Конференция за биологичното земеделие ще се проведе на АГРА в Пловдив

Състоянието на сектора, предизвикателствата, възможните решения и иновациите са основни теми на форума

14.02.2018 | Коментари: 7 | 7988 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Конференцията “Биологичното земеделие в България: повече иновации за по-добри резултати“ ще се проведе този месец от Фондацията за биологично земеделие Биоселена с участието на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в рамките на БИО АГРА 2018 - специализирана изложба за биологично растениевъдство и животновъдство в Международен панаир – Пловдив.
 
 
Лектори на конференцията са представители на МЗХГ, експерти от Биоселена и Българската асоциация "Биопродукти", както и други специалисти, съобщиха организаторите.
 
„Биологичното земеделие в България се намира в тежък момент“, споделя управителят на Биоселена д-р Стоилко Апостолов.  
Парите за подпомагане по Мярка 11 свършиха, за втора поредна година няма да се приемат заявления по мярката.
 
Всички нови биопроизводители и тези, на които договорите им по Мярка 214 от старата ПРСР изтекоха през 2017 г., няма да получават компенсаторни плащания. Увеличение на биоплощите и биоживотните на вече одобрените кандидати също няма да се подпомага.
 
 
 
„Има обаче възможности и решения. Но секторът трябва да се обедини и да настоява за промяна. Елате на конференцията и чуйте какви промени в био законодателството в Европа и България предстоят, кажете си мнението, дайте идеи, споделете своя опит!“, призова д-р Апостолов.
 
В първата част на конференцията ще бъде обсъден новият регламент за биологично производство в ЕС. След 7-годишни разисквания решението е взето: какво предстои и от кога влиза в сила?
 
На форума ще се дискутира и новата наредба за биологичното земеделие в България, като ще бъде чут и гласът на биофермерите.
 
Ще се състои и премиерата на филма „Заграбването на земята“ със съдействието на Екологично сдружение "За Земята". Авторите и героите ще отговорят на въпроси от залата в свободна дискусия.
 
На иновациите в името на по-добри биорезултати е посветена втората част на конференцията.
 
Ще бъдат представени иновации и добри практики в биоземеделието от цял свят: платформата FARMKNOWLEDGE, окуражителните резултати от изпитанията на щригелна брана в три български биоферми, иновативният метод за сеитба на царевица Зелено торене и директна сеитба в две български биоферми, както и иновативна технология за защита на овошки и лозя от зимен слънчев пригор, напукване на кората и късните пролетни слани.
 
 
 
И тази година Фондация Биоселена ще представя информация за биологичното земеделие и проектите си в Палата 11, където са изложенията Винария и Фудтех.
 
Между 21 и 25 февруари в Палата 11 на Международния панаир в Пловдив на щандове 76, 87 и 88 ще гостува Фермерският фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“. 
 
В петте дни на АГРА фермери и малки производители – участници във Фестивала ще предлагат за дегустации и продажби автентични храни: сирене, кисело мляко и кефир, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, лютеници, пъдпъдъчи яйца, занаятчийски хляб, орехи и лешници, био тиква, чай, подправки.
 
 
Новини от изявите ще бъдат публикувани на фейсбук-събитието на страницата на „Произведено във фермата“.
 
Всички участници фермери са регистрирани по Наредба 26 на МЗХГ. Много от тях работят в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина и са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.
 
Пазарите „От нашата ферма – с любов за вас!“ се провеждат всяка сряда от 10:30 до 18:30 часа пред сградата на МЗХГ в София. Организатор е Фондацията за биологично земеделие Биоселена.
 
 
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Драги ми gosho11111
  15.02.2018, 10:48
  Драги ми gosho11111, добре де, ама ама колко години ходихте на училище, че пишете с толкова много правописни грешки? Трагедия, трагедия ...!
 • Dobromir Domuschiev
  14.02.2018, 23:43
  Кога точно ще е срещата?
 • gosho11111
  14.02.2018, 20:12
  ЗА СРЕЩАТА СТАВА ВЪПРОС ДА НИ ОБЯСНЯТ ЩЕ ИМА ЛИ ПАРИ НЯКОГА В НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД ЛИ КОГА ДА СИ ПРАВИМ НЯКОЙ СМЕТКИ ДА ОСТАВАМЕ ЛИ БИО НЕ ЛИ КАКВО ДА ПРАВИМ
 • gosho11111
  14.02.2018, 20:09
  НИКОЙ НЕ КАЗВА САМО ЧЕ КЪДЕ И ВНА КОЯ ДАТА И В КОЛКО ЧАСА ИНАЧЕ АЛА БАЛА
 • Български пчелен мед
  14.02.2018, 19:52
  Необходимо е да се защити истинския български пчелен мед, а не този които се произвежда от био пчелари, които дават по 80-100 кг захар за сезон на едно пчелно семейство.
 • Пари за преход
  14.02.2018, 15:29
  Пари ..? 08.12.2017, 15:34 ... а пари за преход по мярка 11? Пари няма и няма и да има, а това, че ние сме се доверили на Сертифициращите фирми, проблема не е в тях, а в нашата наивност. Кой ни биди с камъни да им даваме по 1500 или 2800 лв за една ялова инспекция? Кой? Пълна проверка на всички сертифициращи фирми ..! Има бенифициенти които ни не са давали никакви проби за анализ, лица които уж само за 1 (една) календарна година са сменили всички (?..) восъчни основи с биологични на пчелини с повече от 500 (петстотин) пчелни семейства и тези лица са се заимали със Сертификати! Това е пълна лъжа! А защо Специализираната прокуратура не се заеме с този казус, все пак тези лица ще получават (точат) без всякакво правно основание български и европейски средства. А къде е МЗХГ и не направи пълна ревизия на Сертифициращите фирми, защо ДФЗ и тя не започне да вземе проби от тези бенифициенти ..?
 • Био измама
  14.02.2018, 15:28
  А колко промила (1/1000 пчеларя) наистина спазват Регламент 834/2007, Регламент 889/2008, Наредба № 1 от 2013 година за биологично земеделие и т.н.? Колко? Колко от пчеларите които са получили Сертификат за съответствие наистина са сменили на 100% восъчните пити, а може би ... колко от пчеларите не използват захар? Колко? Дълбоко съм уверен, че биологичното пчеларство както и другите отрасли на биологичното земеделие е една поредна измама с държавни и европейски средства. Поради тази причина се налага да бъдат запознати европейските институции с тези неща.

Последни новини