ЕК отпуска 1.317 млн. евро срещу болестите по животните в България

Когато се налага ликвидация на животни, съфинансирането от ЕС може да достигне 100%

13.02.2018 | Коментари: 2 | 6802 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Одобрените средствата от Европейската комисия (ЕК) по програмите за борба с болестите по животните в България през 2018 г. са 1.317 млн. евро.
 
 
Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов съобщи това в писмен отговор на депутатски въпрос, поставен от проф. Светла Бъчварова от парламентарната група на левицата.
 
В своето запитване народният представител припомни, че за тази година в ЕС се отделят 141 млн. евро за борба с болести по животните. 
 
„В последните години в България епизоотичната обстановка се влоши и ежегодно фермерите реализират огромни загуби от заболявания, които изискват унищожаване на цели животновъдни стопанства. Компенсациите по покриване на част от тези загуби основно идват от бюджета на държавата“, отбеляза проф. Бъчварова.
 
Тя попита министъра България ще предприеме ли конкретни стъпки, за да получи финансова помощ от ЕК за наблюдение и проучване на болести по животните, които причиняват огромни щети, а също така са опасни и за хората.
 
 
 
Румен Порожанов обясни, че от 2007 г. досега ежегодно в България се планират и изпълняват програми за премахване, контрол и надзор на актуални за страната заразни болести по животните и зоонози.
 
Като примери се посочват бяс, трансмисивни спонгиформни енцефалопатии, инфлуенца по птиците, класическа чума по свинете, син език, салмонелоза по птиците, а вече и заразен нодуларен дерматит, шарка по овцете и козите и чума по дребните преживни животни. 
Изпълнението на всички тези програми се съфинансира от ЕК, отбеляза министърът.
 
Процентът на съфинансиране на одобрените програми е стандартно 75% от направените признати разходи. Процентът за някои програми е 50%  - например за контрол на син език по преживните животни, въз основа на направена от ЕК категоризация на заболяванията.
 
 
 
При изключителни обстоятелства процентът на съфинансиране на някои мерки, свързани с ликвидиране на животни, може да бъде увеличен от 50% на 75% или даже на 100%, въз основа на ново Грант Решение на ЕК.
 
"Съфинансирането от ЕК се извършва след представянето на финален технически и финансов доклад за реално изпълнение на всяка програма и представяне на съответните фактури и гаранции за изпълнението на отделните дейности. Обикновено средствата от съфинансирането постъпват 6 месеца след представянето на финалните технически и финансови доклади и тяхната оценка от страна на експертите на ЕК", уточнява министър Порожанов.
 
 
Отделно при всяка епизоотия Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изготвя технически и финансови доклади, които се представят пред ЕК. Разходите за спешни мерки също подлежат на съфинансиране от ЕК.
 
Спешните мерки, предприети в борбата с епизоотиите, като заразен нодуларен дерматит, инфлуенца по птиците и Нюкасълска болест по птиците, също са съфинансирани с европейски средства.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • Истина
    14.02.2018, 14:27
    Та те ги ликвидираха без болести,а тия пари ще ги усвоят на книга у джобу,това го умеят добре!!!
  • nanton
    13.02.2018, 23:16
    Добро утро. Аз съм Уилям Андерсън, който отговаря за международна агенция за финансиране на сянка, която помага на хората да получат дългосрочни заеми без гаранция. Нашата столица е 1000 000 евро и предлагаме заеми в размер на 2.5%. Ако сте   в нужда, моля свържете се с нас чрез нашия имейл адрес. Ние не таксуваме такси предварително. Благодаря. williamanderson96635341@hotmail.com

Последни новини