Европейските фермери притеснени от споровете със САЩ

Копа Коджека настоява за гаранции, че фермерите няма да поемат тежката цена заради политически спорове

12.03.2018 | Коментари: 0 | 5708 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Фермерите на Стария континент имат притеснения относно търговските спорове между Европейския съюз (ЕС) и САЩ, който ескалират и могат да доведат до блокирането на търговията на селскостопански стоки, алармира фермерската организация Копа Коджека, цитирана от euractiv.com
 
 
Става дума за стоки, сред които фъстъчено масло, царевица, ориз, боб и т.н, посочват фермерите.
„Продуктите са на стойност 3 млрд. евро и това е последното от което се нуждаем“, посочи генералният секретар на най-голямата фермерска организация в Европа Пека Песонен. 
 
Фермерите на Стария континент са под сериозен натиск, особено заради руското ембарго, посочва той и призовава, от името на Копа Коджека, двете  страни да преговарят за търговския си спор и да гарантират, че земеделието няма да плати цената на политиката.
 
Напрежението назря на 9 март, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указа за повишените мита за вноса на стомана и алуминий в страната, а от ЕС обещават пропорционален отговор. Преди дни пък Жан-Клод Юнкер съобщи, че общността може да наложи 25% мита на стоки на стойност около 3,5 млрд. евро. 
 
САЩ са най-големият пазар на селскостопанските продукти от ЕС. През 2017 г. износът зад океана възлиза на 21,9 млрд. евро. За сравнение вносът на селскостопански продукти от САЩ в ЕС е на стойност 10,9 млрд. евро.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини