Повече документи за износ на наши храни при твърд Brexit
Съгласно новия закон на опаковката на хранителните продукти ще бъде разположена диаграма, класифицираща хранителните продукти в 5 категории съгласно хранителните им качества. Маркировката А означава, че продуктът е най-полезен, маркировката Е – най-малка полезност.
За такава маркировка на хранителните продукти постъпи предложение през ноември 2017 г. Тогава мярката беше доброволна, а не задължителна. Като резултат единици сред производителите започнаха да информират за полезността на продукцията.
Съгласно закона информация за полезността на хранителните продукти трябва да се дава и в рекламите.
Друга поправка, приета в парламента, обвързва предприятията от хранителната промишленост всяка година да предоставят доклад в парламента за промени в качеството на произвежданата от тях продукция. На базата на тези данни Националната агенция по безопасност на храните ще разработва мерки за понижаване на съдържанието на сол, захар и ненаситени мастни киселини в продукти, които са най-популярни сред французите.
Депутатите одобриха и поправка, която предлага въвеждане в училището на избираеми часове на тема здравословно хранене.
Законопроектът „За подобряване на качеството на хранителните продукти и поощряването на здравословното хранене“ е с цел борба с разпространени във Франция заболявания като диабет, болести на сърдечно-съдовата система, някои видове рак, а също така затлъстяване. Предвидено е въвеждането на предложените мерки да влязат в сила от 1 януари 2021 г.
0 КОМЕНТАРА