Хиляди тонове плодове и зеленчуци гният на полето в Шотландия заради Brexit

Шотландски фермери настояват да се отвори отново Сезонната схема за селскостопанските работници

13.02.2018 | Коментари: 1 | 7144 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Шотландски фермери бяха принудени да оставят да изгният на полето хиляди тонове пресни плодове и зеленчуци, заради рязкото намаляване на броя на сезонните работници от ЕС, след като Великобритания гласува за излизане от Съюза.
 
 
Така Brexit превърна в истинска трагедия за голяма част от селските стопани в страната. Един от тези фермери разказа как е изоставил толкова много зеленчуци, че с тях биха могли „да се нахранят 15 000 души в течение на година“.
 
Причината е била „недостиг на работна ръка“ за прибирането на реколтата, съобщи heraldscotland.com.
 
Друг фермер от Ангуса обяснява, че регионът има нужда ежегодно от 4000 сезонни работници и просто има недостиг на безработни местни жители, за да може отгледаните плодове да бъдат прибрани.
 
 
 
Националният съюз на фермерите (NFU) проведе анкета сред шотландските стопани с въпрос за „опасностите, с които се сблъскват вашите предприятия в резултат на възможния недостиг на работна сила“, които „се задълбочават от преговорите за излизане от ЕС“.
 
Резултатите от проучването ще бъдат обявени от президента на съюза м Шотландия Ендрю Маккорник по време на годишното събрание на организацията. Очаква се фермерите да поискат възстановяване на Сезонната схема за селскостопанските работници (SAWS), която беше закрита от правителството на Великобритания през 2013 г.
 
По тази схема хиляди работници от страни извън ЕСполучаваха разрешения за влизане в страната, за да подпомогнат прибирането на реколтата. 
 
 
 
Фермерският съюз се надява, че притокът на такива сезонни работници ще запълни дефицита, който беше отчетен в някои райони на Шотландия през 2017 г., когато притокът на селскостопански работници от ЕС падна с до 20%.
 
„През тази година ние усещаме липса на работна ръка в рамките на 10-20% от обичайния брой сезонни работници от ЕС. Много важно е през 2018 г. да имаме схема за квотно набиране на селскостопански работници с разрешение за работа във Великобритания за 20 000 души извън ЕС“, коментира Маккорник.
 
 
Представителят на SNP в Европа Стивън Гетинс заяви, че „липсата на действена помощ от правителството на Великобритания  за фермерите и за другите производители на храни и напитки“ ще доведе до повишаване на цените на стоките.
 
Пресаташето на Департамента по храните и селското стопанство коментира: „Признаваме, че осигуряването на приток на стабилна работна сила в селското стопанство има решаващо значение, затова ние разработваме нов подход към селското стопанство извън ЕС.“
 
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • nanton
    13.02.2018, 23:23
    Добро утро. Аз съм Уилям Андерсън, който отговаря за международна агенция за финансиране на сянка, която помага на хората да получат дългосрочни заеми без гаранция. Нашата столица е 1000 000 евро и предлагаме заеми в размер на 2.5%. Ако сте   в нужда, моля свържете се с нас чрез нашия имейл адрес. Ние не таксуваме такси предварително. Благодаря. williamanderson96635341@hotmail.com

Последни новини