EС праща на съд Русия заради забрана за внос на свинско месо

Претенциите са за 1.39 млрд. евро годишно, казусът не е свързан с изпълнението на санитарните норми, смята СТО

08.01.2018 | Коментари: 1 | 5983 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Световната търговска организация (СТО) внесе в арбитражния съд искане от Европейския съюз за обезщетение на стойност 1.39 млрд. евро годишно заради забраната за внос на свинско месо.

Топ 10 на най-големите европейски износители на свинско месо

Посочената от Брюксел компенсация е равна на общата стойност на износа на свинско от ЕС в Русия през 2013 г.

Освен това ЕС очаква, че размерът на обезщетението ще се увеличава с 15% за всяка година, в която са действали ограниченията. За това съобщава Новости Mail.Ru, като се позовава на в. Politico.

Първоначално арбитражният съд ще трябва да реши дали искането на ЕС е правомерно. След това ще разгледа и въпроса дали претенциите по отношение на Русия са приложими в този случай.

На 20 декември за този казус съобщи Ройтерс. В заявлението на ЕС се казва, че решението на СТО за вноса на живи свине и свинско месо не е било изпълнено от Русия, а запитването за въвеждането на санкции срещу Москва е трябвало да бъде отправен към специализирания  орган за решаване на спорове в СТО на 3 януари тази година.

Становище на СТО от 2016 г. гласи, че въведените от Русия ограничения на вноса не се основават на стандартите на Международното бюро по епизоотия и затова не съответстват на критериите, свързани със санитарните мерки.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • фермерче
    09.01.2018, 2:38
    За кефа на няколко политика накарахме Русия да започне да се самозадоволява със собствено производство на свинско месо , вероятно при наличие на огромните количества евтин фураж след година две и ще изнася свинско...Така че нормално да намали вноса. Същото вероятно ще става и при плодове и зеленчуци... бившите и " колониални републики " около Каспийско море , които имат много и евтина работна ръка със нови сортове и технологии продадени и въведени от водещи европейски фирми ..почти ще се задоволяват в следващите години. От това загубихме ние европейските производители !!!

Последни новини