Кредитна линия за сектор Плодове и зеленчуци?

Фермерите от сектора имат затруднения заради тежката година и искат да покрият разходите си сега, а не да чакат субсидиите

17.08.2018 | Коментари: 3 | 3348 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Браншът плодове и зеленчуци планира да поиска от министерството на земеделието преди края на тази година да се направи кредитна линия за сектор плодове и зеленчуци.
 
 
Причината за това е тежката година, която до голяма степен се дължи на климатичните условия, посочи пред Фермер.БГ Мариана  Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България. 
Много от стопаните, занимаващи се с плодове и зеленчуци едва успяха да приберат някаква реколта, а разходите по отглеждането на насажденията са големи. 
 
„Фермерите получават късно субсидиите си, а чрез този кредит ще могат да работят спокойно и да покрият разходите“, обясни Милтенова. 
 
 
Предложението е след това тези кредити да се покрият директно от субсидиите, които фермерите ще получат по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и тези за обвързаната подкрепа.  
 
 
„Според мен този кредит трябва да бъде поне 60%-70% от субсидията“, коментира Милтенова, като допълни, че идеята е да се направи сега до края на тази година, но след това тази кредитна линия да продължи да се прилага и за в бъдеще, защото подобни проблеми възникват във всяка кампания. 
„Обсъждаме го с всички колеги от сектора. Очакваме становищата им и ще изпратим общото ни предложение в министерството“, добави Милтенова. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Lavender
  19.08.2018, 8:59
  Защо да е кредит? Да гласуват деминимис в адекватен размер, както направиха за животновъдите.
 • 123
  17.08.2018, 22:25
  Поне слагайте снимки на БГ овощари Тоя джендар с коланчето дето му пристяга мьжкото достойнсво е да много далеко БГ овошки ЕЙ МНОГО В ФАЛШИВА МЕДИЯ СЕ ПРЕВРЬЩАТЕ ...Жалко много жалко
 • 008
  17.08.2018, 20:53
  То пък една субсидия

Последни новини