През първите десет месеца на 2017 г. от страната са изнесени 32,3 хил. тона пресни зеленчуци и 29,6 хил. тона пресни плодове, съответно с 9,8% повече и с 11,6% по-малко спрямо същия период на 2016 г., сочи анализ на агроведомството. 
 
 
Най-голям принос за увеличението на общия износ на пресни зеленчуци в рамките на периода има експортът на бобови зеленчуци, който нараства с 9,2 хил. тона или близо четири пъти. 
 
Ръст се отчита и при изнесените пиперки, домати, патладжани, тикви, зеле и картофи – от 12,2% при пиперките до 90,5% при картофите, докато износът на чесън, краставици, лук, моркови и репи, марули и гъби се свива с между 7,5% и 91,7%, най- значително при гъбите.
 
Спадът на общия износ на пресни плодове спрямо десетте месеца на предходната година е основно вследствие на намаление на отчетения експорт на цитрусови плодове – с 2,1 хил. тона (20,7%), дини – с 2,1 хил. тона (32,8%) и ябълки – с 1,7 хил. тона (73,6%). 
Намаление се наблюдава и при износа на грозде, ягоди, пъпеши, малини и круши – от 1,8% до 91,2% (най-чувствително при крушите).
 
От друга страна, износът на череши, праскови, вишни, черупкови плодове, сливи и кайсии нараства в границите от 39,7% (череши) до над три пъти (кайсии).