Как се промени наредбата по мярка 14 за хуманното отношение?

Фермерът трябва да води дневник за извеждането на животните на дневна паша

09.10.2018 | Коментари: 10 | 12973 прочитания
Автор: Фермер.БГ
От днес влизат в сила промени в Наредба № 4 от 2017 г. за прилагане на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014 – 2020 г.
 
 
Измененията бяха подложени на обществено обсъждане през лятото и днес са публикувани в „Държавен вестник“.
Една от промените предвижда, когато животните се извеждат на дневна паша в близост до животновъдния обект, в който нощуват, земеделският стопанин да води дневник, в който се вписват броят на животните по вид и категория с дните и часовете на извеждане.
 
Този дневник трябва да се заверява от регистрирания ветеринарен лекар в началото и в края на периода на извеждане.
Според друг текст земеделските стопани трябва да предоставят ежегодно план-програма за изпълнение на дейностите, за които кандидатстват за подпомагане, по образец, утвърден от изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). 
 
В план-програмата се посочва животновъдният обект, в който се извършват дейностите за осигуряване на свободна подова площ, и включва данни за броя на животните по вид и категория.
 
Друга промяна в наредбата предвижда отказ от подпомагане не само при липсващи документи, но и когато те са непълни.
Земеделските стопани могат сами да се откажат от поет ангажимент, като подадат в съответната областна дирекция на ДФЗ заявление по образец. В този случай фермерът трябва да възстанови получената до момента финансова помощ.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • краварката
  15.10.2018, 9:52
  Вие не можете да ми определяте правила за хуманно отношение към животните, защото нито сте им ринали кошарата,нито сте викали ветеринарни лекари да ги лекуват и после да им плащате, нито сте прекарвали по цяла седмица бесънни нощи за да чакате да ви се отели някоя крава, нито сте чакали да ви се роди агне и да го доите по цяла нощ през зимата и да го слагате в леглото да спи при вас за да не му е студено.Моля Ви господа не ни карайте заради Вас да си намразим животните и да се плашим от тях вместо да им се радваме и да им се възхищаваме.Ние ги обичаме.С тези Ваши измислени правила не ни стопирайте дори и да не можем ние да им се радваме така както подобява и не ни предизвиквайте да ги продаваме без време ,защото можеби точно това се цели.Не ни определяйте правилата защото животните са си само наши и цялата грижа към тях и хуманно отношение пада н анашите плещи, авие вашите измислени правила за да ни откажете от милити ни животни ги наричате"хуманно отношение към животните"На каво прилича това помислете Вие госпада,срам и позор за България.
 • Една
  11.10.2018, 13:02
  Първо пуснете актуални документи върху които да се записват всички тези измишльотини,а не ние фермерите да ги съчиняваме.
 • bg
  09.10.2018, 19:47
  naroda bjaga kato prez vojna a te nespirat sas iziskvanijata kato celi ima pecalba ot wivotnovjdstvoto,sas ednata rika dava 5 leva a sas drugata pribira 50 leva tova e BG
 • fermer
  09.10.2018, 14:01
  Всичко се прави с цел. Трябва да се ориентираме към зърнопроизводство. Там няма доказване, а субсидии и каквото произведеш изнасяш за чужбина. Най важното имаш и време за стачки.
 • Виктор
  09.10.2018, 12:40
  Няма плащания,има само изисквания!!!
 • по темата
  09.10.2018, 12:03
  Моето стопанство от няколко година е подписало Договор за био производство. Миналата, 2017 година при нас идваха на инспекции 7 (седем) пъти. Последният път беше една голяма делегация, където в състава й бяха представители от Министерството на земеделието. На проверяващите бяха предоставени абсолютно всички Дневници които се водят в нашето стопанство. Същите тези проверяващи бяха учудени, че има таково голямо разнообразие от подобна документация и която при нас наистина се води. Всяко едно нещо което се купува е с фактура, която пък се описва в Дневник на покупките ..; всеки един добив от стопанството се описва в съответната Производствената книга на стопанството, специално изработена от нас, като за нейното изготвяне са взети под внимание подобни Книги от други страни (Испания, Италия, Бразилия, Корея, Швеция ..). В същата книта има десет раздела, където всеко едно действие се описва и има строга проследяемост на стопанството. Да, наистина всички тези Книги, Дневници трябва да имат образец и да могат да се вземат по електронен път от съответната държавна администрация, а не земеделския стопанин да прави с година като мен Справки и Анализи, къде и как в другите страни се попълват подобни Книги. Всяка година се правят пълни (!) анализи на продуктите които се произвеждат в нашето стопанство, като същите тези анализи също се описват в тази Производствена книга. Да, наистина трябва да има отчетност, но това не трябва да бъде някаква фикс идея на стопаството, нито на проверяващите, а само да се види как и по какъв начин се произвежда даден селскостопански продукт, как той се реализира, къде се реализира. До Производствената книга имат достъп само определн кръг хора, като при всяко нейно разлистване това се отблелязва в нея. Тази Производствена книга носи и конфендициален характер ...
 • x
  09.10.2018, 11:50
  мммм супер сутрин и вечер трябва да се ходи до ветеринаря, ами ако е на 50-70 или 100 км в еднта посока по планиски пътища, направете си сметката колко пари и време ще струва това, е животни ли ще гледаш или до ветеринар ще пътуваш по половин ден, и накрая дали няма да си на червено от цялата малоумщина на някои тапаци. ПРОСТО ТЕ КАРАТ ДА СЕ ОТКАЖЕШ, за да могат парите да останат и да ги разпределят на техни си хора. Е те такова управление като на герберите ако е имало до сега ме заплюйте.
 • страхотно
  09.10.2018, 11:30
  Нека да има повече бумащина, бущина! Ох, как си падам по тази част. М--м-м--м ...!
 • rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
  09.10.2018, 11:23
  а трябва ли да се записва в дневник коя крава колко пъти се изсрала и количеството и дали в обора дали навън. Малоумници
 • 777
  09.10.2018, 11:12
  А плащанията,докога ще ги бавят?Края на Август-мина,Септември-мина...

Последни новини