Ловци: Срокът за лов на дива свиня трябва да бъде удължен

Отстрелът на диви прасета е почти нулев, тъй като времето е сухо и топло за сезона

08.10.2018 | Коментари: 5 | 1930 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Наблюденията на ловците показват, че популацията на диви свине в Югозападна България не намалява, а се увеличава, независимо от мерките за ограничаване на разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС).
 
 
„Държавата, ако има желание да намали популацията, би следвало да удължи срока за лова до края на януари или февруари. В момента е сухо и топло и бих казал, че отстрелът е нулев и резултатите са ниски“, заяви Иван Василев от Ловно-рибарско сдружение „Сокол-1911“ пред Фокус.
 
Според него абсолютно сигурно е, че всички отстреляни прасета ще бъдат изследвани за АЧС. Това са показали и първите излети за групов лов на дива свиня, които бяха разрешени от 29 септември. 
 
„Всеки е инструктиран и се е подписал. Изкопани са ями, в които се изхвърлят кожите от животните“, обясни Иван Василев.
 
Ловците се отнасят към дивата свиня като към хищник, който нанася изключителни щети на селското стопанство и на личното стопанство на хората по селата. Затова стрелят по нея - когато ловът е разрешен. Мнението на Иван Василев е, че държавата трябва да вземе по-сериозни мерки за биосигурност при домашните свине и по-специално с какво се хранят те.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • ееааааааааааааааааа
  09.10.2018, 13:30
  ББББББББББББББ ПО ТЪП ОТ ТЕБЕ НЯМА
 • Бббббббббббббббб
  08.10.2018, 19:26
  ееееееееее, то ти си най-вероятно и аааааааааааа.... Та и пак да ти напиша, че си тъп! А ако си друг ...е и ти си тъп!!!!
 • Бббббббббббббббб
  08.10.2018, 19:25
  аааааааааааааа, ти си тъп! Многоооооооооо тъп!!!! Направо вдлъбнат!!!!
 • аааааааааааааааааааааа
  08.10.2018, 16:02
  Дано да им спрат лова на тия неграмотници дето само за мръвката и за пиенето ходят по гората, а не могат едни свястни документи да изготвят за пробите си, че ангажират всички други да им ги правят да им ги пращат да им ги изследвата за жълти стотинки. Ама така е лесно се дава чужд гъз под наем
 • eeeeeeeeeeee
  08.10.2018, 13:17
  Тоя малоумник кога ще спре да лъже. Какво обощо имат те със северозападната част от страната. Тука стрелят като побъркани и не е нулев ами много и половината сигурно е скрит дори. Да му удължат тъпата глава тия идиоти.

Последни новини