Цените на хранителните продукти са се повишили с 0.2% през май тази година спрямо април, съобщи Националния статистически институт (НСИ).
 
 
Това равнище е много близо до отчетената месечна инфлация (индекс на потребителските цени) за май в размер на 0.3%.
 
НСИ отбелязва увеличение спрямо април на цените на ориза с 1.0%, на месото от едър рогат добитък с 1.2%, на свинското месо - с 0.1%, на пълномаслените и нискомаслените пресни млека - съответно с 1.6 и 0.2%. Повишение има също при сиренето - с 0.3%, кашкавала - с 0.1%, и млечните масла - с 3.6%.
 
При растителните храни поскъпване е отчетено за ябълките - с 6.4%, зелето - с 26.2%, зрелия лук - с 5.3%, зрелия чесън - с 0.6%, листните зеленчуци - с 1.3%, и картофите - с 21.2%.
 
         %                              Инфлацията, измерена по месеци, през последната година
Източник: НСИ
 
През май 2018 г. са се понижили цените на следните храни: месо от домашни птици - с 0.4%, агнешко месо - с 0.7%, кисели млека - с 0.6%, извара - с 3.2%, яйца - с 9.9%, олио - с 1.3%, домати и краставици - съответно със 7.5 и 8.9%, пипер - с 13.6%, зрял боб и леща - съответно с 0.7 и 1.5%, плодови сокове - с 0.2%, и други.
 
Инфлацията в България от началото на годината - май 2018 г. спрямо декември 2017 г., е 1.0%, а годишната инфлация за май 2018 г. спрямо май 2017 г. е 2.6%, съобщиха още от НСИ.