Малките ферми ще спечелят много от блокчейн технологиите

Според експерти този тип технологии ще направят революция в работата на фермерите

24.12.2017 | Коментари: 1 | 7774 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Дали блокчейн технологиите ще направят революция в селското стопанство. И дали това ще бъде полезно за малките стопанства?
Тази тема беше дискутирана на конференцията ICTforAg 2017, която се проведе във Вашингтон, САЩ. 
 
 
Развитието на блокчейн може да осигури доверие и подравняване във веригата. Елиминира се посредника и плащанията към него и позволява на заинтересованите страни да работят заедно сигурно и дори без да се познават. Тази технология може драматично да промени досегашните правила за правене на бизнес, споделиха експертите. 
 
Все още практическите ползватели на бокчейн в селското стопанство  са малко, за да може да се демонстрира неговите възможности, но лесно можем да си представим, че тези технологии могат  да бъдат от съществено значение за селското стопанство и то по различен начин. 
 
- Проследяване на храната: Цялата верига от производството до магазина може да се осъществи през блокчейн. Тъй като информацията във веригата не може да се модифицира и променя, потребителите имат възможност да проследят цялата верига и да се уверят, че продуктът, който са купили е наистина здравословен и биологично сертифицирн, например. 
 
- Без такси при плащане: Това е важен аспект за малките фермери, но всяко плащане върви с такси и т.н. но използвайки криптовалута и блокчейн операторите на парични преводи се елиминират и де факто се слага край и на таксите.  
 
- По-ефективни вериги на доставка: Плащанията и трансакциите стават в реално време, когато се използва блокчейн. Досега фермерите трябваше да чакат, докато получат парите за продукцията си. когато фермерите получат парите си веднага се подобрява конкурентната среда и производителите могат да получат по-високи цени за стоката си, докато пък купувачите спестяват време и пари. Използването на блокчейн също така добавя прозрачност и доверие, което е изключително важно. 
 

Източник: World Economic Forum

Експертите на форума се обединиха около идеята, че е малките стопанства са едни от тези, които ще спечелят най-много от използването на блокчейн технологиите. Но все още има време, докато стопаните повярват на това и насочат вниманието си към новите технологии, считат специалистите. 

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

  • над закона
    26.12.2017, 10:13
    така спечелихме че фалит ;;д;

Последни новини