаме действия! Стига с това неправомерно източване на български и европейски пари. Проверки, проверки ...!
 • Био пчелар
  23.02.2018, 21:47
  Отвсякъде личи, че един и същ човек е писал тези злобни и неверни хули ! Дали не същия, който трови българския потребител под егидата на марка Родна Стряха, като им продава български пчелен мед бъкан със различни антибиотици ?
 • Инспекции и нещо друго ..!
  23.02.2018, 19:55
  Господа, моля Ви се, не говорете за инспекции от страна на Сертифициращите фирми. Мога да защитя един Докторат, а от неговите изводи да подам сигнал до Специализираната прокуратура. Това е едно източване, както на български, така и на европейски парични средства. За каква инспекции може да се говори, след като пчелари които уж стопанисват пчелини съгласно условията на био пчеларството, Регламент 883/2008, Регламент 889/2009 и Наредба № 1 от 2013 година използват антибиотици на своите пчелини, а в същото време са получили Сертификати за био производство. Каква наглост, тези био пчелари миналата година, например реваха и викаха пред прозорците на Министерството на земеделието, пред прозорците на Министерския съвет ..! А защо не говорите за нередностите които бяха открити по време на инспекцията през ноември месец 2017 година от страна на Министерството на земеделието ..? Има био пчелни където уж се водят 800 пчелни семейства, а там дефакто и 100 пчелни семейства няма ..! Кажете, кажете за тези нередности ...! Кажете за всички нередности ..! Моля, не мълчете ..! говорете ..!
 • Сертификат
  23.02.2018, 19:52
  Между Сертификат и Сертификационно писмо голяма разлика, а това не е някаква игра на думи. Аз разполагам и с двете форми. И така, за да подпиша Договор съгласно правилата залегнали в българското и европейското законодателство, моя милост още от 2007 година е започнала да подменя абсолютно всички восъчни основи със собствено производство. През пролетта на 2015 година имам вече сключен Договор за био пчеларство. Не ми става ясно как за пет минути 98% от пчеларите смениха восъчните пити ..! От 2003 година правя всяка година анализ на пчелния мед за наличието на тежки метали, антибиотици, радионуклеиди, остатъчни количества на ветеринарно-медицински препарати в пчелния мед и пчелните продукти ..!
 • Зеблен чувал
  23.02.2018, 19:46
  От както се заех с био пчеларство нямам никакви пари, просто нямам. Имам разходи, било за Сертифициращата фирма, било за поредни Дневници, вчера си купих новите жълти табелки за кошерите на цена 0.40 лв с ДДС. Намалих всички разходи, само и само да свържа двата края. Влизам под душа 2 пъти в месеца; лятото на пчелина може със слънчева вода и всеки ден да се къпя ... Нямам пари ..!
 • За био сертифицирането
  23.02.2018, 13:53
  През 2017 година попаднах на Анализни свидетелства за пчелини от района на ....., които към онзи момент имаха сключени Договори за сертифициране с Лакон ООД. Оказа се, че всички тези пчелари много добре са третирали своите пчелни семейства с антибиотици, независимо от това, видно от сайта на Министерството на земеделието имат и изадени Сертификати за био пчеларство. Получаваш сертификат за био производство, без да ти се прави анализ на продукцията, странно! А защо същото Министерството не започне редовен обход на всички, абсолютно на всички лица които имат подписани Договори за био проиводство и да започне да прави паралелен анализ на продукцията? Представете си, какви аномалии ще настъпят!
 • petkofermer
  23.02.2018, 10:45
  Пчеларството трябва да се "изхвърли" от сектор животновъдство. Статията е много съдържателна и като такава ще е без резултатна във времето, нищо ново под слънцето.
 • пчелар
  23.02.2018, 9:58
  колеги пчелари всички знаем че ние бяхме най много ощетени от спирането на мярка 10 и 11 и всички сме за по-голям контрол и ограничение на бройката за която да имаш право да кандидатстваш. Но май забравяме защо няма средства 22 хил ха.зърнени култури 26 хил. трайни насаждения в това число био орехи и лешници 30 хил ха. пасища ливади А и да не забравяме дивите гъски - Преизчисляване на ставките И - Справедливо разпределение на средствата ТОВА Е ИСТИНАТА НЕ може едни хора че просто са декларирали едни площи без да полягат никакви специални грижи и средства да вземат милиони а други където се опитват с много усилия да произвеждат чисти и качествени продукти да не могат да вземат никакви субсидии в това число на ощетени влизат всички малки животновъди и производители на плодове и зеленчуци така че проблема е ясен както на дфз така и на мзх оства само да намерят смелост да го решат????
 • Иван
  22.02.2018, 20:54
  Така е само им дават пари без да има нещо проияедено
 • Парадокс
  22.02.2018, 19:26
  В землището на с. Басарбово (ако не се така се казваше селото) има пчелар който практикува "биологично пчеларство" и то с 2273 пчелни семейства; пчелните семейства са само в едно (!..) населено място ..! И така, представете си, този юнак получава пари като биологичен, участва по всички програми, следователно отново и отново получава пари ..! Е, нима този юнак трябва да бъде субсидиран до дупка ..? Така ли ..? Ами онези младоци, които преди 5-6 години са започнали да практикуват пчеларство и които прилагат добрите пчеларски практики (ДПчП), те кога ще се замогнат, кога ще направят 200 пчелни семейства за да могат да създадат семейства, да се развиват ..? Кога ..? Тези които говорят, че не трябва да има таван, те имат някакъв недобронамерен интерес ..! Това е така! А защо е така ..? Защо ..?
 • Анализ на пчелни продукти
  22.02.2018, 19:08
  Колко от българските пчелари които са регистрирани съгласно условията на био пчеларството имат анализно свидетелство за пчелен восък ..? Колко ..? Аз имам ..!Знаете ли, че голяма част от био пчеларите никога не са правили анализ нито на пчелния мед, нито на пчелните продукти, нито на пчелния восък, но за сметка на това имат издаден Сертификат за био производство ? Е, как така, на какво основание ..? На какво ..? Да задавам ли още въпроси ..?
 • Да се спрат всички пари
  22.02.2018, 19:04
  Да се спрат всички пари, абсолютно всички пари за био пчеларите ..! Нека от близките дни да започнат комплексни проверки по всички пчелини в страната и да се види състоянието в сектор биологично пчеларство; да се направи пълен анализ и чак тогава да се говори за евентуално плащане ..! Моля, не бързайте с плащането!
 • Био основи
  22.02.2018, 19:00
  Има Наредба която се отнася до преработката на пчелния восък. И така, не знам някоя фирма в България да е получила лиценз с което да й се дава възможността на произвежда био основи. Просто не знам! Интересно ми е дали БАБХ разполага с подобна информация? Отново и отново лъсна поредна лъжа и измама с преработката и предлагането на пазара на био основи. А къде се проверяващите органи в страната ..?
 • За ситуацията свързана с биопроизводството
  22.02.2018, 18:49
  За ситуацията свързана с биопроизводството съм написал десетки послания, било до Министерството на земеделието, било до сертифициращите фирми .. И какво от това ..? Почти нищо не се променя, нищо! Само си представете, хора които са се регистрирали като био пчелари през 2015 година вече имат и получен Сертификат за био производство. Тези производители, нито са правили анализи на пчелния мед и пчелните продукти, нито са сменили и 5% от общия брой восъчни основи, нито са покрили някакво условие залегнало в българското и европейското законодателство. В крайна сметка, през ноември 2017 година Министерството направи инспекции на някои пчелини и установи шокиращи пропуски в био пчеларството. През 2018 година се предвижда да се направят обстойни промени в Наредба № 1 от 2013 година и в Наредба № 4 от 2015 година. Лично аз съм виждал анализни свидетелства по био пчелари, които имат и получени Сертификати за био производство, и то при условие, че при същите тези пчелари са открити (!..) остатъци от антибиотици; да не забравяме, че от пролетта на 2003 година има издадена Заповед на Министъра на земеделието с която се забранява (!..) използването на антибиотици в пчеларството ..! В крайна сметка, дефакто, за голямо съжаление трябва да си признаем, че в България едва 0.02% от био пчеларите са покрили някакви от условията залегнали в Регламент 883/2007 и Регламент 889/2008.
 • Задължителен анализ на пчелен мед
  22.02.2018, 18:42
  Необходимо е да се защити истинския български пчелен мед, а не този които се произвежда от био пчелари, които дават по 80-100 кг захар за сезон на едно пчелно семейство.
 • Нека да има обстойни проверки по всички био пчелини
  22.02.2018, 18:34
  Пари ..? А пари за преход по мярка 11? Пари няма и няма и да има, а това, че ние сме се доверили на Сертифициращите фирми, проблема не е в тях, а в нашата наивност. Кой ни биди с камъни да им даваме по 1500 или 2800 лв за една ялова инспекция? Кой? Пълна проверка на всички сертифициращи фирми ..! Има бенифициенти които ни не са давали никакви проби за анализ, лица които уж само за 1 (една) календарна година са сменили всички (?..) восъчни основи с биологични на пчелини с повече от 500 (петстотин) пчелни семейства и тези лица са се заимали със Сертификати! Това е пълна лъжа! А защо Специализираната прокуратура не се заеме с този казус, все пак тези лица ще получават (точат) без всякакво правно основание български и европейски средства. А къде е МЗХГ и не направи пълна ревизия на Сертифициращите фирми, защо ДФЗ и тя не започне да вземе проби от тези бенифициенти ..?
 • По темата
  22.02.2018, 18:31
  А колко промила (1/1000 пчеларя) наистина спазват Регламент 834/2007, Регламент 889/2008, Наредба № 1 от 2013 година за биологично земеделие и т.н.? Колко? Колко от пчеларите които са получили Сертификат за съответствие наистина са сменили на 100% восъчните пити, а може би ... колко от пчеларите не използват захар? Колко? Дълбоко съм уверен, че биологичното пчеларство както и другите отрасли на биологичното земеделие е една поредна измама с държавни и европейски средства. Поради тази причина се налага да бъдат запознати европейските институции с тези неща.
 • Пчелар
  22.02.2018, 18:24
  Не само има ограничение в бройката кошери, но и принуда да си продадеш меда на определен кръг хора/фирмите -прекупвачи/..., че и в определени срокове...,и ако не го сториш губиш правото на подпомагане. В чий ли интерес са измислени тези условия? Със сигурност не е на пчеларите. В кой друг сектор има такава принуда и недомислени критерии за допустимост за подпомагане? Дори и да склони да даде медът си на по-ниска цена пчеларят няма гаранция, че фирмата прекупвач ще го стори в необходимите за Де минимис срокове... Обикновено след дадени проби на фирмите-прекупвачи се чака с месеци да ти изкупят меда, и в последните години винаги е на по-ниска цена от обещаната при вземането на проби... И какво става тогава, г-да "ЕКСПЕРТИ" от ДФЗ? Това дава ли ви право да ощетите определен кръг пчелари? Не е ли достатъчно, че някой друг вече веднъж се е подиграл с труда ни? Не е ли целта да подпомогнете сектора? Хората продали медът си на по-късен етап по една или друга причина, не са ли също данъкоплатци на тази държава? Ако все пак има някакво обвързване с продажба и срокове към нея периодът трябва да не е календарна година, а да е съобразен с добивът на мед и възможната му реализация…. Добивът на мед започва в повечето райони V, VI месец и завършва началото на VIII. Реализацията обикновено се случа в периода от една година от добива през текущата година до започването на новия медосбор през следващата, но никой не може да е сигурен кога точно ще е … тъй като това е независещ от нас фактор. В същото време има колеги, пострадали от висока смъртност и през годината са заложили на възстановяване бройката кошери и нямат почти никакви добиви… Нали затова има регистри в БАБХ, нали затова има пролетни и есенни прегледи за установяване на наличната бройка кошери? Те трябва да си купят мед и препродадът ли за да получат подпомагане за пчелните си семейства? Във връзка с искането за удостоверение за качеството на меда – това отново задължава пчеларите да са зависими от търговците-посредници, а не би трябвало … Това отново ме навежда на мисълта, че правилата Ви са в интерес на ФИРМИТЕ-ПРЕКУПВАЧИ, а не на пчеларите. Има много колеги реализиращи продукцията си на дребно и съответно, също ще бъдат лишени от подпомагане по тази причина. Би трябвало изследване от акредитирана лаборатория да решава този проблем и да не се налага производителите да бъдат принуждавани да продават на неизгодни за тях цени. Моля, обърнете внимание на недомислиците, които ще допринесат до дискриминация и ощетяване на хората в този отрасъл и ги отстранете своевременно. Не догодина… СЕГА!
 • Анализ на пчелен восък
  22.02.2018, 18:18
  Днес един приятел ми сподели, че е пращал в Лицензирана лаборатория в Англия пчелен восък за анализ за наличието на антибиотици. Цената на една проба е 120 паунда (нямам представа колко лева е това!). Друг приятел, преди години беше пращал пак проба за анализ на пчелен восък в Германия, там цената е друга. Миналата година по времена една от пчеларските срещи разговарях с Проф. Стефан Богданов (българин, живеещ в Швейцария) и той ми посочи европейски лаборатории които правят анализ на пчелни продукти (пчелен мед, пчелен восък, пчелно млечице, прополис ..). Той ми указа, че уважаващ се био пчелар трябва всяка година да дава в различни лаборатории анализ на добиваните от него пчелни продукти. Това е история на пчелина, това е развитието на пчелина. Не може един пчелар който от десетки години прилага Добрите пчеларски практики (ДПчП) на своя пчелин, да се сравнява с пчелар който токущо навлиза в дебрите на биологичното пчеларство.
 • ХАХАХА
  22.02.2018, 16:43
  Вие открихте топлата вода-БРАВО

Последни новини