Край на недомислицата биологично производство на зайци

Земеделското министерство прие аргументите на Националната Био асоциация

03.09.2018 | Коментари: 4 | 5685 прочитания
Автор: Весела Ванева, Фермер.БГ
Разписаният от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) стандарт за отглеждане на зайци по биологичен метод отпада, стана ясно от справка, публикувана от ведомството.
 
 
Идеята за държавна подкрепа в тази област предизвика остри реакции от фермерите и техните организации в биологичното направление. В поредица писма и становища Националната Био асоциация (НБА) призова институциите да предотвратят източването на субсидии за биологично или пасищно отглеждане на зайци.
 
„В националното законодателство на България не се предвижда идентификация на отглежданите биологични единици от зайци. Това поставя в невъзможност, който и да е контролен орган да гарантира произхода и качеството на конкретната биологична единица (заек/зайци) и дали същата е отглеждана по биологичен начин“, подчертаха от НБА.
 
Освен това за всеки възрастен заек се предвиждаха по 1,8 дка пасища за свободно отглеждане.
 
„Тази глупост може да се зачете и като свръх нова иновация в историята на Министерство на земеделието, храните и горите“, допълни асоциацията в свое становище по проекта за Наредба за прилагане на правилата на биологично производство, етикетиране и контрол, и за издаване на разрешение за контролна дейност за спазване на правилата на биологичното производство, както и за последващ официален надзор върху контролиращите лица.
 
„Разпоредбата отпада“, гласи позицията на експертите от МЗХГ, публикувана в обобщената „Справка“ за постъпилите становища в срока за обществено обсъждане на промените в правилата за биологичното производство. Срокът за внасяне на становища изтече на 28 юли.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Знаю ББаю
  04.09.2018, 22:12
  Ако има европейско финансиране за отглеждане на Порове, ще се включат много. Знаете защо?
 • Стоян
  04.09.2018, 10:39
  Евала на тази асоциация! Явно тук членуват сериозни хора с не корумпирано ръководство
 • Аз
  03.09.2018, 22:19
  Е защо бре? Аз сега тези 500 заека кво да ги правя!? Той Марио Николов така закопа зайцевъдството в България преди 10-12 години,че ще му трябват още 1000 да се съвземе.
 • svbahova
  03.09.2018, 15:31

Последни новини