Договорите за аренда и наем – отново хаос

Коментар на адвокат Стефан Вачев относно промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

09.06.2018 | Коментари: 27 | 119719 прочитания
Автор: Адвокат Стефан Вачев
Съобразно новите разпоредби в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), обнародвани в ДВ, брой 42, от дата 22.5.2018 г. Договорът за наем и договорите за аренда се сключват в писмена форма с нотариална заверка на подписите на страните и удостоверяване на съдържанието.
 
 
Това ще рече, че отивайки при Нотариус трябва да имате две заверки, а не само една, както беше досега. Съгласно изменението на закона и за двете заверки (на подписа и на съдържанието) ще се събира една такса от 10 лева.
Тези договори за аренда и за наем се вписват в службите по вписванията и се регистрират в съответната общинска служба по земеделие. 
 
Договор за наем може да се сключи със съсобственик на земеделска земя, чиято собственост е повече от 25 на сто идеални части от съсобствен имот или със съсобственик, упълномощен от съсобственици, притежаващи общо с него повече от 25 на сто идеални части от съсобствения имот. Пълномощното трябва да бъде с нотариална заверка на подписите и съдържанието.
Това обаче се отнася само по отношение на договорите за наем, сключени за срок над една година.
 
Моето мнение е, че отново са взети половинчати мерки, които не са ефективни и няма да доведат до привидно благородните цели, които се преследват с промените, а именно – да се защитят собствениците на имоти.
Уж трябваше да се спре заобикалянето на договора за аренда с подписването на договор за наем, но тези мерки няма да доведат до нищо друго, освен до масовото сключване на едногодишни договори за наем и така утежнената процедура пак ще бъде заобиколена.
 
Да не говорим, че бе въведено изискването вписаните досега договори за наем да бъдат потвърждавани с нотариално заверени декларации от собствениците на земята, което ще доведе до неописуем хаос сред общинските служби по земеделие и сред наемателите на земята.
 
Забележете, че това трябва да стане в едномесечен срок, считано от влизането на закона в сила, т.е. 22.06.2018 г. Голяма недомислица е този срок да е толкова кратък!
Има земеделски производители, които имат десетки договори за наем – как ще се справят с този срок – не е ясно. Вместо да си гледат работата, която е в разгара си, те ще трябва да тичат и да се занима с бюрократични щуротии.
 
 
Не дай си Боже да се случи собствениците на земята да са в чужбина, да не могат да бъдат издирени или просто да не им се занимава! И ето ти удобен случай да изнудват земеделските производители, които обработват земята.
 
Защото законът предвижда, че ако договорите не бъдат потвърдени, те ще бъдат заличавани служебно от регистрите в общинската служба по земеделие и в службата по вписвания след изтичане на стопанската година. 
Това ще рече, че ако договорите не бъдат потвърдени с нотариално заверена декларация до 22.06.2018 г., то на 01.10.2018 г. ще бъде започнато заличаването им по служебен ред. 
 
А какво ще се случи с хората, подписали договори по европейски програми, когато договорите им бъдат заличени? За това май никой не е помислил.
Можеше поне да се предвиди, че тези договори ще се считат за сключени със срок от една година и чак след това да бъдат заличавани, което щеше да даде на земеделските производители достатъчно време се справят с проблема.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Станислав
  21.06.2018, 13:49
  Докато в България, закони пишат хора, които не са си изцапали дори обувките с кал, така ще е. Но ние сме си виновни, щом ги търпим и избираме за 3 път!!!!
 • селянка
  16.06.2018, 18:22
  УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ ЗЕМЕДЕЛЦИ ВРЕМЕ Е ЗА ПРОТЕСТ!ВТОРНИК ПРЕД НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ИМ КАЖЕМ СЛЕДНОТо: ИЗИСКВАМЕ ДА ИМ ПОДПИШЕМ ДЕКЛАРАЦИИ ЧЕ СА ЗА ТАМ , СРОК 1 ЧАС.ИНАЧЕ ГИ ЗАЛИЧАВАМЕ.ТОВА НЕ Е ЗЕМЕДЕЛИЕ.В РАЗГАРА НА СТОПАНСКАТА ГОДИНА НЕНОРМАЛНИЦИ НИ ПИШАТ ЗАКОНИ И ИСКАТ НЕВЪЗМОЖНИ И ПРАВНО -АБСУРДНИ ДЕЙСТВИЯ. УТРЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЧЕ АКО НЕ ПОТВЪРДИМ С ДЕКЛАРАЦИИ ЧЕ СМЕ НИЕ ДА НИ ИЗТРИЯТ ОТ ЖИВИТЕ. КЪДЕ СА ЮРИСТИТЕ И БРАНШОВИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ? ВРЕМЕ Е ЗА МАЩАБЕН ПРОТЕСТ И НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ГО СПРЕ.
 • Подозрителен
  11.06.2018, 10:56
  инистерството на земеделието подготвя промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, обнародвани в "Държавен вестник" на 22 май. Това съобщи пред БНР ресорният министър Румен Порожанов. Спорният текст изисква от земеделските производители до 22 юни да подадат декларации в общинските служби по земеделие, че сключените от тях договори за наем или аренда на земеделска земя съответстват на законодателството. "Тези добавки в парламента за регистриране на нотариални заверки на договорите с отдаване под наем – това е бих казал несериозно. Не мога да кажа, че парламентът е приел несериозно решение, но то е неизпълнимо. Вече съм подготвил писмо до комисията, в контакт съм с председателя на земеделската комисия. Имаме конкретни предложения – първо да се удължи срокът, и второ – да се редуцира обхвата на договорите, които трябва да бъдат допълнително нотариално заверени, а именно само там, където няма собственици," каза Порожанов в отговор на въпрос на БНР. Срещу разпоредбата вече реагира Националната асоциация на зърнопроизводителите. В становище, разпространено по-рано тази седмица членовете й обявиха протестна готовност, ако проблемът не намери решение. Според тях е "недопустимо утежняването на широката маса добросъвестни ползватели, явяващи се и изрядни страни по двустранни правни сделки". Зърнопроизводителите предупреждават, че може да настъпи хаос в поземлените отношения преди началото на стопанската 2018-2019 г.
 • Развитие
  11.06.2018, 9:21
  Интересно, защо фермер.бг е пропуснал ето ТАЗИ НОВИНА: "Министерството на земеделието подготвя промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, обнародвани в "Държавен вестник" на 22 май. Това съобщи пред БНР ресорният министър Румен Порожанов. Спорният текст изисква от земеделските производители до 22 юни да подадат декларации в общинските служби по земеделие, че сключените от тях договори за наем или аренда на земеделска земя съответстват на законодателството. "Тези добавки в парламента за регистриране на нотариални заверки на договорите с отдаване под наем – това е бих казал несериозно. Не мога да кажа, че парламентът е приел несериозно решение, но то е неизпълнимо. Вече съм подготвил писмо до комисията, в контакт съм с председателя на земеделската комисия. Имаме конкретни предложения – първо да се удължи срокът, и второ – да се редуцира обхвата на договорите, които трябва да бъдат допълнително нотариално заверени, а именно само там, където няма собственици," каза Порожанов в отговор на въпрос на БНР. Срещу разпоредбата вече реагира Националната асоциация на зърнопроизводителите. В становище, разпространено по-рано тази седмица членовете й обявиха протестна готовност, ако проблемът не намери решение. Според тях е "недопустимо утежняването на широката маса добросъвестни ползватели, явяващи се и изрядни страни по двустранни правни сделки". Зърнопроизводителите предупреждават, че може да настъпи хаос в поземлените отношения преди началото на стопанската 2018-2019 г."
 • 123
  11.06.2018, 6:49
  Само ПРОТЕСТ
 • krasi
  09.06.2018, 6:18
  Законите за земеделието са направени да служат на арендаторите с много земи да получават пари от ДФЗ. В ЗСПЗЗ Закон за собствеността ползването на земеделските земи няма САМОСТОЯТЕЛЕН РАЗДЕЛ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА земеделските земи. Това е направено нарочно, за да обърква обикновените земеделци с многото си алинеи, точки и т.н.
 • станимир
  08.06.2018, 15:45
  а от къде да си набавим декларациите,звънях в ОСЗ казаха че нямат
 • joro75
  08.06.2018, 15:09
  Колеги, абе то че нищо не става от тия управници е ясно!Също така е ясно, че един закон като хората не могат да направят.Ама аз се чудя къде бяха досега разните му там псевдо браншови организации от типа на: НАЗ,АЗПБ,МАЗ,КРАЗ,ЗАЗ,ИКАРУС,МАН,ВАЗ,УАЗ и т.н. и т.н. и разните му там институти за земедели, за агроиновации и всекви други измишльотини, и не знаеха ли за подготовката на тоя закон и последствията от него.Защо те не алармираха за това до какви трудности и недоразумения ще доведе така приетия закон.Дали не е имало причина да си траят тия капацитети в земеделието.
 • Xektor
  08.06.2018, 8:50
  Samo sta4ka kolegi
 • mustaka.ss.bg@abv.bg
  07.06.2018, 21:02
  Малоумни ,некадърни,неграмотни мафиози!Но си заслужаваме всичко ,като си трайкаме, аз бих препоръчал да е по европейско да заверяваме заедно с арендодателите договорите и в Брюксел.
 • olx_haskovo
  07.06.2018, 20:20
  БРАВО НА ГЕРБ.
 • земеделец
  07.06.2018, 19:22
  Имената на заслужилите нобелова награда народни представители, които са предложили високоинтелектуалните промени с потвърждаването на договорите са Йордан Апостолов и Христиан Митев, които са от най-патриотичната формация в парламента - НФСБ. Евала на двамата господа - тези промени наистина са хипер патриотични!!! Очакваме скоро тези двамата индивида, които незнайно с какви заслуги са попаднали в парламента да предложат нов закон според който всички граждани на България да потвърдят съществуването си с нотариално заверени декларации, че са живи - в противен случай непотвърдилите граждани ще се отписват от списъците на живи хора в България и едновременно с това тяхната собственост ще преминава в ръцете на посочено от закона лице, а законът са тези двама господа - това ще е вече наистина патриотично!
 • Admin
  07.06.2018, 17:17
  Здравей те а договорите с общините който е собственик общината и договорите с Държавен подземен фонд който е собственик МЗХ какво стават и те ли ще си пуснат декларация че са собственици
 • ИВАН
  07.06.2018, 15:07
  Днес "умните" глави искат потвърждение на договорите с декларация само с заверка на подписа, а утре сигурно ще искат не декларация, а МОЛБА с заверка и на съдържание! Много слабо правителство, с некомпетентни хора! СТАЧКА!
 • Дичко
  07.06.2018, 14:43
  а ако са трима наследника и всичките сключат договори с различни арендатори кои договор ще е валиден,как може такива глупави решения да се вземат бе некадърници,защо не препишете нещо умно и да действа години ами се мъчите да откривате топлата вода,знайте че след 10 години няма да има смисъл от никакви решения дори и лично да чакате пред оборите и да раздавате пари на появил се човек- няма да има такива ще измрем тъй като сме работещи от изгрева на демокрацията,голямото разграбване според мен
 • Виктория
  07.06.2018, 13:24
  В крайна сметка изрядните земеделци са ощетените, нищо че един нотариален договор им струва минимум 50 лв с всички такси по вписване и отразяване тук там, майната на стотиците левово похарчени, сега ше трябва и ние да правим на коляно фалшиви договорчета/ а това всъщност беше проблема/ а когато си дойдат наемодатели от чужбина и си търсят рентата, може и на съд да ни пратят за неизпълнение на договорни отношения! Питам се кой ше носи отговорност за хауса в адмистрацията, който ще настане?! Готови сме за простест, не може повече да се подиграват с труда на хората, малоумници!
 • Ияо
  07.06.2018, 13:06
  Звънях до ОСЗ става въпрос за договори за наем над 1 година не за арендни договори. Старите арендни договори си остават така, новите ще имат два щемпела от нотариоса вместо един, както беше до сега.
 • земеделец
  07.06.2018, 12:50
  Тези промени са направени по инициатива на големите фондове за изкупуване на земеделски земи. Проблем им е, че до момента са купили страшно много земи, за които има вече сключен дългогодишен договор на ниски наемни цени и арендаторите им плащаме на тези ниски цени. Фондовете ни извиват ръцете да вдигнем цените, но единственият вариант да развалят договорите беше по законов ред. Ето постигнаха си целта. От 01.10.2018 ще имат вече свободни земи и ще могат да им вдигнат рентата. Няма друго логично обяснение на тези ненормални промени в закона. Става въпрос за милиони левове загуби на тези фондове на година, ако търпят дългогодишните договори, а ето, че чрез двамата депутата от НФСБ, които прокараха тези промени фондовете успяха да си намалят милионите левове загуби. Крайно време е такива депутатчета, които променят неадекватно законите за лична изгода да си понесат последствията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Ivan
  07.06.2018, 12:31
  ПРОТЕСТ !!!
 • Петър
  07.06.2018, 12:09
  Отново с користни се въвеждат тези изисквания. Утре по същия начин може да поиска национализация тези некомпетентни ЧИНОВНИЦИ. КЪДЕ СА НЕПРАПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИЯ? КОЙ РАЗИГРАВА ЦЕЛИЯ НАРОД? НЕКА СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНА ТА ПРИСЪДА!
 • Ах
  07.06.2018, 11:58
  Искат посещение на жълтите павета със комбайни и трактор
 • Мяууу
  07.06.2018, 11:56
  Е думи нямам. На фона на цялата бумащина, не работеща система и още куп щуротии само това ни липсваше. Закона не е измислен ама никак, назрява момента за мащабна СТАЧКА и то дълготрайна. Причини за нея много, като се започне с раздробяването на субсидиите и превеждането им на части, та се стигне до кравата Пенка
 • Д
  07.06.2018, 11:56
  Занимават хората със глупостите си вместо да прибират реколтата да правят декларацията
 • АК
  07.06.2018, 11:46
  И до кога ще ги търпим?
 • Дм
  07.06.2018, 11:38
  Майко мила пак ще трябва да се пълнят джобовете на някой. Нямам думи
 • Лили
  07.06.2018, 11:37
  Пълна подигравка! Да не си мислят законотворците, че с каквато скорост си гласуват УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ, с такава скорост и ние можем да се свържем с всичките си наемодатели и да си набавим декларациите!!!
 • 123
  07.06.2018, 11:29
  Пълна простотия

Последни новини