Как в Германия се справят с масовото измиране на пчелите?

Насипи земя и камъни, сухи дървени трупи, полски цветя...

07.09.2018 | Коментари: 4 | 2892 прочитания
Автор: Фермер.БГ

Измирането на пчелите не е проблем на една страна. То е световна тенденция, пише изданието Сегодня.ua.

Здрави растения в здрава почва – природата има решение

По оценки на Съюза на пчеларите в Украйна, например, през май-юни 2018 г. в страната са загинали близо 40 000 пчелни семейства. По скромни изчисления става дума за загуби за украинската икономика в размер на 50 млн. гривни.

Като една от основните причини за измирането на пчелите специалистите определят пестицидите, с които се обработват нивите. В Германия спасяването на пчелите се осъществява чрез специална държавна програма. В германските мегаполиси обороти набира градското пчеларство. Как германците спасяват пчелите?

Насипи земя и камъни, сухи дървени трупи, полски цветя – така изглежда дворът на пететажен блок в Берлин. На пръв поглед ви се струва, че той е запуснат, но не е така. Ландшафтът е умишлено създаден за популации от диви пчели.

Цялата тази пчелна инфраструктура е дело на Корина Хелцер. Тя е биолог и основател на градското движение "Берлин гудит". Хелцер призовава жителите на германската столица да отглеждат пчели и да подпомагат опазването им. В момента проектът на биолога е финансиран от правителството.

Дивите пчели, както и всички диви животни в Германия, са защитени от закона. Умишленото унищожаване или повреждане на пчелните гнезда подлежи на глоба от 5 000 евро.

Германците се грижат не само за дивите пчели, но и за пчелните. Градското пчеларство в Берлин процъфтява. Кошери се поставят по покривите на жилищните сгради, офисите, хотелите и музеите.

Дори в Берлинската църква – една от основните забележителности в Германия, под купола живеят около 30 000 пчели.

Уве Март е учител и по съвместителство е щатен пчелар в църквата. В стопанството му има два кошера. Годишно от тях се събират до 40 кг мед.

Неотдавна в един от супермаркетите на германския град Хановер бе проведен експеримент - за ден бяха прибрани храните, в чието производството участват пчелите. Половината от лавиците в магазина изчезнаха.

По този начин германците демонстрират прост закон на природата – ако няма опрашващи насекоми, няма да има зеленчуци, плодове и други селскостопански продукти.

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Бочи
  08.09.2018, 19:28
  Ще раздават вълна на пчеларите по демини мис.
 • пчла.
  07.09.2018, 12:41
  То пък е един демини мис пълна подигравка подхвърлят ти по 7лв. Даже има и ограничения да 200 семейства.Като се вземе предвид ,че пчеларството е лишено от подпомагане ,че се води политика за ниски изкупни цени ,би трябвало тоя демини мис да е поне 50лв.Като се изключат биологичните семейства които получават субсидии и по-големи изкупни цени.
 • ЗС
  07.09.2018, 12:15
  Ще имали ДЕ МИНИ МИС тая година?
 • cecko96_1
  07.09.2018, 11:22
  Как да се справят с масовото измиране на пчелите? Чрез директно субсидиране на пчелните стопанства както се субсидират земеделците!За да може да има възтановяване на пчелните колонии трябват средства.Пчеларите не трябва да се чудат как да свържат бюджета си евтиното изкупуване на продукцията,лошите метерологични условия масови отравяния никаква помощ от срана на държавата всичко това може да бъде фатално за пчеларството.

Последни новини