Хомеопатията влиза в растителната защита

Създателката на иновативните продукти съзнателно не взима субсидии, но е готова да работи с партньори

18.09.2018 | Коментари: 1 | 1395 прочитания
Автор: Фермер.БГ
В хуманната медицина от десетилетия се водят спорове „за“ и „против“ хомеопатията. Независимо от това словенски изследователи пуснаха на пазара хомеопатичен продукт за растителна защита на селскостопанските култури, които се отглеждат по правилата на биологичното земеделие.
 
 
Новите препарати са изключително разнообразни – 61 вида. Наречени са енергийни хомеодинамични продукти и имат лицензи за употреба в органичното производство в Словения, пише agropages.com. Автор на иновативните разработки е Майда Ортан, която е посветила на необикновените препарати 40 години опити и изследвания.
 
На пазара в Словения тази гама продукти се предлага под марката Cora agrohomeopathie и е предназначена за укрепване на имунната система на растенията. За разлика от всички останали препарати тези не съдържат активни вещества от синтетичен произход.
 
„Активни всъщност са енергийните колебания, които съответстват на комбинациите от растения и минерали. Това е резултат от настроени хомеопатични процедури. Затова се наричат също енергийни хомеодинамични продукти. Тези активни колебания се стабилизират върху носител – 43% етанол. По такъв начин срокът за съхранение е 3 години“, разказва Майда Ортан.
 
 
Препаратите се използват след разреждане с вода във вид на спрей, като се разпръскват с обикновено оборудване за растителна защита. Създателите на препаратите препоръчват използването им превантивно преди земеделските култури да са нападнати от болести и вредители. Преимущество на хомеопатичното пръскане е, че третираните плодове може безопасно да се ядат веднага, стига да бъдат измити добре с вода.
 
Ефективността на препаратите е потвърдена от Института за органично земеделие и от университета в Марибор в Словения. Сега Майда Ортан разработва хомеопатични продукти специално за защита на ябълките от петнистата дрозофила. Друг препарат се подготвя като средство за предпазване на дърветата от корояди.
 
Дамата изследовател специално подчертава, че развива своя бизнес самостоятелно, като не получава никакви субсидии или помощи, но с радост е готова да си сътрудничи с всички заинтересовани лица.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • stefkomalkiahlqb
    18.09.2018, 18:16
    ей като се сетя,съседа ме караши да му бера доматите със зъби,каго го видя край спортна зала,така се изчервявам,а очилата ми се навлажняват.

Последни новини