Има ли нови огнища на чума по овцете и козите?

Вярно ли е, че инфекцията продължава да се разпространява, пита депутатът Кристиан Вигенин

10.10.2018 | Коментари: 9 | 2926 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Българското общество получава противоречива информация има ли нови огнища на чума по дребните преживни животни. Във връзка с това народният представител Кристиан Вигенин иска отговор от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
 
 
Като повод за въпроса депутатът посочва „тревожна информация, съдържаща се в писмо на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) до Сотир Цацаров, главен прокурор, и Цецка Цачева, министър на правосъдието“.
 
Кристиан Вигенин припомня, че в писмо от изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, подписано от неговата заместничка, до главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Цецка Цачева се съобщава, че в резултат на обявеното огнище на болестта чума по дребните преживни животни в град Болярово са взети проби от стадата в разширена 20-километрова зона. В сигнала се съобщава, че към 17 септември 2018 г. пробите вече са изследвани, а получените резултати са потвърдени от референтната лаборатория в Монпелие, Франция. 
 
Депутатът посочва, че според писмото „категорично може да се каже, че се наблюдава продължаващо разпространение на заболяването, като са обхванати и нови територии около град Болярово - обекти в община Средец, област Бургас, община Елхово, област Ямбол и община Свиленград, област Хасково", а като единствен източник на заразата е посочен обект в Болярово – известното стадо на Ани Петрова и Тодор Димитров
 
„Ако е потвърдено разпространението на заразата в съседните общини, както пише в сигнала, какви мерки са предприети от страна на БАБХ за справяне с новите огнища, какво е обяснението, ако не са предприети, а ако са предприети - защо не е предоставена информация за това нито на международните партньори, нито на българските граждани?“, гласи единият от въпросите на Кристиан Вигенин към министъра.
 
Вторият му въпрос е, ако тази информация е невярна, кой и как ще поеме отговорност за подвеждането на ключови български институции – главния прокурор и министъра на правосъдието. Устен отговор от министър Румен Порожанов се очаква на 12 октомври.
 
 
По време на парламентарния контрол миналата седмица министърът съобщи, че по време на нов кръг от изследване на около 8000 овце и кози в Странджа са открити 256 положителни проби за чума по дребните преживни животни. БАБХ обаче не е обявявала нови огнища на заразата. Последният случай е от 19 юли, като в  документа от Агенцията се посочва именно стадото на Ана Петрова е в Болярово.
 
По думите на министър Порожанов предстои ветеринарните власти да решат как да постъпят с откритите 256 животни с антитела.  Според него те не трябва да бъдат унищожавани, макар че са вирусоносители.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • до 3
  11.10.2018, 15:30
  Само за 11 умрели се знае. Оная тъпа пача от Болярово не пуска никой във фермата си, кой знае колко още животни са и измрели и от какво? И не животните, а ония платени лумпени и журналистите дето стояха като на бдение пред двора и я разнесоха.
 • Колев
  11.10.2018, 14:37
  Вигенин иска поста на Порожанов!
 • bg
  10.10.2018, 22:02
  vie kakvo si mislite ce ostanalite institusii sluwat na naroda,ta kato se hvane ot veterinarnija fondzemedelie razplawtatelna ,konsultanskite firmi vsicki sa se orientirani da okradat bg wivotnovldite,ot tjah njama spasenie, i za tova ot bg bjagat vsicki
 • овчарчето калитко
  10.10.2018, 21:55
  Извинявам се за грубият език но на мен също ми е писнало защито аз съм от чумавия раьон и не мога ни яре ни агне да продам а какво остава за бракмите млякото него кучета го яли а каквото остане по деретата вместо 200 сега трябва да зазимявам повече животни.
 • Грозния
  10.10.2018, 17:54
  Затворените във фермата животни не могат да разнесат зараза, но торовата постеля и отпадъците, колите, хората, протестърите, журналистите могат. Копи: Забраната в трите области е резултат на действията на протестърите и на неграмотното и купено поведение на някои от журналистите. Когато бъркаш на мечката в бърлогата, или трябва да си много бърз или да си много глупав. Заповедта на директора на БАБХ е следствие на решение на ЕК. Мерките и правилата в такива случаи се налагат по решение на Комисията. Ха сега фермерите от районите, в които се налага забраната да издирят "специалистите по заразни болести" по животните, които казваха-тука има-тука нема и дайте да помогнем на баба Дора и на Ани и да им направят "мечка".
 • БАБХ ?
  10.10.2018, 16:34
  БАБХ изцяло трябва да бъде премахната като една никому ненужна мега Агенция, която няма равна на себе си даже в нито една страна от ЕС. Д-р Дамян Илиев също трябва да бъде премахнат поради факта, че той нищо, абсолютно нищо не разбира нито от ветеринарна медицина, нито има някакъв опит в тази сфера. Колкото по-бързо бъде премахната тази Агенция, толкова по-добре за българското земеделие и животновъдство.
 • до овчарчето
  10.10.2018, 15:31
  Кое се е кротнало бе като сега налагат възбрана върху три области вече Бургас, Ямбол и Хасково и ще има нови санкции срещу страната като цяло. Но не е виновно стадото в Болярово за това, както се опитват да внушават, защото животните не са излизали от там и са живи с изключение на ония 11 дето така и БАБХ не казаха от какво са умрели, за да използват това за оправдание сега. Затворените във фермата животни не могат да разнесат зараза никъде, не в три окръга. Да си кажат ония какво реално се случва там и кой кога лъже, защото вече чашата прелива и ще стане страшно май.
 • овчарчето калитко
  10.10.2018, 15:18
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • оставка
  10.10.2018, 14:49
  Следващият път Вигенин да зададе въпросът кога ще махат Дамян Илиев и неговите заместници, че дори и цялата дирекция Здравеопазване и хуманно отношение към животните.

Последни новини