Документалното ходене по мъките на българския фермер

Стопаните трябва да водят десетки дневници и чек листове, но никъде ги няма събрани на едно място

09.10.2018 | Коментари: 11 | 16602 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Всяка институция, която има право да проверява земеделските производители, има свои изисквания и набор от документи, които  трябва да бъдат налични, когато от дадената институция ги посетят за проверка. Това са дневници, чек листове и редица други документи. 
 
 
„Има ли някъде списък с необходимите документи, които ние трябва да водим за проверяващите от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), министерството или Държавен фонд „Земеделие“ и къде може да ги проверим как трябва да изглеждат?“ 
 
С този въпрос се обърнаха земеделски производители към Фермер.БГ. 
„Събират ни на какви ли не сбирки, но никога не казват – имаме нова форма, която вие трябва да попълвате и на практика аз си ги съчиняват тези документи. Сядам пред компютъра и правя някаква таблица, която да отговаря на изискванията на моя районен проверяващ, примерно от БАБХ“, обясни Стелияна Латинчева, животновъд от Софийско. 
 
Според нея не е проблем стопаните да попълват въпросните дневници и документи, но след като няма стандартни форми или някакви конкретики, фермерите се виждат принудени да „стрелят на тъмно“. 
 
„Липсата на някой от документите, за който не сме знаели, че е необходим, винаги е повод за някакво предписание. Те винаги могат да поискат нещо от мен и аз да го нямам, защото не съм знаела, че трябва да го имам“, коментира Латинчева. 
 
Когато стопаните попълват заявленията за подпомагане, в тях не пише, че трябва да имат дневник за растителна защита, например. Друг дневник, който трябва да имат е полеви дневник – в него се опитват обработките.
 
„Трябва да имам дневник за пашуващите животни, дневник за произведеното мляко. От БАБХ са ни искали дневник за фуражите. Има и дневник за хигиената в обекта. Чек листът за това кой чисти, пък виси някъде и на него се отбелязва човекът с подпис, подобно на списъците в тоалетните на бензиностанциите. Има листа с дойните крави, която пък се лепи на ваната. Всички тези, най-разнообразни листчета се събират, попълват се и ако дойдат на проверка, ги искат“, разказва фермерката и допълва: „Досега не ми се е случвало да дойдат и аз да имам абсолютно всичко“
 
Всеки път фермерите имат нещо, което трябва да допопълнят. 
Стопаните посочват, че нямат проблем да попълват каквото трябва, но то да е изнесено на ясно място, така че те да знаят какво е необходимо. 
 
 
„Как се запознавам предварително, че ми трябват тези всички неща, които те ми искат?“, пита Латинчева. 
Освен проблемът, че не знаят къде да търсят какви документи имат задължение да водят, фермерите изпадат и в недоумение от това, че няма стандартни формуляри и зададени конкретни модели, по които да водят документацията си. 
„Всеки си измисля как да го прави. Няма нещо, което да погледнеш и да знаеш – това е единна форма за всички и така трябва да се прави“, обясняват стопаните.
 
Единственият документ, който е еднакъв и се иска от всички институции, е регистър за животните. 
„Него го има, даден ни е от ветеринарите. При създаването на животновъдния обект, той е един. Това имам предвид – след като е могло регистъра да се унифицира, то тогава всичките тези листчета и дневничета, могат също да бъдат унифицирани“, предлага стопанката. 
 
Идеята е в сайтовете на институциите да се покажат на явно място въпросните формуляри, дневници и т.н., които да са качени и стопаните да си ги изтеглят и да могат да работят по тях, без да се налага да си ги съчиняват. 
Латинчева разказа за конкретен случай, в който нейни колеги никога не са проверявани и от БАБХ отиват на инспекция. 
 
„Казват й – нямате дневник за фуражите, нямате чек лист, нямате дневник за хигиената и т.н. От самите проверяващи те научават, че трябва да ги имат. А аз ги имам, защото преди три години ме провериха и се наложи да ги правя“, обясни фермерката, но добави, че инспектиращите винаги са благосклонни и проявяват разбиране. Дори помагат на стопаните с препоръки как трябва да изглежда и какво да се записва във въпросните дневници. 
„Въпреки че проявяват разбиране, излиза, че ние не сме изрядни и не искаме да водим тази документация“, допълва земеделският производител. 
 
Реално такава информация, събрана на едно място и унифицираща всички документи наистина няма. 
На сайта на БАБХ има част от необходимите документи, като от агенцията признаха, че не са абсолютно всички. Това, което стопаните могат да направят е да се обърнат към регионалните звена на съответните институции и там да попитат кои са необходимите документи и как трябва да изглеждат.  
 
В крайна сметка те са тези, които най-добре знаят какво ще изискват при евентуална проверка. Всички останали необходими документи се намират в различни нормативни актове – закони, наредби и т.н., което логично не улеснява стопаните, а ги изпраща в безкрайно търсене и пресяване

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • краварката
  15.10.2018, 9:37
  Моля Ви не ни принуждавайте да се разделяме с нашите любими животни които са толкова интелегентни само заради Вашите приумици !
 • верно ли бе
  10.10.2018, 23:05
  то дедите ни които достигаха 100 годишнини са попълвали хиляди документи и са ползвали....българската политическа класа целяща единствено да остане на власт за да може да краде създава ненужна администрация на която ние плащаме заплатите,администрация която взема лесни пари и поради своята зависимост Гласува за назначилите ги политици...нечовешко...и всички го знаете но търпите...малко ви е...
 • Филип Колев
  09.10.2018, 23:18
  Практика в други държави е наемане на консултански фирми, чиято задача е попълването на цялата документация, която официалните власти изискват. Този труд изисква време и познания, с които обикновенните фермери не разполагат.
 • Някой
  09.10.2018, 22:59
  Не стига че им изкарваме заплатите на тия напудрени олигофрени ами трябва всеки път да си намразваме държавата заради тези боклуци , накацали като бълхи да смучат - ами да си вършат работата административно че фермерите да бачкат- иначе няма екскурзиики тоалетчета и др глезотиики за сметка на изгърбените земеделци. И как да не псуваш
 • До лицето под № 5
  09.10.2018, 15:35
  Преди няколко месеца предоставих моята Производствена книга на земеделското стопанство на един изтъкнат български икономист, бивш съветник в Министерството на земеделието. И така, той остана доста удовлетворен от моя труд, но каза, че той едва ли може да бъде приет като образец поради факта, че господата чиновници от същото това Министерство не обичат перфектните неща, важно е да има пропуски за да може всеки път да се лавира в материята. Тази производствена книга така е направена, че един земеделски стопанин я попълва и се виждат наясно нещата. Тя ще бъде от полза, например при доказване на предадено (продадено) мляко ..! Тя може да бъде направена и в електронен вариант, като същото Министерство ще проследява как се движи земедеския сектор. Да, ама - НЕ ..! Това никога няма да стане в България, поне на този етап.
 • До лицето под № 5
  09.10.2018, 14:03
  Уважаеми Колега, Колежке! Аз съм в същата сфера и Вашето изказване може би едно от най-актуалните, най-точните в тази сфера в този сайт от началото на т.г. Напълто сте прав(а), поради което поднасям моите най-добри адмирации. Като пример давам когато за площ се посочва в едни документи декар (дка), в други хектар (ха), а това нещо води до множество технически грешки, било и Проекти или съдебни укспертни заключения. Имаше един европейски документ (не си сспомням името), че всяка страна от ЕС трябва сама да избере мерните единици; и нещо друго, Вие посочвате и съкращения (абравевиатури), а те са прекалено много ..! Всички тези документи трябва да бъдат унифицирани, а не всеки един от нас сам да си прави произволни Книги, Дневници и в тях да има графи, които на него му изнасят ..! Това просто е недопустимо!
 • ОСЗ
  09.10.2018, 12:17
  Не на сайтовете на институциите - НА ЕДНО МЯСТО ДА БЪДЕ КАЧЕНО ВСИЧКО! Че аз дето съм в тая сфера не мога да запомня всичките сайтове и какво къде е качено... И аз понякога се обърквам по сайтовете на разните ведомства като търся някакъв документ. Няма и как да знаете кой, кога и как е променил даден формуляр. И да са направени така, че да се разбира кое как и къде се попълва. Имам чувството, че нарочно се правят сложни за попълване - термини, абревиатури, членове се цитират, регламенти и т.н. пък кой както иска така да си ги разбира... Трябва да са максимално "user friendly" както се казва. Нека се събеът умните глави от разните институции, да си унифицират нещата и да се предоставят на едно място на стопаните.
 • Отчетност
  09.10.2018, 11:55
  Моето стопанство от няколко година е подписало Договор за био производство. Миналата, 2017 година при нас идваха на инспекции 7 (седем) пъти. Последният път беше една голяма делегация, където в състава й бяха представители от Министерството на земеделието. на проверяващите бяха предоставени абсолютно всички Дневници които се водят в нашето стопанство. Същите тези проверяващи бяха учудени, че има таково голямо разнообразие от подабна документация и която при нас наистина се води. Всяко едно нещо което се купува е с фактура, която пък се описва в Дневник на покупките ..; всеки един добив от стопанството се описва в съответиня Производсдтвената книга на стопанството, специално изработена от нас, като за енйното изготвяне са взети под внимание подобни Книги от други страни (Испания, Италия, Бразилия, Корея, Швеция ..). В същата книта има десет раздела, където всеко едно действие се описва и има строга проследяемост на стопанството. Да, наистина всички тези Книги, Дневници трябва да имат образец и да могат да се вземат по електронен път от съответната държавна администрация, а не земеделския стопанин да прави с година като мен Справки и Анализи, къде и как в другите страни се попълват подобни Книги.
 • Пз
  09.10.2018, 11:04
  Никои не знае
 • milchov
  09.10.2018, 9:56
  В днешно време за да станеш фермер, трябва да учиш за администратор.
 • Мими
  09.10.2018, 9:23
  Колеги, какво изплаща днес (вчера) ДФЗ?

Последни новини