Лозари се оплакват от изкупните цени на гроздето

Внос от Румъния подбива цената у нас

11.10.2018 | Коментари: 5 | 2022 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Внос на грозде от съседни страни срива до 20-30 стотинки за килограм изкупните цени през тази година и обрича на фалит производителите на грозде, коментира кметът на сливенското село Глушник Димитър Петков. 
 
Минимална изкупна цена от 50 стотинки за килограм грозде може за покрие производствените разходи и гарантира приемлива печалба, уточни Петков, цитиран от БНР. 
 
Производството на грозде е традиционен поминък за жителите на селото, които отглеждат 3500 декара грозде със сортовете червен мискет, ркацители, мускат, сливенска шевка, каберне и мерло. 
„Тази година, най-вероятно ще остане и грозде. Дори да се предложи такава цена – 0.20 лв. – 0.30 лв., хората не искат да го берат.
 
Доколкото ние чуваме, това се дължи на внос от Румъния, Молдова. Поне за Северна България говоря. То е на по-ниска цена“, каза Петков.
 
По думите му реколтата е много хубава тази година и качеството на гроздето е много добро. „Трябва да има регулация на пазара, защото иначе си заминават всички земеделски производители. Ако още веднъж се повтори такава година с изкупната цена на гроздето, мисля, че по-младите ще се опитат още една година да поддържаме лозята до следващия гроздобер, но ако и той е такъв, не можем да бъдем оптимисти“, коментира Петков. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • бедата
  12.10.2018, 13:14
  Бедата на българското лозарство и винарство не е във Винпромите, а в това, че преди да се създават лозови насаждения един човек трябва да си направи сметка (перспектива) а къде един ден ще продава виненото (десертното) грозде, сам ли ще го преработва (за десертното - сам ли ще го реализира), на каква цена това ще става ( праг min/max), колко години ще стопанисва тези лозови насаждения, дали някои от неговите наследници (деца, внуци, зетове, снахи и т.н.) имат намерение да наследят този занаят ..Въпросите са много! В сектор десертно грозде има много голяма ниша, но никои не създава подобни лозя; а през 50-те и 50-те години на м.в. България е била на 1 (първо) място в света по производството на десертното грозде, а сега от 1989 година в България са създадени една 280 дка с десертни лозя. Защо ..? А защо земеделските стопани плащат на работниците по 15 лв надник, при условие, че в големите вериги магазини, например едно кило десертно грозде е 7-8 лв/кг, а една бутулка вино също е над 8 лв ..? Защо? Вие бихте ли утишли да работите на някои за 15-20 лв на ден ..? А вашите деца, а вашите внуци ..? Просто питам ..!
 • proba
  11.10.2018, 21:09
  Не знам на кой са. Но знам, че купуват грозде. Няма винпроми, няма кой да купува гроздето, няма цена за гроздето...
 • stefkomalkiahlqb
  11.10.2018, 20:56
  Коментарът е премахнат поради нарушение на правилата!
 • ха
  11.10.2018, 14:01
  ... и тези Винпроми на кой са, а ..?
 • proba
  11.10.2018, 11:32
  По Сливенско, не ви ли затвориха няколко винпрома на Бойко хората?

Последни новини