Коментар: Колко реалности има в българското селско стопанство?

Има един момент, в който реалността на стопаните и тази на администрацията се разминават

15.12.2017 | Коментари: 6 | 9591 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Има една игра FarmVille. Копаеш, садиш, береш, храниш кравичките и другите животни и печелиш парички. 
Асоциации за тази игра ми идват до главата, когато се натрупат известен брой случаи, говорещи за виртуалната реалност в селското ни стопанство. 
 
Една от най-често повтарящите се сюжетни линии е стопани - администрация. 
Има един момент, в който реалността на стопаните и тази на администрацията се разминават, като често става дума за пари. 
От години специалистите и анализаторите говорят, че чрез субсидиите се изкривява пазара. Но не е само пазара. Реалността се изменя.  
 
Как става това? 
Има определен брой хора, които си играят на FarmVille. Те не полагат реален труд, но въпреки това получават пари, които са определени за селското стопанство. Трябва да си признаем, че всеки си е мечтал да не прави нищо и да му идват наготово едни приятни пари. Като са наготово, всъщност, те винаги са приятни. 
 
Биопроизводителите, например, настояват да се сменят правилата за сертифициране, за да се изчисти сектора от „стопани“, които не отговарят на изискванията за биопроизводство. Дори често не отговарят на определението „земеделски производител“. Заради подобни маневри парите за този вид производство се изчерпаха още в началото на годината и реално средства за нови, реални производители, няма. 
 
Друг виртуален момент се показа на повърхността тези дни. След като станаха ясни ставките за месодайните говеда под селекция, от бранша набързо сметнаха, че парите не излизат, тъй като общият бюджет е разпределен върху индикативна бройка говеда, а реалните са с хиляди по-малко. Така изведнъж голям брой виртуални крави получават субсидии. 
 
В началото на месеца се заговори и за пловдивските овце, които носели солидни суми от евросубсидии, но внезапно се оказаха неистински. Човекът решил, че като идват пари от Европа, защо да не се пробва. Особено след като ветеринаря му ударил едно рамо. И така хем не се цапа с гледането на овце, хем пари взима. 
 
Пример и в друга посока може да се даде. Малинопроизводителите цяло лято, че и есента, разказват, че годината е суха и добивите са с 50 процента по-ниски от миналата година. 
 
Е да, обаче според оперативния анализ, който се изготвя всяка седмица и се публикува на сайта на земеделското министерство, има ръст в производството на малини и добивите са добри. 
 
Малинопроизводители са категорични, че данните от въпросния анализ са неверни. И недоумението от това откъде се взимат цифрите продължава.  Но в анализа и миналата седмица ги имаше. И тази.
 
И при ябълките има ръст в производството.Пак според анализа. Иначе според овощарите реколтата е много зле тази година, дори в Европа е така. Само кайсиите тази година, казват, са дали добра реколта. 
 
Някъде по пътя се губи връзката и нишката се къса. 
Двете реалности, а може да има и три, са разделени от прозрачна, но хромирана стена. 
 
Но докато това става, потребителите ядат вносни плодове и зеленчуци, скъпи препакетирани в чужбина биопродукти и неизвестно с какво натъпкани меса. 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • маринов
  29.12.2017, 18:15
  Здравейте, няма нужда от толкова чудене къде е заровено кучето. Има готови отговори в книжките и поговорките "който иска намира начин" "по царско време търсели за работата човек а по комунистическо на човека работа". Организирам курсове по агрофитнес, агробиотуризъм прекрасна панорама, чист въздух.
 • yamina
  16.12.2017, 14:26
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • Знаещ
  16.12.2017, 13:31
  И английската кралица ще продължава да получава още две години европейска субсидии за ливадите и нивите си в Обединеното кралство, а не съм чул да тя ходи да ги коси и обработва. А наемодателите и арендодателите на нивите ходят ли да ги работят? Хайде малко по-кротко.
 • незнайко
  16.12.2017, 13:05
  Нямаше ,да е така,ако чиновниците от ДФЗ,обикаляха нивите и оборите.Нямаше да е така ,ако имаше строг контрол!Иначе ,плащат обвързана подкрепа,за плодове, на двугодишни насаждения!При това ,насаждения,проверявани от Поз.комисия!!!
 • грездея
  15.12.2017, 15:27
  така наречената обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци най много изкривява,като се има предвид че 90 пр от търговията от сектора е на тъмно ,а се кандидатства със съчинени фактури.
 • sakamoto
  15.12.2017, 12:51
  Браво за разбивката, фермер.бг. Но моля ви, не забравяйте млечните крави, които бяха ОГРАБЕНИ от Порожанов до последния момент! Имаше бюджет 31 милиона, а реално се разделиха 22 милиона.За да излезе сметката.

Последни новини