Компютърна програма може да помогне да се произвеждат храни с високи хранителни и здравословни стойности и в същото време да се обработват земите по екологосъобразен начин. Иновативната система за изчисляване на въглеродния отпечатък за агро-хранителната промишленост се разработва от ИТ специалисти от Университета в Лодз, пише изданието sadyogrody.pl.
Всяко десето яйце в Германия е био
Въглеродният отпечатък (CF) отразява количеството въглероден диоксид, произведен при производството, преработката, съхранението и транспортирането на даден продукт.
Както обяснява д-р Петър Милчарски от UŁ, по време на производството ние използваме енергия, независимо дали под формата на горива, или електричество. При изгарянето на гориво се генерират CO2 и други газове, които се превръщат във въглероден отпечатък.
Екипът на д-р Милчарски от Факултета по физика и приложни компютърни науки към Университета в Лодз е част от по-голям консорциум, работещ по проекта BIOSTRATEG - CFOOD "Разработване на иновативен метод за изчисляване на въглеродния отпечатък за основната кошница от хранителни продукти".
Проектът включва научни институции и преработватели от хранително-вкусовата промишленост: Instytut Biotechnologii Rolno-Spożywczego PrzemysĹ, u-Spożywczego im. проф. Wacław Dąbrowski (ръководител на проекта), Катедра по компютърни науки във Факултета по физика и приложни компютърни науки, Университет в Лодз, Технологичен университет в Познан, Индустриален институт за селскостопанска техника, Варшавски университет по природни науки и Унифриз.
ИТ специалистите от университета в Лодз разработиха специален софтуер - експертна система за изчисляване на въглеродния отпечатък. Прилагането му ще оптимизира потреблението на енергия и ще намали емисиите на въглероден двуокис в производствения процес в агро-хранителната промишленост.
„Колкото повече CO2 се генерира по време на производствения процес, толкова по-лошо е за околната среда“, казва д-р Милчарски.
„Ако можем да определим какви фактори влияят на генерирането на този въглероден отпечатък и след това да го оптимизираме - можем да намалим количеството на CO2, произведен по време на такъв процес, и в същото време да получим същото продукт "- допълват той.
Като пример изследователят даде производството на замразени зеленчуци. В този случай въглеродният отпечатък се генерира както по време на отглеждането на зеленчуци, така и по време на процеса на обработка и замразяване.
"Като се има предвид всичко това, в края на процеса имаме доста голям компонент от изчисления CO2 в този продукт, поради обработката и замразяването", обясни той.
"Благодарение на развитието на експертна система, наречена CFExpert, ще бъде възможно да се проследи как този въглероден отпечатък се генерира на отделните етапи на производствения процес - и да се провери как можем да го намалим на даден етап. Резултатът от този анализ ще бъде крайният продукт с оптималната стойност на този фактор" - обясни д-р Milczarski.
За да бъде създаден такъв софтуер, първо трябва да създадете база от знания, да опознаете производствените процеси, свързани с производството на даден продукт, и да разработите инструменти за симулиране на производствения процес. Това ще ви позволи да наблюдавате какъв е въглеродният отпечатък на всеки етап.
"След това най-важната задача е да се свърже цялата система CFEkspert към съществуващата производствена линия, за да се наблюдават, коригират тези фактори, за да се получи пълен продукт в края, но с оптимизиран въглероден отпечатък" - каза той.
Тази система може да се използва не само в производството на замразени храни, но и в цялата агро-хранителна промишленост. Но това не е всичко. Проектът ще разработи иновативни технологии за производство на нови замразени и лиофилизирани продукти, използвайки пълноценна мултифункционална замазка. Ще бъде създаден и прототип на технологична линия за производство на замразени храни, като се вземе предвид изчисляването на въглеродния отпечатък по метода, разработен от изследователите от Лодз.
0 КОМЕНТАРА