Фермери: Цените ни няма да компенсират скока на ток, вода и осигуровки

Поскъпването на комуналните доставки ще се отрази най-тежко върху доходите на стопаните

06.01.2018 | Коментари: 5 | 18929 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Животновъдите и преработвателните предприятия в селското стопанство са най-засегнати от предвиденото поскъпване на електрическата енергия за фирмите от февруари тази година.

 

Фермерите могат да подадат заявления за по-евтин ток до 10 януари

 

Това е поредното увеличение на основно производствено перо от началото на 2018 г., коментираха от бранша пред Фермер.БГ.

 

„Нека да обобщим: вече имаме увеличение на цените на водата повсеместно в цялата страна. Предстои поскъпване на електроенергията. В сектор „Селско стопанско“ от началото на годината има увеличение на осигуровките от 300 на 350 лв. Това е сериозно повишение във всички основни разходи“, каза Янка Попова, съпредседател на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите.

 

 

Тези неблагоприятни процеси се развиват в контекста на много трудната 2017 г., през която преминаха овцевъдите и козевъдите.

 

„Изминалата година беше една от най-трудната за нас, защото се случи абсолютна пазарна спекула. Единствено и само в България цените на суровото овче мляко паднаха до незапомнено ниски нива. Парадоксалното е, че кравето мляко, при което има свръхпроизводство, както в България, така и в Европа, отчете сериозен ръст в цената, а дефицитната суровина за Европа и за България – овчето мляко, само в България отбеляза голям спад“, обясни Янка Попова.

 

При тази ситуация не е ясно фермерите в бранша как ще произвеждат и как ще продължат да съществуват – при тези цени на комуналните услуги, при пълни  осигуровки и при тази пазарна ситуация.

 

Много ни притеснява това. Ние сме изцяло на светло и си плащаме всички данъци към държавата. При тези цени от 2018 г. и при тази пазарна спекула не знам дали хората категорично няма да се откажат от тази дейност“, допълни съпредседателят на асоциацията.

 

Засега в бранша не виждат възможност за прилагане на компенсаторни механизми.

 

„Заради кризата в млечния сектор имахме основание и поискахме извънредно подпомагане. МЗХГ каза „да“. Нашето предложение беше този ресурс да се насочен към най-потърпевшите фермери, не стана така. Ресурсът беше ограничен, раздаде се на много стопани и в крайна сметка се получи една символична допълнителна ставка – общо за овце и кози по 7 лв. допълнително подпомагане. Но ще мислим по темата за възможни компенсации“, каза Янка Попова.

 

Ситуацията е притеснителна не само заради нашумялото поскъпване на тока. Водата също е неизменна част от едно животновъдно стопанство – и за животните, и за поддържането на хигиената.

 

Общо плащанията доставчиците на електрическа енергия и вода плюс разходите за заплати и осигуровки, без инвестициите и амортизациите, излизат около 30 стотинки от себестойността на литър овче мляко, която сега излиза около 90 стотинки. Това е първичната себестойност, изчислена от Янка Попова.

 

„Ние, като производители, не можем да повишим цената на млякото. Затова поскъпването на електроенергията директно намалява печалбата на фермерите. Това е единственият ефект, който ще се получи. Цената на млякото не се диктува от производителя и никога не се е диктувала. Тя зависи от общия европейски пазар и от млекопреработвателите. Реално последните няколко години колегите, които бяха на загуба, фалираха“, обясни пред Фермер.БГ Рангел Матански, управител на Сдружение „Фермерско мляко“:

 

Стопаните знаят от опит, че в подобни ситуации нищо не могат да направят. Поскъпването на комуналните услуги винаги е за сметка на доходите на фермерите.

 

„Но не мисля, че увеличението на цената на електроенергия би имало толкова голям ефект върху земеделския производител. За нас по-скоро е важна цената на млякото, а тя към момента е добра – стига, за да се покриват разходите и за да се плащат заемите, които се акумулираха през последните две години при ниските изкупни цени“, допълни Рангел Матански.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Зоро
  08.01.2018, 8:38
  Колеги в,колко часа трябва да сме пред министерството на земеделието да знаеме да не се изложиме 15 01 2018 в колко часа
 • животновъд
  07.01.2018, 15:34
  Колеги несе разделяйте те това искат.На 15.01.18г.даим покажем чесме едини.Ние неискаме печалби.Ние искаме достоинство.прехраната на нашите семеиства данени отнемат.затова на стачка пред мзх. Които се определя като зп е длъжен даго покаже.
 • Ник
  07.01.2018, 15:03
  Колеги печалба има сам господин Борисов от сънирането, магисралите и другите далавери на власта а ние едвам съществуваме. 20дни Борисов не го интересува за нашите искания прави се че ни няма и на 15.01 трябва да му покажем че ние сме тук и сме го избрали да работи за народа а не за собствените си далавери.
 • ГОШО
  06.01.2018, 18:43
  ПОСКЪПВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ НА ТОК, ВОДА И ОСИГУРОВКИ, НЕ ВОДИ ДО НАМАЛЯВАНЕ НА ПЕЧАЛБАТА НА ФЕРМЕРИТЕ, ТЯ ВОДИ ДО УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАГУБАТА НА ФЕРМЕРА.КОЙТО СКОРО НИКОГА НЕ Е БИЛ НА ПЕЧАЛБА.ЕДИН ПО ЕДИН ЗАРАДИ ЗАГУБЕТУ НАПУСКАМЕ ФРОНТА.
 • Дж
  06.01.2018, 17:54
  Стачкаа#
 • Иван Димитров
  06.01.2018, 12:18
  Стачка трябва да има пред фонда да се съберем.За измислени неща ни орязаха ни парите за млечни крави. Оставки трябва да има ... Само големите ферми се най добре финансово.
 • фер
  06.01.2018, 11:57
  всичко което си заминава не се вражта.например нажите субсидии на млежните крави сас далаверите на фондземеделие и мандри жте се варнат ли не а напусналите страната народ нажи близки и роднини жте са варнат ли не зажто заради големите кражби от народа по един или друг начин .лесно ли се напуска един дом сас цйало семейство .лесно ли се гледа крави направил си стадо сас хилйади трудности и хоп сас лека рака да му ги окрадем .хеъ боклуци гадни .ние ден ножт се трудим сас добитака си не се межете вав работите ни не на крадете до стотинката зажтото ние работим а вие правите нажта сметка .и субсидиите ги открадхте и печалбата от млекото заедно сас мандрите.и пазар за месо нема зажтото вав бг само отворени управници .нали крадат от нас зажто да изнасйаме на ванка.те готованковците малко ли са като са хване от фонда мандрите обжтините навсйакаде плажтаме .за данаци и ток вода да не говорим един месец да закаснееж идват да го режат и как жте стане тази рбота работа а не кражба и геноцит срежту народа.само заради изискванийата сме похарчили сумати пари .на тази администрацийа кирлива сас миризливи крака.да не ги жалим зажтото те ни заробват .вече сме сас сумати борчове по банки .сас труда си вместо да сме на печалба и да си развием семейнийа бизнес те на окрадоха гаднйарите
 • ф
  06.01.2018, 11:19
  не пропускайте жанса си за стачка и помитане на изродите зажтото за тйах ние сме само бройки за крадене на субсидии.и последните години не само субсидии и труда ни отива на вйатъра.или да се борим сас зъби и нокти или да им оставиме да ни мачкат както си искат .а техните номера и фалживи наредби против нас нйама да сваржат дотук а жте продалжат сас ожте по гнусни и крадливи наредби.какво на интересува европредседателството та ние сме ограбени от самата даржава.нас не на интересува друго ние загиваме заради даржавната крадлива политика.такива като синапов много ги има по бг които мислйат само за себе си.кравите де ги разделиха на 20 вида според далаверите и близките на власта кравата ци е крава .то винаги моето е най хубавото .но даржавата е фалжива .дане им се дадемм .последен жанс за стачка.да не им се доверим на организации и такива синаповци които мислйат само за себе си .да ги изметем от най високо .зажтото парите от там почват да ги ограбват и стигат до селските квартални полиции които уж на пазйат а си правйат гаври сас нас краварите.
 • Животновъд
  06.01.2018, 11:12
  По мои наблюдения млякото наистина ще изчезне истинското имам предвид може би това се цели послед да си продават химиите обединявайте се да преборим за да ни има
 • fermer12
  06.01.2018, 11:02
  намалйавали печалбата то вече печалба вав нйакаква работа има ли вав бг .откраднаха ни субсидиите на млечните сас комбина от мандри и фондземеделие .сега сас тока и вадата да не изстават и те да вземат от голйамата печалба на млекарите и фермерите .то останаха ли други сектори за работа вав бг или останалите са напуснали страната .те затова излизат на сцената като дойдат изборите зажтото след изборите започва голйамото крадене от народа.нймама ниакъв закон вав зажтита на фермера всичко опира до ограбване на фермера .даже и кварталните полицаи дебнат само фермерите да им направйт,глоби .това е бг само изроди управлйаважти и чакат как да ограбйат работежтийа и трудежтийа ден и ножт маржи мрасни
 • животновъд
  06.01.2018, 10:58
  СТАЧКА.СТАЧКА .СТАЧКА. КОЛЕГИ НЕПРОПУСКАЙТЕ ШАНСА ДАПРЕМАХНЕМ НАРЕДБА ТРИ. 15.01.18 год. Несе разделяйте нека сме единни.

Последни новини