Как холандците виждат нашето биоземеделие?

Наблюденията им показват липса на познания, но пък и растеж

05.10.2018 | Коментари: 1 | 1094 прочитания
Автор: Фермер.БГ
България има малък, но бързо развиващ се биологичен сектор. Площта, която е била преобразувана или е в процес на преустройство за биоземеделие, се е утроила за две години до 161 000 хектара през 2016 г., от които 89 000 хектара са обработваеми земи, а 33 000 хектара - трайни насаждения.
 
Броят на биологичните производители почти се е удвоил до 7000 през същия период. Интересът към биологичното земеделие се дължи основно на субсидиите и ПРСР, мярка 11 и приоритетните инвестиции чрез инвестиционна мярка 4.
 
Друг важен фактор за растежа е нарастването на търсенето на органични плодове и зеленчуци в страните от Европейския съюз, който е вторият по големина органичен пазар в света след САЩ. Има все повече и повече примери за органични нишови производства, които се фокусират изцяло върху външните пазари, пише в анализ на информационната служба на холандското Министерство на земеделието, цитиран от investor.bg. 
 
Българският биопазар все още има незначителен дял (2-3% пазарен дял). Ето защо страната може да се разглежда като потенциална референтна дестинация за инвестиции, смятат от холандското ведомство. Още повече, че България има вече добри традиции при добива и добре развити пазари за конвенционалните плодове и зеленчуци, за свежия пазар и особено за преработвателната промишленост.
 
Плодовете и ядките заемат най-голям дял от органичната земя - 26 000 ха преработена земя, преди всичко орехи, бадеми, лешници, сливи, череши, малини и къпини и др.
 
Въпреки процъфтяващия брой биоферми и стопанства в България е налице относително ниска степен на оцеляване на биологичните ферми. Всеки пети производител напуска всяка година пазара. Това показва известна липса на познания и разбиране както за технологията, така и за икономическите характеристики на биологичното производство, поясняват холандците в оценката си.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • Био земеделие ?
    05.10.2018, 13:34
    Ако направите точна справка с Регистъра на биологичните производители в България който е към Министерството на земеделието, горите и храните ще се убедите, че био производителите просто са намалели и то доста, доста ..! Плащат се луди пари на Сертифициращите фирми, толкова, колкото се дават в страните от ЕС, а цената на продуктияца е толкова ниска, че един истински био производител не издържа и се отказва. Попълвам множество дневници; да, наистина от тях има смисъл, но това попълване струва време ..! Всяка една покупка за стопанството става с документ, който след това се вписва в съответния Дневник за извършени покупки. Днес ми донесоха "био орехи" на цена 19.80 лв/кг. Взех си 3 (три) броя, просто ей така ..! Не съм чувал някой, някога да пръска орехи, лешници, но в България има и подобни био произведения. А до кога ли ..?

Последни новини