Габриел Димитров: Във фермата е по-добре, отколкото в кафене

Фермер.БГ гостува в малко стопанство с десет крави във врачанското село Попица

21.01.2018 | Коментари: 19 | 20026 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Сладкодумен човек е Габриел Димитров. Като заговори, околните се захласват. И хората, и кравите. Ако във врачанското село Попица имаше Ганкино кафене, всички вътре щяха да са много доволни, че имат до себе си такъв умен и начетен човек, и с добра душа. 
 
 
Село Попица, разбира се, си има кафене, но то не е Ганкиното, а Габриел няма много време да бистри политиката на задимено. Когато види проблем, 50-годишният фермер заминава за София, за да търси решение в институциите.
 
Преди това старателно е чел закони, наредби и указания, защото от това в прекия смисъл на думата зависи битието му такова, каквото го иска. А то е да бъде животновъд.
 
„Моето стопанство е много малко. Имах 14 животни, в момента са десет с подрастващи. Започнахме да ги продаваме, за да изхранваме тези, които все още имаме. Не се ли промени нещо в самата политика в тоя сектор, предполагам, че много хора ще постъпят, като мен и ще намаляват животните или въобще ще ги ликвидират“, разказва Габриел Димитров.
 
 
 
Желанието му да бъде с кравите в обора – „като деца са“, е нещо толкова лично, че даже жена му трудно го разбира, а синът и дъщерята направо са получили забрана от татко си да припарват до това място. Защото вече няма хляб в тая работа.
 
„Ако имаше някаква печалба – да. Защо не? Един вид семеен бизнес с децата, от това по-добро няма. Но сега - не“, разсъждава бащата. Още ли има хора, които не разбират защо Северозападът се обезлюдява?
 
Габриел е първият във фамилията, който отказва на децата си да продължат старата традиция в рода, въпреки тяхното желание и любопитството им. Решил го е болезнено, но с парите, тоест с безпаричието в животновъдството във Врачанско сега това е положението - безизходица.
 
„Отглеждам малко животни, за да помагам в семейния бизнес. Защото той си е бизнес от поколения в нашето семейство. Отглеждали сме животни винаги. Свързани сме с тях, но поради стечение на обстоятелствата може би ще се наложи да прекратяваме животновъдството. С любезното съдействие на министерството ще ни откажат“, обяснява стопанинът. 
 
Изневиделица миналата година, като мащеха по никое време в дома на Димитрови от министерството нахлува промяна в Наредба № 3/2015. Тя е „за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания“.
 
 
 
Всъщност промяната означава лишаване от финансиране на десетки стопани, които не могат да си осигурят изискваните допълнителни бумаги за производството – бележки за закупен фураж, фактури за продадено мляко. Накратко хартията става по-скъпа от месото и млякото. Тя не се яде, но явно изхранва много народ.
 
„До миналата година  получавахме субсидии на глава животно. Сега с прословутата Наредба 3 не можем да изпълним тези критерии, тъй като не можем да докажем произведеното количество мляко, като продукция. Това ни лишава от допълнителни финансови постъпления, с които да се развиваме и да изхранваме животните“, казва Габриел.
 
Понякога си мисли как ли би се чувствал някой от невидимите автори на тези промени, ако можеше да застане на неговото място. От тъмно до тъмно – в обора при животните.
 
„Сутрин ставам, идвам. Почиствам, храня, доя, подготвям храна за следващия ден и започваш отначало пак – почистване, хранене, доене. Всяко животно си иска своето, трябва да му се обърне внимание. То е като дете.“ Изглежда затова почти непрекъснато се усмихва, даже когато говори за страшни неща. Например за кланицата, където ще се наложи да изпрати кравите и малките им, ако проблемът с отказаните за миналата година субсидии не се реши.
 
Габриел е свикнал сам да си върши работата. Само понякога наема помощник за неща, които сам човек няма как да направи.
 
Съпругата приема тази страст на мъжа си с раздвоение. „Харесва й това, че имаме качествена продукция, защото ние държим на качеството. Но не й харесва, че постоянно ме няма. Ние, животновъдите, лишаваме семействата си от нашето присъствие“, казва Габриел и все се чуди дали си заслужава.
 
Децата вече са големи. Дъщерята е на 30, женена, с две дечица. „Дядо съм вече!“ Синът е на 27, още не е прекрачил прага да се ожени, но животът е пред него.
 
И двамата са завършили техникум, но не работят по специалността си. Занимават се с други неща, които нямат нищо общо с това, за което са учили.
 
„Няма перспектива в животновъдството по селата за младите хора. Понеже аз съм един от младите, въпреки че не съм толкоз млад. Вървим към закриване на стопанствата“, повтаря Габриел.
 
 
 
Странно изглеждат къщите на животновъдите във Врачанския край. Често стопаните не са имали пари да стегнат фасадите на къщите. Но по балконите – ммм, гурме! Висят намотани нанизи суджуци, по-яки от жиците на енергото.
 
Млякото в района го изкупуват няколко фирми. Няма значение кои са те, виновна е системата. Габриел се опитва да издаде фактура за продаденото мляко, те не искат да я приемат. А ако няма фактура, няма и субсидии. 
 
И в двата случая работата е лошо, защото сивата икономика се стоварва с цялата си тежест върху гърба на най-слабите във веригата.
 
Местните хора си задават простия въпрос: как държавата се сети да сложи измервателен уред на всяко кранче по бензиностанциите, а за млякото да не може? Да не би залогът да е по-малък? Ако има кой да провери, печалбите от сивата икономика в млечния сектор може да се окажат дори по-големи от петролните.
 
Фирмите сега купуват кравето мляко в региона по 65-70 стотинки. Добре е, казва Габриел, имаше периоди, когато ни плащаха по 30 стотинки. В градските магазини литърът е поне 1.80 лева.
 
Ако данъчните искат да сложат ред в млекопреработването, лесно може да стане, мисли си животновъдът. Само трябва да сравнят фактурите на входа и на изхода на мандрите. Знае се, че килограм сирене се получава от 7 литра мляко. Килограм кашкавал – от 10 литра. Ако платената суровина не отговаря по количество на произведената продукция, значи това предприятие налива вода в мелницата на сивата икономика.
 
Стопаните обаче няма как да направят тези проверки, за тази цел си има държава.
 
Заради тази кална реалност Габриел вижда бъдещето си без животните, като пенсионер в селското кафене. Тези, които гледа сега, ще се отправят към кланицата. След това някое от тях и до София може да стигне, ако на животновъдите не им издържат нервите и пак излязат на протест.
 
Ако можеше да си поговори с министъра на земеделието, Димитров щеше да му каже: да отиде при производителите, да вникне в проблемите им, да ги попита какво мислят за решенията и чак тогава да спуска наредби.
 
„Защото ние не сме против правилата. Напротив, искаме да ги спазваме. Никой не иска да е в сивата икономика, защото постоянно ще работи на страх. По-добре е да си на светло. Но как да изпълним условията?“, казва животновъдът. 
 
Това му тежи. А не, че повече от десет години не е ходил на почивка, нито че е изоставил хобитата си, защото „животните всеки ден ядат, те не могат да ме чакат“. Миналата година успял два пъти да отиде за риба за по няколко часа и толкова.
 
 
„Много хора живеят в нашия регион от животновъдство. Не са един и двама. По този начин ще се затворят доста малки ферми, ще се напълни Бюрото по труда с безработни. Социални помощи ще взимат, колкото има и каквито има, ако вземат изобщо, и така“, разсъждава Габриел.
 
Но той лично не се отказва лесно. Следващата седмица пак ще ходи до министерството с колеги, за да търсят решения. „То, ако те напусне тая вяра, тая надежда, по-добре да не се захващаш с нищо. Всеки работи с някаква надежда. Надеждата е да си изкараме прехраната. Ако я няма тая надежда, защо да го работя? Кафенето е отворено. Все ще намерим 60 стотинки за едно кафе, колкото струва един литър мляко. И така цял ден - в кафенето“, мисли си той.
 
Засега обаче все още успява да крепи малката си ферма само с вяра, надежда и любов.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • АЙШЕ
  23.01.2018, 20:07
  ГОСПОДА ОТ МИН. НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ЧЕТЕТЕ ОТЗИВИТЕ НА ЖИВОТНОВЪДИТЕ ВЪВ ФЕРМЕР.БГ ЩЕ НАУЧИТЕ МНОГО ЗА ЖИВОТНОВЪДСТВОТО ЗАЩОТО СТЕ БОСИ В ТОЗИ СЕКТОР И САМО БЪЛВАТИ ГЛУПОСТИ .ПРОСТОТИЙ И СТЕ НА ПЪТ ДА ЛИКВИДИРАТЕ ЖИВОТНОВЪДСТВОТО
 • Мразя ги
  22.01.2018, 19:30
  Е, колеги то се видя кои са субсидарите и кои са животновъдите!Евала на човека, ако бяха всички, като него в България нямаше да ядем палмова мазнина!!!
 • обвързана
  22.01.2018, 11:32
  22_понеделник,първия работен след 20_субсидии
 • наско
  22.01.2018, 11:22
  Пак балгарска работа значи да правим сирене кашкавал и млеко да продаваме и да чакаме субсиди исамо да мранкаме .зашто моите сметки излизат иси плаштам данаци и сметки супсидиата се дава дасеотварди дадена ферма идасе развие така че да уцелее след спирането на субсидиата .ане дасе ходи на почивки
 • Мхммм
  21.01.2018, 18:25
  Първо екотрола си ти. Или може да си всякъкъв, но не и фермер - животновъд. Най-напред клиенти до Трапоклово трудно ще докараш пък макар и за преработен продукт екстра качество. После след преработка на мляко вече отиваме в друга сфера. Трябва да правим МАНДРА. Ееех не е лошо всеки кравар с мандра, ама май няма да е възможно. Плюс това най-вероятно ти си от драскачите на МЗХ или РА и знаеш много добре за какво става дума.
 • eкофермер
  21.01.2018, 18:05
  Екотрола, дори и за секунда не съм писал за ежедневно разкарване на мляко до София и обратно. Целта е производство на продукт със суровината мляко. На качествен, истински, подлежащ на съхранение продукт. Говориш за мениджмънт, а той включва и дългосрочна стратегия за развитие. Основният въпрос е " Как в дългосрочен план да докарам клиенти при мен?".
 • Екотрола
  21.01.2018, 17:30
  Аааа и относно регулациите за които пишеш. Не съм против регулациите и наредбите. Те би трябвало да подпомогнат изрядният фермер да произведе повече и по-хубаво продукция, а фалшивите да бъдат санкционирани. Но последната година бяха издадени наредби на които могат да отговорят само малък брой избрани фермери. За останалите тези наредби и така наречени регулации са равни на геноцид. Защото точно заради тях много колеги, включително и мои приятели затриха фермите си. Иначееее ..... РЕГУЛАЦИИТЕ са добро нещо.
 • До трола екофермер
  21.01.2018, 17:11
  Пак ала - бала приказки. Одеве ти говорех за логистика и мениджмънт. Не виждам как аз от Трапоклово ще нося 50 литра мляко до София сутрин и вечер. Тия неща дето си ги измисляте в министерството г-н Трол са неприложими при малкия ,а дори и при средния фермер. Ако продължите със същите писания само ще ме убедите, че сте подставен драскач. Ще убедите не само мен, но и всички истински животновъди. Защото ние нямаме време да си вдигнем главата от работа, камо ли да хукнем с гюмовете на гръб да продаваме мляко по пълната ни с фермерски пазари родина.
 • eкофермер
  21.01.2018, 16:16
  До номер 6: Един от многото проблеми при нас е, че нямаме поглед към света, към пазара, липсва ни мирогледа на съвременните западни хора. Планирането в селското стопанство е свързано единствено със субсидии. Къде ще продаваме? Няма да е в селото с 100 човека население. Живеем в малка страна и всичко е на една ръка разстояние. Колко от участниците във фермерски пазари и изложения в големите градове са от такива? Не са много! Тук идва и отговора към номер 09: Ако се продава без ограничения, значи няма нужда от Наредби. Не ми се влиза в темата за контрола по изпълнението им, щото е ужасно гнила. Друга част от отговора на въпроса ти се крие във видеото с Г-н животновъда. Искаме да сме легални и да не сме в сивата икономика. Най-добрата връзка между производител и потребител е базирана на доверието. Не е на лист хартия. Но за да имаш възможност да участваш в пазара и да осъществиш контакт с потенциални клиенти трябва да отговаряш на регулации. При проблемите с мандрите, това е една възможност да докажеш продукция с необходимите документи. С другото съм съгласен. Проблема с електронизацията е, че при нас само много малък процент от фермерите грамотно използват интернет.
 • мхммм
  21.01.2018, 15:55
  Че те на дребните субсидии дават ли изобщо!?!?!? Ако някой дребен фермер случайно е взел субсидия - НЕЗАБАВНО да я върне!!! той дребния фермер и без това е беден по-добре направо да мре.
 • До Господина под № 4
  21.01.2018, 15:26
  Многоуважаеми Колега, много ми допадна Вашето изказване. В същото време не съм съгласен относно становище по въпроса с Наредба № 26 третираща директните продажби от земеделското стопанство. Смятам, че Наредба № 26 изцяло трябва да се промени, поради факта, че тя ограничава земеделските производители. Ако Вашето стопанство произвежда нещо хубаво, ами защо пък и не, същото това нещо да се продава из цялата страна без какви то и да е било ограничения? Щом се говори за електронно Правителство би трябвало всеки един земеделски стопанин, например вечерно време да подава, да попълва в електронен вид всички необходими бумаги, документи и да ги подава. Няма никакъв смисъл да пътува до Областния град и тям да кисне с часове, при условие, че всяка минута за него е ценна. Да се подават документи и до същото Министерство на земеделието, като се вземат от там от деловодната система референти номера. За тази цел би трябвало преди това да се сканират съответните документи за да няма злоупотреби. Е, по този начин, при някои стопани, т.е. редовните ще има проверки в изключителни случай, но при други, както е редно, ще има десетки, десетки проверки от доста места.
 • Спрете
  21.01.2018, 15:26
  Субсидии да се дават само на дребните фермери и живота на село ще бъде. Като рай
 • зс
  21.01.2018, 14:00
  Стия пробо вземания ще ликвидират всеки които пожелаят.На село всички се знаем и ако не си от моята партия значи си ми враг!!! !Е ПРОБИТЕ ЩЕ ИЗЛИЗАТ САМО АКО СИ ОТ МОЯТА ПАРТИЯ ,а ако си от моята партия ще вземеш и пасища годни за чертане ИНАЧЕ ЩЕ ВЗЕМЕШ ВМЕСТО 10ДК годни пасища, 5дк чукари,дерета,локви!Както искате така го разберете.
 • До екофермер
  21.01.2018, 13:30
  Тия дето ги разправяш са ала-бала приказки. С какво на чичо в село ще помогне наредба 26 за директни доставки. На кого в село от 50 човека ще продаде стоте литра мляко от 10 крави? С преработката на суровината е същата работа. Не знам как чичо от село ще покрие изискванията за преработвателни предприятие и дори да ги покрие как ще се справи с цялата логистика по производство, транспорт и продажба. Единственото умно нещо което каза е за сдружаването тоест дружно да излезем на протести.
 • До държавен чиновник
  21.01.2018, 13:16
  Първо си напиши името от къде си. Може да излезе, че лъжеш. После отговори с какво си помагал. Може би с наредба 3 или с наредба 2. Между другото наредба 2 ще се окаже, че е по-лошо и от наредба 3. С нея пробовземачи ще се превърнат в богове. Могат да манипулират пробите и да удрят всеки който не слуша. Очакват ни все по-черни времена уважаеми колеги. Помислете си пак преди да се откажете да дойдете на утрешния протест.
 • екофермер
  21.01.2018, 12:55
  Поздравления за господина и за труда който полага. Всеки един фермер заслужава да получи полагащите му се средства от ЕС за развитие на своята дейност, но не в тях е ключа към развитието на успешен бизнес за малките стопани. 10 животни по 271 лв. при доказано реализирано на пазара количество мляко са 2710 лв. Да, това е помощ. И в същото време това не са средства от които да зависи оцеляването на едно стопанство. Пътищата пред малките стопани са два: сдружаване или преработка на суровината. Регистрация по Наредба 26 за директните доставки. Разбира се, има изисквания, но не са тежки и непреодолими. На клипа се вижда сирене, истинско, качествено, пазара и потребителите са гладни за продукция от този тип.
 • Yasen
  21.01.2018, 12:24
  Na kogo shte protestirame na Todor Jivkov(Boyko Borisov) toy e cist KOMUNIST varnaxmese 30 godini nazat s tuy upravlenie na GERB(grabi.edinstvenno ot rabotniya i bedniya) jivotnovad tova e deviza na GERB.kradci
 • Държавен чиновник
  21.01.2018, 11:13
  Като Държавен чиновник, нито съм откраднал, нито съм взел рушвет, нито съм лъгал някои; напротив помагал съм на хора, помагал съм доста, но уви, много рядко някои се сеща и да каже едно "Благодаря".
 • ф
  21.01.2018, 11:10
  вав бг като чуете видите даржавен служител разберете че той се натискал за там само за да краде.това е бг

Последни новини