На 14 февруари традиционно се отбелязва българският народен празник в чест на свети Трифон. Това е Денят на лозарите, винарите соколарите, градинарите и кръчмарите в цяла България.

Традицията повелява рано сутринта стопанката да омеси хляб и да сготви кокошка с ориз или булгур. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С торбата на рамо мъжете отиват на лозето, където се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите. Ритуалът се нарича „зарязване“. После следва ритуалът по избиране на „Цар на лозята“, след което започва обща веселба.

Празникът ще бъде отбелязан в страната с ритуали по зарязване на лозята. В град Перущица ще се проведе ежегодният празник „Цар на виното“. Градът ще избере победителя в конкурса за най-добро домашно вино. Надпреварата ще се проведе в две категории - бяло и червено вино, а производителят на най-добрата напитка ще бъде провъзгласен за Цар на виното.

Тържествата ще започнат в 11 часа на централния градски площад, където ще има богата художествена програма с десетки изпълнения на самодейни и професионални състави от цялата страна. По-късно празникът ще се пренесе в обширните лозови масиви, за да бъде отслужен водосвет и  зарязване на лозята за берекет.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов традиционно ще отбележи празника Трифон Зарезан с ритуално зарязване на лозя в масива на кв. „Аново”, град Сопот. Лозовият масив е собственост на Бранимир Ботев, председател на Асоциацията на вносителите, производителите и търговците на вино и спиртни напитки. Събитието ще се проведе от 14.00 часа.

Честит празник на лозарите и винарите!
Честит празник и на имениците!

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!