Националното събрание на Франция одобри законопроект, който обвързва производителите на хранителни продукти да посочват на опаковките нивото на качество на продукцията и степента й на полезност за човека, информира френският ТВ канал BFM.

Повече документи за износ на наши храни при твърд Brexit

Съгласно новия закон на опаковката на хранителните продукти ще бъде разположена диаграма, класифицираща хранителните продукти в 5 категории съгласно хранителните им качества. Маркировката А означава, че продуктът е най-полезен, маркировката Е – най-малка полезност. 

За такава маркировка на хранителните продукти постъпи предложение през ноември 2017 г. Тогава мярката беше доброволна, а не задължителна. Като резултат единици сред производителите започнаха да информират за полезността на продукцията. 

Съгласно закона информация за полезността на хранителните продукти трябва да се дава и в рекламите. 

Друга поправка, приета в парламента, обвързва предприятията от хранителната промишленост всяка година да предоставят доклад в парламента за промени в качеството на произвежданата от тях продукция. На базата на тези данни Националната агенция по безопасност на храните ще разработва мерки за понижаване на съдържанието на сол, захар и ненаситени мастни киселини в продукти, които са най-популярни сред французите. 

Депутатите одобриха и поправка, която предлага въвеждане в училището на избираеми часове на тема здравословно хранене. 

Законопроектът „За подобряване на качеството на хранителните продукти и поощряването на здравословното хранене“ е с цел борба с разпространени във Франция заболявания като диабет, болести на сърдечно-съдовата система, някои видове рак, а също така затлъстяване. Предвидено е въвеждането на предложените мерки да влязат в сила от 1 януари 2021 г.