Какво става с мярката за биологично земеделие?

Ще бъдат ли осигурени допълнителни средства по мярката? Какво е положението и какво сочат цифрите?

25.10.2017 | Коментари: 21 | 27048 прочитания
Автор: Кристи Стоилова, Фермер.БГ
Въпреки непрекъснатите запитвания, изпратени писма и дискусии, положението с мярка 11 „Биологично земеделие“ не изглежда розово за българските биопроизводители. Ще бъдат ли осигурени допълнителни средства по мярката? Какво е положението и какво сочат цифрите, за Фермер.БГ своето мнение изказаха министърът на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Румен Порожанов, Албена Симеонова и Веселина Ралчева от Българска асоциация биопродукти (БАБ) и Явор Гечев от Националния съюз на земеделските кооперации в България.
 
 
„От името на неправителствена организация, която работи заедно с БАБ предложихме в дневния ред на Комитета по наблюдение да се разгледа проблема със свършилите пари по мярка 11. Като евентуално от неработеща мярка или след анализ, който искахме да направи МЗХГ и ДФЗ, да бъде обезпечена работата й до края на програмния период. Тъй като той обхваща не само съществуващите биофермери, но и тези, които кандидатстват в момента, както и приключващите мярка 214. За съжаление, не само, че не включиха точката в дневния ред, но и гласуваха против с едно много негативно отношение от страна на представителя на МЗХГ, както и на наши колеги“, обясни Албена Симеонова, председател на БАБ за Фермер.БГ.
 
Още през месец март Веселина Ралчева, член на УС на БАБ, каза за Фермер.БГ, че асоциацията води преговори с агроведомството за изменение на заповедна на министъра за мярка 10 и 11. 
 
„Предстои общо събрание на асоциацията. За нас този вариант да останат новите колеги – тепърва започващи фермери, без подкрепа до края на програмния период, е неприемлиев. Ще направим всичко възможно да не спираме развитието на биоземеделието в България и ще търсим обществена подкрепа и дори международна, ако трябва“, категорична е Ралчева.
 
От своя страна председателят на Националния Националния съюз на земеделските кооперации в България, Явор Гечев също изказа мнение по въпроса.
 
„Според мен обаче винаги би трябвало да има достатъчно средства за всеки, който иска да мине в сегмента биопроизводство. За мен това е хоризонтален приоритет, който трябва да следваме. В агроекологията имаше достатъчно пари, но не беше заделен достатъчно голям дял за бипроизводството. Той отиде в другире подмерки“.
 
Ето какво е позицията и на стопанина на агроведомството. 
 
„Непрекъснато се иска увеличение на бюджета по мярка 11 и непрекъснато се казва едно и също. Индикаторите по мярката отдавна са достигнати. Покрай т.нар бум на биопроизводителите, те нараснаха много. Разбира се нараснаха площите и животните също. Бюджетът, който е заложен по мярка 11 е на база на ангажиментите, които бяха поети до 2015 г.  и е вече блокиран, дори имаме дефицит от близо 50 млн. евро, който в рамките на изпълнение на Програмата ще трябва да осигурим ресурс, за да бъде платен“, обясни министър Порожанов.
 
Румен Порожанов каза още, че контролът върху биопроизводителите ще бъде затегнат.
 
„Затягаме контролът върху биологичните производители. Имах среща със сертифициращите лица, за да си проверят още веднъж много внимателно клиентите. Заложили сме изискване сертифициращите лица да отговарят на определен капацитет, в зависимост от съответния брой оператори, които те обслужват. Ние ще направим контролни проверки на работата на сертифициращите лица, тъй като имаме съмнение, че някои от биологичните производители не отговарят в достатъчна степен и точно на изискванията“, каза още Порожанов.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Сабарвай
  28.10.2017, 7:59
  Кажете го това на друго място, тук няма да ви чуят
 • Далавера?
  27.10.2017, 13:45
  Да, Сертифициращите фирми позволиха ... да се стигне до източване на парите по мярка 11.
 • Да има обстойни проверки
  27.10.2017, 13:43
  Задължително да започнат обстойни проверки от страна на Техническия инспектората към ДФЗ. При наличието на голяма смъртност при пчелите тази пролет, никои, абсолютно никои от пчеларите не намали бройкити. Защо? Ами тези които са регистрирани по Програмите се надяваха, че ще им се плати De mininimis, по Наредба № 4 от 2015 година. Сертифициращите фирми минават уж на проверка, а в същото време те съпират пари за една индулгенция и по този начин в разрез с Наредба № 1 от 2013 година лъжат Държавата, т.е. Българските власти, европейските институции. Ако бяха дали наистина пари, има ли си някои представа, колко българска и европейска пара щеше да потече към джобовете на някои без да има някакво правно основание? Питам се, а защо тези Сертифициращи фирми издават Сертификати за съответствие (биологично производство) на хора които не са покрили никакъв минимум? Погледнете в сайта на Министерството на земеделието и ще видете, че лице което се е регистрирало през 2015 година вече има Сертификат за биологично производство. Как така? Кога и как успя да смени поне 50% от восъчните основи? Явно в тази далавера са включени и Сертифициращите фирми. На инспекция по пчелини ходят хора които имат страх и алергия от пчели. Какво правят на тези пчелини. Но това не е само с пчелите. Това се отнася и до другите сфери на биопроизводството. Поради това, нека, нека да има обстойни проверки от страна на Техническия инспекторат.
 • Въпрос!
  26.10.2017, 17:18
  А нямаше ли да бъде по-ефективно, след като лицето изпълни всички указания съгласно българското и европейското законодателство и чак тогава да получава някаква парично обезщетение за това, че той наистина (!..) изпълнил тези указания.
 • Био сертифициране
  26.10.2017, 16:34
  Би трябвало да се направи една открита дискусия кое може да био, кое си е био по природа, кое ще се субсидира от Държавата, до каква степен ще се субсидира. Належащо е да се направят големи промени в Наредба № 1 от 2013 година за биологичното производство, в Наредба № 4 от 2015 година. Млади производители с 25 дка не могат да направят очертаване на своите стопанства, но за сметка на това големи, яки производители с 20 000, 50 000 дка са очертават като био. Трагедия!
 • Създаване на Референтна лаборатория
  26.10.2017, 16:31
  Необходимо е създаването на референтна лаборатория и в България, където всички, абсолютно всички земеделски продукти да подлежат на задължителен контрол, в това число и пчелните продукти. След като едно лице има Сертификат за анализ от тази лаборатория и след като всичко е наред, чак тогава да може да си продава своята продукция на който пожелае. Сега нянакви си прекупвачи на земеделска продукция, в това число и на пчелни продукти уж пращат в Германия пчелен мед и пчелен восък, дават уж някакви аналзни свидетелства, от които нищо не става ясно ...! Това е една порочна игра! Смятам, че Министерството на земеделието трябва да създаде подобна лаборатория, а парите за нея ще дойдат от нас земеделските производители и от Националните програми. Нима България е заинтересована парите за анализи да бъдат насочени към чужди фирми? Нима в България няма добри специалисти в тази област?
 • Да има обстойни проверки от страна на ДФЗ
  26.10.2017, 16:27
  08 ... никой в България не е сменил даже и на 70% от восъчните основи 19.09.2017, 09:36 Био земеделието, в това и био пчеларство в България благодарение на Сертифициращите фирми е под всякаква критика. Пращате им една яко сума уж за инспекция, а дефекто някакви си там чиновник който изпитва невероятен страх от пчели прави инспекция на пчелина. Хвърля едно око от срам, прави някакви забележки относно това, че на пчелина има две бели котка и един стар черен котарак. Този инспектор нито наднича в кошерите, нито взема проби от меда, нито проби от восъка, нито гледа дали на пчелина се правят восъчни основи от собствен восък. Между друго гледа пчеларските дневници, Дневника за покупки на пчелина, Дневник за оплаквания н похвали на пчелина (представете си и такъв има!), прави снимки на кошерите и ... това е ..! Продължавам да твърдя, че никой, абсолютно никой в България не е сменил даже и на 70% от восъчните основи, независимо, че в Регламент 834/2007 и Регламент 889/2008 има съвсем други императивни (!..) текстове. Ами благодарение на пчеларите които уж практикуват био пчеларство, а също така, уж биологичните производители Сертифициращите фирми, регистрирани в Министерството на земеделието съгласно Наредба № 1 от 2013 година, дефакто нищо не правят, т.е. никакви реални инспекции. Незнайно как някой е предложил висок таван за преход за всички направления по биологично земеделие. А нямаше ли да бъде по-ефективно, след като лицето изпълни всички указания съгласно българското и европейското законодателство и чак тогава да получава някаква парично обезщетение за това, че той наистина (!..) изпълнил тези указания.
 • Непосилни такси на Сертифициращите фирми
  26.10.2017, 16:24
  Колко и да е странно, за нас хората които се качиха на влака с био производството са непосилни такси на Сертифициращите фирми. В същото време те дефакто нищо не правят, освен едни псевдоинспекции, никакви консултации, мрънкане, мрънкане. Офисите на тези Сертифициращи фирми са нещо от типа на Шератон или Хилтън, заплатите на служителите са между 2000-3000 лв. Едни работят, други пък печелят за сметка на баламите. Дълбоко съжалявам, че се заех с био производството. Има едно добро, а то е, че ми остава още малко и после хайде, сбогом ... био производство и хвърлени на вятъра средства.
 • De mininimis?
  26.10.2017, 16:22
  De mininimis? Не, категорично съм против! А защо никои от пчеларите тази пролет не пожела да има De mininimis при условие, че средната смъртност беще около 80%? Защо? При подобна смъртност De mininimis би трябвало да бъде в пределите на 70-80 лв на загинало семейство. Много пъти съм казвал, че De mininimis за пчелараството трябва да се дава за онези райони (общини и коннкретни населени места) където нещата са трагични и където Държавата, в лицето на МЗХГ да подаде ръка. Може да стане така, че в някои региони с години (!..) пчеларите няма да получават De mininimis, а в други, напротив почти всяка година ще им се дава. Тук не може да има уровнивиловка, това е абсурд ..!
 • Нека да има проверки!
  26.10.2017, 16:20
  Нека да се дават парични средства (даже и незначителни) само след като земеделския стопанин (за пчелен мед, това е пчеларя) всяка година за всяка отделна партида е направил анализ на пчелния мед и то за своя сметка. Е, тогава няма да има хора които да предлагат по 10-15 вида пчелен мед. Виждам по пазарите пчелен от кокиче, кукуряк, невен, магарешки бодил, минзухар и т.н. Е, как няма да има подобни медове след като доста от пчеларите бъхат десетки кила захар даже по време на медосбора. Необходимо е да се субсидират пчеларите, но след като три последователни години този пчелар е станал земеделски стопанин и като е увеличавал с неповече от 10% своето стопанство.
 • Не на КРАЖБИТЕ !!! Спрете се !!! Порожанов - АУТ !!!
  26.10.2017, 15:43
  Какво става - КРАЖБА, ОГРОМНА КРАЖБА И ЛЪЖИ. Парите отидога за сеитбообръщения и патки. МЗХГ - основен виновник за кражбите!!!
 • yamina
  26.10.2017, 14:46
  финансово обслужване на земеделски и промишлени инвестиции. Ние сме агенция за заем, упълномощена от Министерството на финансите и Латвийската икономика да предоставя финансови услуги на земеделските стопани и на всички други земеделски производители, които да инвестират в тези селскостопански или агро-промишлени проекти. офертите са валидни за частния земеделски производител и за групата земеделски стопани. Предлагаме заеми в размер на 8 000 евро до сума от 8 000 000 евро, която ще бъде възстановена с лихва от 2% годишно. за всякаква информация се свържете с нашата агенция по пощата. имейл: mocan.laurita@mail.ru
 • elaka_37
  25.10.2017, 22:36
  Това е по-долно и от лъжите за агроекологичните плащания, за които уж имало пари. Как може да вземеш на дребния преразпределителното плащане и да го сравниш с мулти-милионера, за който това са джобните пари на ден. Оставки искаме!!!
 • Ako ne pusnat mqrkata
  25.10.2017, 20:02
  Pada pravitelstvoto ! Pravqt bogatite po-bogati, a ostanalite ni iztrebvat. Celi organizacii sme gotovi na bynt i porojanata shte e vinovnika za kraq na gerb, zashtoto celyva dypetata na zurnarite
 • Dick
  25.10.2017, 18:29
  Толкова долни лъжци се оказаха ти герберасти...комунистите ряпа да ядат! Лъжи,наглост и безочие!
 • ник
  25.10.2017, 17:26
  Министър Лъжанов е човек на ТИМ-Варна , ЛИТЕКС комерс, Октоподът и т.н. Предложи да се махне тавана. Всички плащали данъци според него и били равни. Каква е логиката да подпомагаш Мулти-милионери да станат милиардери??? Нали Гроб и Пишман патриотите бяха записали в програмата за управление- подпомагане на малките земеделски стопанства??? Театъра който ми играят управляващите не ми хареса. Няма да ходя на следващото представление с тези актьори!!! Изборите пак ще дойдат.
 • whiteeaglee
  25.10.2017, 17:17
  Докато си пишем тук, вместо един мощен протест няма да ни чуят ? Оставки искаме
 • Питанка
  25.10.2017, 17:13
  Защо допуснаха да се изразходват пари предвидени за биологично земеделие в агроекологични мерки и ангажименти.Още се помнят заглавия от типа - "Гъски изядоха парите на биопроизводителите". Защо се пренасочиха,или каквото там направиха,пари от биологичното земеделие и се раздадоха за други мерки.Сега излезе, че пари вече няма, няма и да има до 2020г. Изтекоха точно 2 години и прием за биологично производство през 2017г нямаше.Това е изключително непоследователна политика и търпят сериозна критика.
 • cecko96_1
  25.10.2017, 15:43
  Вижте какво искат да направят! С проекта е решено да се премахнат преразпределителното плащане до 30 хектара и схемата за дребните производители.България е решила да се нареди и сред шепата държави от ЕС, които не налагат санкции от 5 процента върху свръхголемите субсидии, надхвърлящи 300 хиляди лева (150 хил. евро), при директните плащания.Пак искат да вземат от бедните и да го дадът на .......Немат наядане тия г.зове. СЪЗДАВАТ СИ БЛИЗКИТЕ ПРАВЯТ ГИ БОГАТИ ЩО ЗА ПОМОЩ Е 300 000ЛВ А ВСЯКА ГОДИНА.
 • Луций
  25.10.2017, 15:21
  суджуците изкрадоха и унищожиха всичко.След тях няма да остане нищо
 • Georgi Ivanov
  25.10.2017, 14:11
  Prav e Ministura. Nyama nishto Bio v tezi samo za subsidii mislyat

Последни новини