Кризисна ситуация в месодайното овцевъдство в Испания

Тя се дължи главно на ниските цени на месото, коментираха от испанската асоциация за развъждане на породата Асаф

16.05.2018 | Коментари: 3 | 7167 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
Нашите месодайни стада са много голям брой и в момента се намираме в кризисна ситуация. Това се дължи главно на намалената консумация на овче месо и на цената. Това коментираха от месодайната овцевъдна асоциация в Испания, по време на кръгла маса по въпросите в сектора.
 
 
По думите му в Испания има около 16 млн. глави овце, от които 13 млн. са за месо, а другите 3 млн. са за мляко. 
 
„Месодайните породи са главно съсредоточени в Южната част на Испания. Там овцете се гледат по стария и традиционен начин, тип свободно пасищно отглеждане. От друга страна млечният сектор е по друга технология. Докато при месодайното овцевъдство стадата са много големи, млечните породи са предимно автохтонни. Те имат ниско производство на мляко, около 120 л./годишно. Произведените от тях сирене и кашкавал се продават на много висока цена. Това също не позволява продукцията да обхване голям дял от пазара“.
 
Породата Асаф е широко разпространена в Испания. 
 
„У нас се гледат около 1 млн. животни от породата в цяла Испания. Тяхната средна млечност е 500 л., благодарение на това и на начина им на отглеждане – много интензивен и затворен тип, имаме възможност да произвеждаме много мляко, което да реализираме на добра цена“, добавиха от асоциацията.
 
По думите на испанските овцевъди, фермите са предимно с около 1000 животни. По-интересното при тях обаче е това, че животновъдите се занимават единствено със стопанството си. 
 
„Животновъдите у нас изкарват добра себестойност на произведената продукция. Именно това дава възможност на младите през последните 20 години да намират сектора за привлекателен и да остават в селата. Нашата практика показа, че високопродуктивните животни, новостите, изкуственото осеменяване и добрата генетика, позволява да се добави висока стойност на продукцията. Но и младите да се задържат в селата и сектора да бъде печеливш“, обясни Димитров.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

 Изтеглете безплатно Годишния обзор на пазара на земеделска техника в България за 2019 г.

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • Не е до цената
  17.05.2018, 23:38
  Важното е, че че им е конкурентно производството. Няма как цената в отворения пазар да е една там и коренно различна тук. Но има как там фермата да има повече земя и съответно повече животни и да се отглеждат с по-малко човешки труд. Това прави проезведената продукция, макар на същата цена рентабилна. Тук само си говорим за цени. Лошо няма да се по-високи, но ако някъде, някой може да произвежда на по-ниска цена, защо някой ще купува нашите агнета. Трябва да си оправим стопанствата, а това зависи от собствеността на земята/фермата. Не става с "бели петна" и подобни дивотии, на парче и временно. Ако имам 500-1000 декара оградено пасище и аз ще гледам 500-1000 овце на тези цени и ще съм доволен. Но тук, ако един парцел е мой, другия е на общината, третия е на държавата, а на четвъртия Бай Хой иска да сади ябълки, че било много хубаво навръх планината да се правят овошки за субсидии.
 • 123
  16.05.2018, 22:01
  мляко - 60 цента, агне 25кг - 50 евро, субсидия на глава - 12 евро
 • Петър
  16.05.2018, 20:25
  Защо не кажете каква е цената на млякото и месото и каква е субсидията в испания

Последни новини