Връщане към отглеждане на бобови култури с цел преодоляване на задаващия се колапс при почвообработката, предлага експерт по селско стопанство, пише independent.ie.

Вукодинов: Технологиите подобриха добивите на зърно, но оскъпиха производството

Д-р Фиона Дюхан, старши лектор в UCD School of Biology, е убедена, че селскостопанският сектор трябва да се върне към традиционните практики.

Бобовите култури са изключително ценен продукт, който едно време масово се е отглеждал в Ирландия. Поради различни причини те са позабравени, допълва тя.



Мисля, че има много ползи, които могат да бъдат извлечени от връщането към производството на повече бобови култури, казва д-р Дюхан. Тя подчертава фактор като богато съдържание на протеини, което е от значение в наши дни, особено за храненето на животните.

Сред основните предимства при отглеждането на бобови култури са: по-малка необходимост от използване на торове, бобовите култури оставят почвата по-плодородна и освен това съдържат много протеини.

Печалбите могат да бъдат добри, ако разполагате с подходящ пазар – освен това тези култури са идеални за фураж за животните, особено за тези, които се отглеждат органично, допълва д-р Дюхан.

Тя привежда като допълнително основание за връщане към отглеждането на бобови култури съвременната тенденция – полувегетарианство. Става дума за диета, базирана на рядко консумиране на месо и преди всичко извличане на протеини от растенията. За д-р Дюхан това предвещава светло бъдеще за културите, богати на протеини.



По думите на Джон Спинк, ръководител на Crop Science в Teagasc, не е добра идея да се диверсифицират растителни култури, без първоначално да се развиват нови пазари.

Най-добрият начин фермерите да се справят с колебанията на пазарните цени е като развиват пазари, на които се търсят специфични продукти, допълва експертът. Той не препоръчва да се диверсифицират култури само с надеждата, че реколтата ще е добра и ще бъде продадена на адекватна цена.

По отношение на производството на уиски в Ирландия, Спринк смята, че индустрията може да разработи брандове, които се произвеждат от 100% ирландски зърнени култури.

Ирландската пшеница се характеризира с изключително високо ниво на нишесте и ниско ниво на протеини, което я прави отличен ресурс за производството на уиски с високо съдържание на алкохол.