Депутати питат: Има ли наказани за отравяния на пчели?

Браншът се интересува ще има ли промени в Националната програма по пчеларство 2017-2019 г.

13.09.2018 | Коментари: 4 | 3526 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов ще представи пред парламента изпълнението на мерките за защита на пчелите и пчелните семейства от отравяне.
 
 
Информацията ще бъде представена писмено в срок до 19 септември по искане на депутатите Ивелина Василева и Ася Пеева. Тази седмица те внесоха писмен въпрос към министъра за подкрепата на пчеларството в България и спазването на Наредба 13 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне.
 
България е страна с дългогодишни традиции в добива на мед и пчелни продукти, които са търсени не само на нашия пазар, но и в световен мащаб, отбелязват народните представители.
 
Наскоро те са участвали в дискусия с представители на пчеларския сектор. На срещата стопаните поставили въпроси, свързани със спазването на законодателството, по-добрата координация между административните органи, механизмите за подпомагане на пчеларите и кандидатстването за различни форми на субсидиране.
 
Депутатите Ивелина Василева и Ася Пеева питат министър Порожанов конкретно каква е политиката на МЗХГ за подкрепа и развитие на пчеларството. За бранша е важен и въпросът предвиждат ли се промени, свързани с Националната програма по пчеларство 2017-2019 г., и прилаганите мерки по нея.
 
Народните представители искат от министъра конкретна информация по какъв начин се извършва контролът по действащата Наредба 13 за мерките за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, дали има установени нарушители и какви санкции са им били наложени. 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • зп
  14.09.2018, 11:40
  До пост 3. Вие не сте посочили най важния разход. Изхранване на пчелните семейства, ХРАНА ЗА ПЧЕЛИ! В година като тая се налага допълване на зимните запаси с по 10кг инвертиран сироп 2кг твърда храна през Февроари това са си по 30лв на семейство и ако не го направиш напролет няма да имаш пчели като прибавиш и по 10лв за третиране против акар и нозематоза разходите стават по 40лв!
 • cecko96_1
  13.09.2018, 22:57
  Пчеларският сектор се подпомага бавно, но застарява бързо България изнася мед най-често за Германия, Испания и Франция.Нашият мед в тези страни се продава между 15-20евро за кг ,а тук се изкупува за 3.80-4.00лв за кг.Как да се развива пчеларството като в България един пчелар с 100 пчелни семейства не може да се самоиздържа и....От 100 семейства се добиват при добра година 2500кг мед по 4.00=8800лв.Разходи за минимум 300 рамки,основи и тел- 600лв, поне 50 нови майки -750лв, данък-380лв,осигуровки-912лв ,охрана на пчелина- 3000лв,лекарства 40 варостоп по 5.80-232лв, транспортни и др -200лв . В крайна сметка се получава следното ,8800лв-6074лв или чист приход 2726лв като не смятам разходи за амортизация на кошери .....Питам колко семейства трябва да отглежда един пчелар, за да изхрани 4 членно семейство, като се вземе впредвид, че повече от 60 пчелни семейства в един пчелин не са рентабилни? За сравнение един земеделец отглеждащ 100 дка земя получава 4400лв субсидия- 44лв на декар, един животновъд с крави или овце получава по няколко мерки субсидия- на глава добитък обвързана и т.н., а един пчелар получава 0лв субсидия, но за сметка на това трябва да плати данък за продаден мед.Докато не започнат да се дават директни субсидий на база пчелно семейство, развитие в пчеларството няма да има.
 • cecko96_1
  13.09.2018, 22:41
  Може държавата да отпусне средства- национални субсидии за семейство ,за опрашване или за изхранване, или там за каквото реши, стига да не се правят на луди и тези организации да се вземат в ръце и да започнат да работят в полза на пчеларството и медодобива,не да гледат само личните си интереси.Как останалите отрасли като животновъдство, растениевъдство можаха да си извоюват национални доплащания, а пчеларството не може да си извоюва и 1 лев. Организациите да настояват и да искат плащания, каквито и да са те.Не може всички отрасли да получават субсидии, а ние в пчеларството-не. Това ни връща назад във времето. Не искам да бъда като дядо си и прадядо си, да отпечатвам питите с вилица и да превозвам кошерите с магаре.Искам и аз като останалите да получавам достойно заплащане за труда, който полагам и да мога да изхранвам семейството си .Ако се откажат субсидии да се организират повсеместни стачки с искания за директни субсидии в пчеларството и да не се оправдават с Европа,защото там отдавна се подпомага пчеларството
 • cecko96_1
  13.09.2018, 22:38
  Тъй като не можем да се преборим с така водената политика на ниски изкупни цени трябва да се борим за сериозни субсидии които да компенсират загубите ни както е в другите сектори. Пчеларството е организираното производство на пчелен мед и други пчелни продукти - пчелен прашец, пчелен восък, прополис, пчелна отрова. Основната полза от пчеларството, обаче не е медът, както много често се акцентира, или останалите пчелни продукти, а опрашването на диворастящата и най-вече културната растителност, което води до многократно увеличаване на добивите. Може смело да се каже, че медът и пчелните продукти в пчеларството са страничен продукт. Без опрашване би настъпил тотален глад на животни и хора и животът на планетата ни би бил застрашен.За да има опрашване някои трябва да плаща.Ето за това са субсидите. Може да се пише много, ама няма смисъл...Най-важното е да проумеете ,че сега е времето да се види ,че има пчелари който опрашват цялата растителност безплатно и за това опрашване трябва да има субсидии, докато не станем единни ще сте просто сбирщина от недоволници/съжалявам ако ви звучи грубо , ама е факт/

Последни новини