И Чехия засилва контрола върху вноса на свинско от България

Ще бъдат правени тестове, преди продукцията да получи достъп за влизане в страната

10.10.2018 | Коментари: 0 | 369 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Държавната ветеринарна администрация в Чехия (JSB) обяви, че доставките на свинско месо и термично обработените и преработени продукти от свинско месо от страните, които не са свободни от африканска чума по свинете (АЧС), ще бъдат проверявани за наличие на вируса, преди да получат достъп до чешкия пазар, информира meatinfo.

Китай спря свинското от България заради чумата

Властите допълват, че това правило ще се прилага спрямо всички оператори на национални компании, които внасят продукция от Белгия, България, Естония, Литва, Латвия, Унгария, Полша и Румъния.

Предвид развитието на ситуацията и разпространението на заболяването в Европа, тази мярка е необходима за защита на поголовието от свине в Чехия и запазването на високите стандарти на пазара за потребителите, каза министърът на земеделието на Чехия Мирослав Томан.

По думите му именно поради това се налагат допълнителни проверки за потенциално опасни хранителни продукти от страни, в които е официално установен вируса.

Ще се прави задължителен тест на продукцията. Борбата със заболяването е скъпа, но не искаме да поемаме и най-минимален риск за навлизане на вируса на наша територията, допълни Томан.

Новите ветеринарни мероприятия на JSB ще позволят също така да се засили контролът над вносното свинско месо от страните, където наличието на АЧС не е официално потвърдено.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

Все още няма коментари

Последни новини