Малки стопани искат нова мярка за неземеделска дейност

При сегашните условия те не могат да се класират по мярка 6.4

05.10.2018 | Коментари: 2 | 5134 прочитания
Автор: Христина Василева, Фермер.БГ
6.4.1 беше една от най-атрактивните и очаквани мярки по Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Оказва се обаче, че голяма част от малките производители не могат да се класират по нея, коментират фермери за Фермер.БГ.
 
 
„Мярката е неконкурентоспособна за малките земеделски производители – животновъди, овощари, зеленчукопроизводители. Това е факт, тъй като всяка година изникват нови и нови зарази и заболявания, както и слани или градушки, които компроментират реколтата. Тази загуба в продукцията понякога се компенсира, но понякога – не. Именно затова е хубаво малките стопани да имат втори бизнес, свързан с неземеделска дейност, но в селските райони, който да ги стимулира и да им помага да преживяват при подобни ситуации“, обясняват фермери.
 
Точно заради това мярка 6.4.1 е изключително актуална и предпочитана. 
 
„Оказва се обаче, че малките фермери не могат да се класират, защото консултантите, които изготвят проекти настояват те да са над 100 хил. лева. А тази сума за проект за малък производител е голяма“, обясняват производители.
 
Фермерите предлагат създаването на нова мярка за неземеделска дейност, която да е специално за малките производители. А проектите по нея да се изготвят от Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ).
 
Към момента приемът по мярка 6.4.1, който стартира на 5 септември, продължава да тече до 7 декември през ИСУН. Той е за инвестиции на територията на селските райони в страната, изпълнявани от земеделски стопани и микропредприятия. Приемът стартира с три от четирите процедури – „Производство“, „Услуги“ и „Занаятчийство“ с общ бюджет от 75 000 000 евро, разпределени както следва:
- Производство – 32 000 000 евро;
- Услуги – 40 000 000 евро;
- Занаятчийство – 3 000 000 евро.
 
На този етап няма да се приемат проекти по направление Селски туризъм. Допустимите кандидати са микропредприятията в селските райони, а субсидията е 50% от допустимите инвестиционни разходи, но не повече от 200 000 евро.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • малък стопанин
    07.10.2018, 9:21
    То и големи няма да могат да вземат нищо, вмето неземеделски дейности, трябвало е да я кръстят - мярка "аптеки, дофтури и зъболекари" - на тия 100 милиона евра няма да им стигнат и за кафе, а отделно сигурно има и да се разпределят подкупи за гербаджиите за поредната им далаверка с ПРСР -за какво мислите се бавеше мярката? Не е лесно да се намери оборудването дето сега ще го "закупят" на 10-торни цени. Процъфтяхме при тия - осигуровките ги вдигнаха 10 пъти, подпомагане не дадоха никакво, но пък построиха стадиони за бабите и дядовците по селата
  • Запознат
    06.10.2018, 17:46
    В тематичната подпрограма за малките земеделски стопанства има предвидена и разработена специална подмярка 6.4.2. за неземеделски дейности за малки земеделски стопанства между 2 и 8 000 евро стандартен производствен обем. По нея и помощта е 60%. По нея е предвидено НССЗ да изготвя безплатно проекти на фермерите и по скоро въпросът е кога и дали тази подмярка ще бъде отворена за кандидатстване.

Последни новини