Институтът по планинско животновъдство и земеделие в Троян развива биологично производство на здравословни храни, съобщиха от пресслужбата на Селскостопанската академия (ССА).
 
Освен това институтът развива и своята научноизследователска работа за производство на екологично чиста аграрна продукция.
 
В рамките на работната среща на колектива на института с председателя на ССА проф. д-р Васил Николов бяха обсъдени въпроси за развитието на животновъдството, овощарството, фуражното производство и опазване и съхранение на околната среда в планинските региони на страната. 
 
На основата на съхраняваните в института местни породи, както и на интродукцията на чужди, е разработен цялостен модел за биологично производство на краве и козе сирене, който се експериментира от години в института, стана още ясно от срещата.
 
„Нямаме проблеми при реализиране на готовата продукция – заяви технологът на млекопреработвателното предприятие. 
 
„Академията трябва чрез моделни технологии, ферми, овощни градини и опитни полета да определя насоките на развитие на земеделието в страната", отбеляза председателят на ССА.
 
В областта на овощарството Институтът проучва генетичните ресурси от различни овощни видове и технологиите за устойчиво овощарство в планинските райони. В лабораторията за тъканни култури се произвежда свободен от вируси посадъчен материал и вирусна диагностика на овощни насаждения.