Между Италия и България: Първа разлика – субсидиите не се облагат с данъци

Администрацията е най-големият проблем за малките производители в България, смята Надя Попова

11.10.2018 | Коментари: 11 | 16313 прочитания
Автор: Биляна Панчева, Фермер.БГ
Надя Попова е биопроизводител. От 20 години има животновъдно стопанство с говеда, овце и кози в Южна Италия, разположено на 1000 дка, а от 15 обработва 6000 дка с пшеница, слънчоглед, царевица, грах и бакла в Плевенско. У нас членува в Българската асоциация Биопродукти. 
 
 
Помолих я да направи сравнение. 
Като начало, в Италия земеделският производител е много облекчен данъчно, започва Надя. 
Субсидиите не се облагат с данъци. Това е една от малкото държави с тази практика. Защото иначе от една страна ти се дава помощ, а от друга - държавата ти я взима. Това е нещо отделно от печалбата.  
 
В Италия земеделският производител има и други облекчения – данъчната система в Италия е такава, че данъците достигат почти 54% в повечето производства, в земеделието това не е така. Там се работи по специална система, по която фермерът плащат еднократно годишен данък, оттам нататък държавата не я интересува какво продаваш и какво печелиш. Не плащаш други данъци. Не се изискват касови апарати, бонове, можеш да продаваш навсякъде“, разказва Надя Попова. 
 
По думите й има по-дребни фермери, които сутрин товарят продукцията в камиончета и отиват директно в града.
„Всичко е толкова прясно и свежо, а нещата се случват бързо и клиентите имат пълен и пряк достъп до тази продукция“, коментира Попова. 
 
Според нея и покупателната способност на българина е една от причините биопроизводителите да нямат добър достъп до пазара. 
„В Италия от две-три години направиха нещо прекрасно – във всеки град има организирано място, на което два дни в седмицата има организиран пазар само за биопродукти. 
 
 
Идеята на Биоселена за пазар, който се случва всяка сряда пред министерството на земеделието, е добра, но е много малка. Това е една пчеличка във Вселената. Това трябва да се случва във всички градове. Подобни пазари и магазини за биохрани има предимно в големите градове.
 
А най-жалката картина е, че продуктите в тези магазини не са от наши производители. Ние изнасяме навън хубава суровина и след това в преработен вид я връщаме на други цени, защото ние имаме много малко преработватели. Аз например не мога да намеря сертифицирана маслобойна за биологично олио. Биологичните кланици в България също са малко, доколкото зная от колеги, които се занимават с животновъдство“, разказва Надя. 
 
Според нея обаче най-голямата пречка, която се преодолява от малките производители в България,  е администрацията. 
„За 15 години, в които работим в България, средно на година сме водили по 4,8 дела срещу Държавен фонд „Земеделие“  и министерството на земеделието. Почти нямаме получени субсидии без някакъв проблем. За тези 15 години само веднъж субсидията е дошла почти цялата, без да е минало през съд. 
 
 
Като цяло администрацията в България се опитва да ти пречи. От най-ниското ниво, до най-високото в тези структури на земеделеца се гледа като на потенциален престъпник, който се опитва само да граби субсидии. В Италия администрацията помага, особено на дребния земеделец“, коментира производителят. 
 
Тя смята,че субсидията е помощ на земеделието, защото само̀ по себе си земеделието не може а се издържа самостоятелно.  
„И за да се използва помощ, наистина има нужда от нея. На тези, които обработват огромни площи, не им е проблем, ако им се ореже субсидията с 200 000 лв. 
 
Давам пример – преди две години кандидатствахме по мярка 4.1. Трябваше да направим проект за обновяване на хале, което ни е нужно за работата. Според точкуването, би трябвало строителството да надхвърля 50%, за да дадат 10 допълнителни точки.
 
Същевременно в някоя администрация решиха, че строителството е признато за пряк разход в земеделието, само ако е хале за съхранение на зърно, т.е. ако е склад. На мен това хале, обаче, ми трябваше, за да държа вътре машините, с които се почистват семената, за да не се плаща на други хора.  А в биологичното земеделие е още по-трудно, защото аз няма и на кого да платя, защото няма такива машини близо до мен, а да се карат на километри излиза скъпо. Тогава се оказа, че това не е пряк разход.
 
Аз съм доцент по икономика.
 
В икономиката и в счетоводството има точно определена терминология кое е пряк разход. Не знам според кои закони беше решено, че това точно не е пряк разход. Така ни намалиха тези 10 точки. Давам този пример, за да обясня, че за да получа евентуално 200 000 евро, аз похарчих 50 000. А тези допълнителни пари трябват, защото приходът ми от земеделие, не може да ми помогне“, обобщава Надя Попова.
 
Да сравним и цените на пшеницата
„Тази година пшеницата в България се опитаха да ми я купуват на около 0.45 лв./кг. Това е биологична, мека пшеница. В Италия, в момента, цената на меката биологична пшеница е около 36 – 38 евроцента. Там стопанската камара публикува на всеки две седмици цените на борсата.
 
И според тази цена мелницата се ориентира на какви цени да изкупува. Обикновено действителната цена, на която ние продаваме е половин цент нагоре или надолу от тази, която обявява стопанската камара“, каза Попова. 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • правда
  13.10.2018, 9:09
  ЧЕСТИТО ТРУДЕЩИ СЕ РОБИ
 • бряво!
  13.10.2018, 7:48
  За тези които защишават тезата за "земеделски стопанин" мога да ги информирам, че от началото на 2019 година същите тези госпожи и господа вече ще се осигуряват на 560 лв. Браво, да им честито ..! И така, ако се занимават и с друга дейност, ако имат и други трудови договори те бая пара ще трябва да налеят в хазната, при условие, че земеделските стопани стопанисващи, например 20 хиляди декара обработваема земя те също ще се осигуряват на 560 лв. Браво, само така. Дребният производител трябва да се мачка, мачка и ... Ами като хората мълчат и нямат мнение, то така и ще бъде!
 • петко
  12.10.2018, 14:18
  Изобщо трябва ли да се сравняваме със другите европейски страни напоследно място от всички само да е нахранен парламента.
 • Добрев
  11.10.2018, 13:41
  Не знаен, изобщо не коментирам трябва или не трябва да се облага субсидията с данък! Чети внимателно написаното! Госпожата иска едни пари за цел, за която не е предвидено отпускане на субсидия! В твоя случай ако си обработваш земята и продукцията от нея използваш за лични нужди никой няма да се занимава с теб. Тръгнеш ли да я продаваш обаче ти е нужна регистрация, а това струва пари и време! И пак повтарям, че е лишено от всякаква логика изкуствено да се поддържа един губещ бизнес! Ако е непосилно за теб земеделието намери си друг начин за препитание!
 • Понятието "земеделски стопанин"
  11.10.2018, 13:22
  Понятието "земеделски стопанин" никъде в страните от ЕС го няма, просто го няма. Много пъти това го казвам, че това нещо трябва да отпадне. Защо за да участвам по някаква мярка непременно трябва да се регистрирам като "земеделски стопанин", след като аз съм и вещо лице (и там плащам данъци), аз ходя и на работа (и там плащам данъци) ...?
 • а Наредба № 26 ?..
  11.10.2018, 13:17
  Като земеделски стопанин смятам, че изцяло трябва да отпадне Наредба № 26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход (Обн. ДВ. бр.84 от 26 Октомври 2010г., изм. ДВ. бр.46 от 19 Юни 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.46 от 3 Юни 2014г.; В сила от 26.10.2010 г.). Госпожа Попова говори как там в Италия свободно един земеделски производител може да отскочи до пазара и да продава, а при нас БАБХ всеки път ни създава големи проблеми.
 • Не знаен
  11.10.2018, 13:09
  Добрев, нямаш представа колко си заблуден в мисленето си. Не знам в качеството на какъв изказваш подобно мнение. Единствено ще ти кажа, че жената е права. Субсидията още от ЕС идва като ПОМОЩ, а щом имаш нужда от помощ не би следвало да ти я облагат с данъци. Прост пример ти давам. Стопанисвам малко земя (под 30 дка). За да я стопанисвам ме задължават да се регистрирам като ЗП. Като си платя осигуровките като ЗП, като платя на счетоводителя, като платя данък печалба, данък върху субсидията и безброй други данъци, накрая се оказва, че съм на загуба. А най-тъпото в случая е, че не ме оставят да си обработвам земята БЕЗ да съм регистриран като ЗП. Не им искам нито субсидиите, нито помощите, искам да ме оставят спокойно да си гледам работата. Но това няма как да се случи, защото тази огромна администрация трябва да се храни от някъде и това идва от всички нас ЗП, които сме "рекетирани", чрез всевъзможни и безсмислени данъци !
 • FERMERCHE
  11.10.2018, 12:49
  Така е земеделието на старите членки в ЕС..., но за нас важат други субсидии, друга държавна помощ , отвтреме на време и малко акциз за горивото, добре "ранкирани " евро програми за точно определени лица... ама въобще случайни неща НЕ може да се случат...
 • Петър Мошев
  11.10.2018, 12:40
  А бе Добрев,много си те няма бре!
 • Добрев
  11.10.2018, 11:18
  Субсидията била помощ, отделно от печалбата???? Ако си на печалба ЗАЩО ТИ Е ПОМОЩ ТОГАВА? Тези пари не е ли по-добре да се насочат към други производства в земеделския сектор, които реално се нуждаят от подпомагане. Лишено е от всякаква логика изкуствено да се поддържа губещ бизнес! На госпожата и трябвало помещение за машините и тракторите. Пари се отпускат за конкретни земеделски дейности не за сграда на АВТОПАРКА за тракторите. Кое гарантира, че няма да реши да ги отдава под наем например на други лица? Така ще излезе, че държавата ще подпомогне не отглеждането на пшеница, а рентиерството на машини! Ако са верни цифрите, които цитира и не крие информация като икономист би следвало да си дава сметка, че бизнеса и не се управлява по най-добрия начин.
 • ааа
  11.10.2018, 10:44
  Добре казано!

Последни новини