Двойни глоби за стопаните, пуснали животни без надзор

Действащият Закон за опазване на селскостопанското имущество е от 1974 г.

09.03.2018 | Коментари: 19 | 29100 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Земеделският министър Румен Порожанов и депутатът Цветан Топчиев обсъдиха по време на парламентарния контрол днес мерки срещу унищожаването на земеделска продукция от придвижването на пасищни животни.
 
 
Сегашният Закон за опазване на селскостопанското имущество е от 1974 г. и е нефункционален, коментира Топчиев. Той припомни, че от миналата година има проект за промени на закона, но те са минали на първо четене през септември, а сега е март и няма движение по темата. „Явно ще остане в кошчето“, каза депутатът.
 
„Ще бъда благодарен за конкретни предложения, които да направят Закона за опазване на селскостопанското имущество по-работещ“, заяви министър Порожанов.
 
В своя отговор той също спомена подготвения законопроект за двойно увеличение на санкциите за увреждане на земеделски земи от пасищни животни.
 
 
Промените бяха предложени през лятото на 2017 г. от депутата Александър Мацурев и група народни представители. Те предвиждаха наказание с глоба от 200 до 500 лв. на собственика на животни, който без да има право, пусне добитъка през селскостопански земи или допусне същите да бъдат преминат оттам, когато с това са причинени имуществени вреди.
 
При повторно извършване на нарушението наказанието е глоба от 600 до 1000 лв., гласи още проектът.
 
По закон Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и неговите служби нямат контролни функции в тази сфера - те са в прерогативите на местните власти, стана ясно от отговора на министър Порожанов.
 
 
Контролът върху движението на пасищните животни ще остане към кметовете, допълни той. Министърът предложи МЗХГ заедно с местните власти да организират информационна кампания по темата.
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • fermer2005
  12.03.2018, 21:53
  Масова практика крави ,овце , кози , коне в посевите . Писа се кои са по големи изроди и кои повече вредят - циганите или пастирите подкупвани от техните началници животновъди. Ревът че няма пасища и ниви щото не им се плаща пазарна рента а в Европата няма животни без да има земеделие да си произвежда храната. Искат само пасища по 5лв. за декар и после не им излизала сметката. Дайте и по 40 лв. за дка. Произвеждайте си фуража използвайте и торта от животните да свалите себестойността на фуража .
 • До Господата под № 17
  10.03.2018, 7:03
  Господа, много точно се го казали! Браво! Но бих желал да вметна, че в стара Англия който има нива си я огражда, било с хубаво ограда, било с тел, било с камани ..
 • Увас
  09.03.2018, 21:39
  Животновъди, как и защо решихте, че някой е длъжен да огражда полето? И защо мислите, че някой друг е виновен, че вашите животни пасат в нивите?
 • Плам
  09.03.2018, 20:46
  Животните им виновни пътищата колкото козя пътека щот орат наред наемаш си пасище те кръстосват по него както си искат щот било поляна оре нивата и обръща в пасището с пуснат плуг познай кви окопи стават после иди коси да трошиш косачката наемат брогади да чистят нивите от камъни и познай къде се изхвърлят камъните на полянатаа щот там се е поляна нищо че някой си плаща наем нищо че иска сено да си прибере нищо че кат му дойдат на проверка ще види субсидии ама друг път Вероятно има и безотговорни хора но мисля са много малко едва ли някой нарочно си пуска добитъка по нивите нарочно но това е животно и винаги има вероятност да ти избяга
 • Моля, моля ..!
  09.03.2018, 20:26
  Моля, не желая тук в този сайт да има обиди към нашият Пастир, нашият Министър Господин Порожанов. Господ да му дава разум, сили и възможност да ни помага.
 • Зловещо лице
  09.03.2018, 20:16
  Като вещо лице съм бил назначаван от различни съдилащата в страната; миналата година бях на една инспекция; козите бяха изяли доста овощни дървете, наядена кора, стъбла, скелетни клони. Всичко ще се оправи, но ... трябва време. Преди години, пак кози бяха изяли в едно село 2.4 дка ябълки ..; двама адвокати ме влачиха като вещо лице ..; после тройна експертиза ...; после петорна експертиза ...; пари, пари ..; пари и за вещите лица също ..; в крайна сметка, и ответника и ищеца ... те си заминаха от този свят; е, адвокатите са живи и здрави; ответника плати, до колкото бегло помня за нанесените щети над 2.460 лв
 • Бай хой
  09.03.2018, 20:03
  Всеки има различни болки и е разбираемо. Но аз ще ви раскажа при нас каква дивотия се получава. Имаме нива с 200 д пшеница от животновъдите нямаме оплаквания но има едни дървосекачи с 15 коня през лятото са из баира и смъкват дърва за камионите но като доиде зима и ги пускат на произвала на съдбата направили са ни нивата на решето просто незнам дали няма да я бракуваме. Така че питам аз какво да правя дори и да ги глобят с неква сума мен кои ще ми въстанови загобите като съм и хвърлил 5т Мап и 4т карбамит само торта без семето и горивото ми е около 6 бона.
 • До Ник
  09.03.2018, 20:02
  Ех, Ник, ама как човек да не пийне едно хубаво вино и тази вечер за Вас, за Вашето семейство и за Вашите приятелки с който споделяте своите душевни мъки. Желая Ви всичко най-добро!
 • ЗП Бургас
  09.03.2018, 19:55
  Здравейте, недей да викаш на Ник,че не е прав защото при мен три пъти влизат овце в трайните ми насъждения,които са заградени,а само аз си знам колко труд съм вложил там и безсънни нощи.
 • 2323
  09.03.2018, 19:53
  наистина вав тази даржава нйама нормално мислежти управници,та вие откраднахте парите им то вече животновъди само тийа които са крали много останаха или тийа дето са подкрепени сас пари от роднини и децата си пратени от европа след 2 или три години животните жте намалйат драстично ,или използват момента за последно кеадене и унижтожение на животновъдството .наистина освен крадци и некадърници не са останали вав бг БОГ ДА ПАЗИ ТАЗИ ДАРЖАВА НАИСТИНА ИЗЧЕЗВА
 • Sakamoto
  09.03.2018, 18:19
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • JT
  09.03.2018, 15:23
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • мик
  09.03.2018, 15:17
  Защо направо не забраните пасенето на животни? Да си ги хранят на ясла това пасане е не хумано, заради него трябва да се остават пътища които може да изорем не че сега не са изорани но пътеки по един метър по между нивите има.Какъв по размер е пътя между имотите по закон спазва ли се тоя размер .Защо са изорани част от ливадите граничещи с земеделски земи?
 • Законите ...
  09.03.2018, 15:12
  Нормативната уредба в България не трябва да се променя съгласно нагласата на влас имащите и управляващите, а съглосно добрите норми. Закони, Наредби и Правилници за прилагане на законите и наредбите трябва да се променят само в онази си част, която е вече отживяла, не е актуална, не е в синхрон с времето и действителността.
 • 137
  09.03.2018, 15:04
  С тия пасища уж задължително трабва да вземеш но общината казва няма пасища в облъстта също няма и вместо по 10дк за крава вземаш по 5дк от който половината в дерета който нямат,невъзможно е да бъдат почистени ухрастени стръмки и на всичкото отгоре тече и малка рекичка с две думи не допостими за подпомагане без възможност за почистване.Прецакани сме и тук.Защо не раздадът по 15дк обрадотваема общинска или държавна земя която да стопанисваме и произвеждаме фуража си.
 • БАТКО
  09.03.2018, 14:51
  А МАНГАЛИТЕ С КАРУЦИТЕ ДЕТО КОСЯТ НИВИ.БЕРАТ И КРАДАТ КАКВОТО ИМ ВИДЯТ ОЧИТЕ-КАКВО ПРАВИТЕ С ТЯХ.ПРИ НАС ИМА 500 КАРУЦИ И НЕ ЗНАМ КОЛКО КОНЯ. КАК ДА МИНЕ ВТОРО ЧЕТЕНЕ КАТО ПАК ИДВАТ ИЗБОРИ- НА ВСЕКИ ДВЕ ГОДИНИ.А СЕЙ ЛЮЦЕРНА,ЦАРЕВИЦА,МЕЖДИННИ КУЛТУРИ-НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ
 • ник
  09.03.2018, 14:28
  Най-сетне!!! Направо ми писна кози, овци и крави да ми унищожават трайните насаждения!!! Говедари или овчари са само идиоти или ако не пасат те животните наемат цигани да пастири. След тях остава пустиня. Тя ги интересува само техния бизнес. Държавата им даде земи и пак са в нашите. Дето сме ги купували и задавали с кървав труд. Трябва нямаш ли купени пасища няма да се гледат животни!!!
 • зс
  09.03.2018, 14:25
  Мачкайте до дупка.Зъдалжително трябва да се унищожат тия мизерници.Изораха пасищатата,урязаха субсидиите,налжиха данаци на всеки литър мляко,вкараха модол мляко за още по 100лв месечно и си и в ръцете но стоп сега и електрони марки ще слагат .Всъщото време готвят законопроект с които забраняват на пчеларите да продават мед или правят преработвателно предприятие или няма да гледат пчели.
 • proba
  09.03.2018, 14:15
  Ха така! Още санкции за животновъдите, нали са приоритетен отрасъл.

Последни новини