Износът на яйца и млечни продукти от България за Турция ще бъде възобновен, съобщават от Министерството на земеделието и храните.

До решението се е стигнало в резултат на продължителни преговори между земеделското министерство, представлявано от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Министерство на храните, земеделието и животновъдството на Турция.

Двете страни са постигнали споразумение и са договорили сертификати за износ на яйца и млечни продукти от краве, овче, козе и биволско мляко.

Основните изисквания, на които трябва да отговарят млечните продукти, за да бъдат изнасяни за Турция, са да произхождат от страна, свободна от шап и чума и да са спазени хигиенните изисквания разписани в Регламент № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно хигиената на храните.

Друго изискване за млечните продукти е те да са произведени от предприятия, изпълняващи програма, базираща се на принципите на НАССР и други европейски нормативни документи, гарантиращи безопасността на продуктите, както и да са спазени изискванията по Регламент № 853/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 година относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход.

Според споразумението между България и Турция, яйчните продукти трябва да са произведени от предприятия, свободни от високопатогенна инфлуенца по птиците или нюкасълска болест.

Фермер.БГ припомня, че български млечни продукти не са изнасяни за Турция от 1997 г., когато беше наложена забрана от турските ветеринарни власти.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!