България ще съди ЕК заради близо 12 млн. евро корекции по ПРСР

Решението на Европейската комисия за финансовите корекции е от 8 ноември 2017 г.

10.01.2018 | Коментари: 0 | 8554 прочитания
Автор: Фермер.БГ
България ще сезира съда на ЕС във връзка с решението на Европейската комисия от 8 ноември миналата година да не признае суми за финансиране на земеделието у нас на обща стойност близо 12 млн. евро по ПРСР. Това реши правителството днес, 10 януари.
 
 
Страната ни ще постави искане към Общия съд на ЕС да отмени решението на ЕК в части от него по бюджетна позиция 6711, в които се изключват от финансиране от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) някои разходи в размер на 11 685 774,48 евро.
 
Основният мотив на ЕК за финансовите корекции са „пропуски в проверките“. Властите у нас считат,  че при определяне на размера на финансовата корекция ЕК е нарушила приложимото секторно законодателство в рамките на финансирането на селските райони, насоките за определяне на финансови корекции и правните принципи.
 
Освен това българските компетентни органи изтъкват „неясните критерии и насоки на ЕК по отношение на изискуемия обхват на контрол в нарушение на принципа на правна сигурност и позоваване на пропуски в контрола, прилаган от Република България в нарушение на принципите на целесъобразност и добро финансово управление“.
 
Според нашата страна ЕК е нарушила и процедура по чл. 52 от Регламент (ЕС) № 1306/2013, който урежда процедурите при спорове между страните и комисията, свързани с финансови корекции.
 
България ще поиска също Европейската комисия да заплати и съдебните разноски по делото.
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • Марин
    10.01.2018, 20:59
    Ние, българските животновъди, които сме с нула лева субсидия на животно, също ще водим дела с България! Нека ЕС да разбере кога и как се направи промяна в Наредба 3, която беше едни да вземат за сметка на други. Кога беше публикувана и стана валидна за срок от пет месеца, считано назад, като период!??

Последни новини