Ферми, мандри и кланици са най-потърпевши от скъпия ток

Търговци предлагат преразглеждане на съществуващите договори за доставка

09.01.2019 | Коментари: 2 | 3405 прочитания
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Високите цени на тока на свободния пазар се отразяват най-силно върху работата на животновъдните ферми с висока степен на механизация, а също на мандрите и на кланиците.
 
 
Доилните апарати, хладилните инсталации и климатичните системи работят с електроенергия, която в повечето случаи се купува от търговци на борсови цени, а през последните седмици те са с около 50% по-високи от средните за миналата година. 
 
„Млечните продукти ще бъдат най-сериозно засегнати от високите цени на свободния пазар на електроенергия, като негативното влияние на скъпия ток ще се отрази и върху останалите основни хранителни продукти“, коментира Симеон Присадашки, зам.-председател на Асоциацията на млекопроизводителите в България, пред Bulgaria On Air.
 
 
Според него в млечния бранш няма да има рязък скок на цените на тока „от днес за утре“, тъй като голяма част от фирмите имат едногодишни договори за доставка. Други предприемачи обаче са обезпокоени от писма, които техните доставчици изпращат, че във връзка с резките промени на свободния пазар на електроенергия искат преразглеждане на съществуващите договори.
 
В някои от тях се предлага новата доставна цена на енергията да се базира върху стойността, достигната на борсовия сегмент „Пазар ден напред“, където повишенията през последните седмици са най-големи.
 
Заради скъпия ток за фирмите по искане на КНСБ преди ден се проведе извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. След тричасово заседание представителите на синдзикатите, работодателите и правителството не намериха решения на проблема. Затова социалните партньори на правителството поискаха среща по темата с премиера Бойко Борисов.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 Изтеглете безплатно Годишния обзор на пазара на земеделска техника в България за 2019 г.

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • Цецо
    10.01.2019, 12:27
    На малки те ферми и особено в планинските райони наредба три да се доказва мляко и тока увеличават пък Камоли и се лекционни да ни плащат от всякъде прожанов ни отряза ръцете ела господин прожанов да видиш как работим и ще се убедите че сме с правото си да искаме повече субсидии от държавата
  • зс
    09.01.2019, 15:37
    А фермите не ние не работим с ток,ние бузаем кравите чукаме зърното с камани и хладим млякото в снега.

Последни новини