Край на забраните заради чумата по овцете в Странджа

Отпада знакът „диамант“ за продуктите от овце и кози в региона, те вече се продават свободно

10.01.2019 | Коментари: 13 | 9169 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Отпаднат ограниченията за движение на дребни преживни животни и продукти от тях в рамките на зоната в областите Ямбол, Бургас и Хасково, свързани с чумата по дребните преживни животни, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
„След проведени многократни срещи и дискусии между БАБХ и ЕК, и след резултатите от извършвания надзор досега, беше решено, че рестриктивните мерки могат да бъдат облекчени“, обясниха ветеринарните власти.
 
Агенцията е преразгледала по-строгия надзор в областите Ямбол, Бургас и Хасково във връзка с чумата, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта. Те бяха наложени на страната с решение на ЕК.  
Мерките за облекчен режим са въведени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 9 януари 2019 г. 
 
Дребните преживни животни с произход от населените места на общините Болярово, Елхово, село Поляна от община Стралджа – област Ямбол и населените места от общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево – област Бургас, ще могат да бъдат придвижвани в рамките на цяла България след клиничен преглед, извършен 3 дни преди движението и с издадено ветеринарномедицинско свидетелство за движение от официален ветеринарен лекар.
 
 
Същата мярка се прилага и при движение на дребните преживни животни от останалите общини от областите Ямбол, Бургас и Хасково, в рамките на цяла България, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане. Няма ограничение за движение на дребните преживни животни за незабавно клане в рамките на цяла България.
 
Серологично лабораторно изследване на проби с отрицателен резултат, клиничен преглед, в рамките на 3 дни преди движението и ветеринарномедицинско свидетелство за движение, издадено от официален ветеринарен лекар, ще се изисква за всяко движението на дребните преживни животни от областите Ямбол, Бургас и Хасково, които са насочени за дестинации извън територията на България.
 
 
Продукти от дребните преживни животни от областите Ямбол, Бургас и Хасково ще се реализират свободно на територията на страната и ЕС, без ограничения и специална маркировка.
 
От БАБХ уточниха, че след констатиране на огнища с чума по дребните преживни животни през юни и юли 2018 г. рестрикциите са били единствено за южните общини на областите Бургас и Ямбол.
 
„Въвеждането на по-строг надзор беше в резултат на решение на Европейската комисия от октомври 2018 г. С него се разшири територията с наложените рестрикции в три области – Бургас, Ямбол и Хасково, след като в продължение на два месеца стопаните на ферма в Болярово възпрепятстваха ветеринарните власти да ликвидират огнището на чума в обекта и след като бяха констатирани серологично положителни дребни преживни животни в населените места от 20-километровите надзорни зони около констатираните огнища на чума", коментира Агенцията по храните.
 

 

© 2019 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 Изтеглете безплатно Годишния обзор на пазара на земеделска техника в България за 2019 г.

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • калина
  12.01.2019, 0:13
  Баш докторе, протоколи винаги могат да се нарисуват. Такива, каквито си пожелаеш! На всичко, казано и показано не бива да се вярва, да се оставиш да те манипулират по толкова наглъл и безскрупулен начин.
 • до баш доктора
  11.01.2019, 10:56
  Няма установен вирус нито в референтната у нас нито във Франция. Има установени антитела умнико. Пръви ти провери и тогава говори простотии и съди хората колко са компетентни. Ако имаше вирус щеше да има клиника и смъртност, а то няма.
 • Баш доктор
  10.01.2019, 17:26
  До № 10. Не мога да повярвам колко си компетентен - нямало вирус. А какво изолираха в референтната лаборатория във Франция. Там да не би да са търсили серумни антитела. Не говори ангро, без да знаеш цялата истина. Поискай и виж протоколите от лабораториите и нашата и френската - те са налични и са в БАБХ. Тогава се изказвай "компетентно"!
 • докторе докторееееее
  10.01.2019, 15:41
  Ако беше истина всичко което казва БАБХ нямаше да има проблеми ама те са некомпетентни и лъжат постоянно. Няма вирусологични резултати има само серология и затова няма клиника и в края на краищата няма чума. Те първо избиха животните на хората и после се подмиха с ЕК, защото всичко беше кьор фишек и те явно прибраха едни пари от европа ама в джаба си, а платиха от нашите джобовеи субсидии и обезщетения и диагностикуми и всичко останало
 • доктор
  10.01.2019, 15:12
  Не е добре да се оспорва БАБХ,тоест държавата,защото утре ако пламне заболяване къде отиват протестиращите животновъди?Ами пред парламента-пред държавата.Как станаха толкова компетентни животновъдите и лекарите ,че оспорват серо и виросологични резултати?Защо не коментирате колко субсидии получиха на овца и коза общо под селекция и без селекция през 2018 година,какво стана с млякото и агнетата?Изхвърлиха ли ги?Все сме недоволни.Жалко.
 • до Г. Хр.
  10.01.2019, 14:41
  То ако реално имаше чума никой нямаше да си го позволи бе умнико да се противопостави на властите, ама като е очевадно че животните са здрави и още са такива какво сам да ги сложи на дръвника ли. А за останалото за обезщетенията и за ЕК комисия си прав. Това е поредната глупост на БАБХ да се подмива с ЕК за текадърността и глупостита си
 • Г.Хр.
  10.01.2019, 14:05
  Нямало чума, имало наказателни действия, Ани и Тодор да ги канонизираме за светци, БАБХ и МЗХГ унищожавали животновъдството. Абе вие чувате ли се, луди ли сте или на луд капата носите. Ако нямаше шумотевица и глупави PR и политически акции, проблема с Чумата по овцете, нямаше да ескалира и толкова много пари да се "потрошат". Аз претендирам за това, че се изплатиха нереално високи обезщетения, че се раздуха проблема и ЕК наложи забрана на три области. Претендирам защото това се случи за сметка на "моите (и вашите) пари". Глупаците няма да свършат, но уроците трябва да се помнят. Ако има закон, който да казва, че тия дето пречат и спъват процеса на ликвидиране на болести по животните - плащат за пропуснатите ползи и за загубите, много хора ще кротнат и ще си седнат на Д-то.
 • промиване на мозъци
  10.01.2019, 12:32
  А защо да не се отнася. Хора, Вие смятате ли, че в стадото на Ани и Тодор е имало чума, вие смятате ли, че при вашите стада е имало чума-не, чума нямаше. Имаше една група от ветеринари, които успяха да излъжат цяла България, че има чума. Успяха да спечелят едни мръсни пари, с които смятат че са забогатели, но не знаят каква е цената на тези пари и колко нещастни ще ги правят. Нека не се разединяваме помежду ни и не им вярваме, защото такова заболяване изобщо нямаше. Трябваше всички ние да поискаме затвор за Емилия Иванова, която докарваше резултатите такива каквито ги поиска Дамян Илиев. Или може би те двамата да си поделят една килия.
 • niyazi_71@abv.bg
  10.01.2019, 12:29
  А след като се разбра,че всъщност чума по ДП изобщо е нямало и брутално избитите здрави животни всъщност са били избити по погрешка дали герберастията ще понесе някакви наказания?
 • Мадлен Кирчева
  10.01.2019, 12:24
  Крайно време беше тази забрана за трите области да отпадне. Стадото в Болярово, което опазихме доказа, че чума по дребния преживен добитък нямаше. Доказаха го и добросъвестни ветеринарни лекари. Измислената чума обслужваше интересите на европейските производители на животински продукти по логиката: Убий конкурента за да заемеш мястото му на пазара. Днес в Брюксел протестират българските и румънски превозвачи за запазване на мястото си на пазара на TIR услугите. Протест срещу икономическата политика на ЕС. Но ние, които се борихме за запазване на българското животновъдство, все още сме неудовлетворени. На страницата на БАБХ няма отмяна на заповедта за унищожаване на стадото на Ана Петрова в Болярово. Намираме, че Дамян Илиев прилага наказателни действия спрямо стопаните, запазили стадото си. А то вече се умножава с раждането на агънца. Ние продължаваме да подкрепяме стопаните със средства за закупуване на храната на животните, както и морално и в съда. Изразявам убеденост, че и Fermer.bg ще подкрепя българското животновъдство в бъдеще с навременна и важна информация, както и с непредубедени анализи и коментари. Мадлен Кирчева, икономист от София, четирикратно пребивавала в Болярово през 2018 г.
 • velsitoo@abv.bg
  10.01.2019, 11:35
  Отнася ли се за Анна и Тодор????
 • Бай Иван
  10.01.2019, 11:23
  Сега Ани и Тодор ще могат ли да си пасат овцете или това няма да важи за тях, понеже се опънаха на онази пасмина?
 • Бравоооооооооо
  10.01.2019, 10:18
  ликвидираха несъществуващата чума по дребните преживни животни

Последни новини