Местни фермери доставят храна за детски градини и училища в Любляна

Кметството в словенската столица усилено работи по свързването на стопаните и обществените институции

27.12.2017 | Коментари: 5 | 5187 прочитания
Автор: Фермер.БГ
Детските градини и училищата имат възможност да скъсят веригата между фермерите и градските потребители. Един от начините това да стане е да се прецизира изискването доставката на храна да пристига на място в определен брой дни веднага след реколтирането. 
 
„Някои училища в Любляна имат директен контакт с местните фермери, други работят с кооперативи, които доставят храна“, казва Весна Ерхарт, експерт от общината в словенската столица Любляна, цитирана от ec.europa.eu
 
Кметството в града иска да развие и промотира купуването на продукция директно от местните фермери и именно заради това е улеснило контакта и нормативната уредба, за да може училищата и детските градини да работят заедно. 
 
„Около Любляна има около 800 стопани, които са малки и средни производители. Работи се с дистрибутори, които събират продукцията на фермите и я доставят в училищата“, казва Ерхарт, чиято основна задача е да свързва малките и средни ферми с хората, които отговарят за снабдяването на училищата и детските градини с храна. 
 
Тази година Ерхарт и колегите й започнаха да провеждат семинари и уъркшопи, в които участват местни производители, училищни служители и директори на детски градини. 
 
Като резултат от предлагането на храна на 60 различни обществени институции, местните фермери са увеличили своята продукция с между 6 и 12 процента за последните три години
„Щастливи сме, че децата се хранят с местна и здравословна храна, а пък така се стимулира и бизнеса на стопаните“, добавя Ерхарт.

 

© 2017 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!

Коментирай

Моля, въведете Вашето име!
Моля, въведете вашият коментар!
Моля, потвърдете, че не сте робот!

Редакцията на Фермер.БГ не носи отговорност за коментарите и призвовава потребителите да спазват Условията за ползване на сайта

Коментари

 • fer.до 04
  28.12.2017, 22:04
  ти си се найалредостатъчно за да пижеж спокойно по адрес на фермерите и сте ги накарали да млакнат всичките фермери само една малка част сигурно като вас са доволни от ситуацийата вав бг но дано са задавите като йадете труда на краварите дано пукнете нйакаде сами без никой да ва види .само вав бг ли са тийа закони притив волйта на фермерите кой ва храни вас не са ли тийа сажтите фермери на които от една страна даржавата ги краде от друга мандрите па ако не ви стигне пускате кирливата администрацийа за санкции'да видим колко фермери жте останат вав тази крадлива страна сас грозни управлйаважти;дано повечето да са балами и да ва слугуват'те докато си варжат работите по оборите вие готверените си направете друга по готверенска наредба от наредба3 нали затова ва избираме .то нижката жте са скъса нйакаде и солено жте дойде на нйкой ама да видим на кого .докога мислите че тийа фермери кравари жте малчат за далаверите кражбите и подиграфките сас тйах .даржавата е запустйала обезлудила се е ама тийа хайдуци не спират гаврите си сас народа особено работливийа фермер който работи 365 дена на годината.не се правете че сте учени и умни обиколихме почти цйала европа но като вав бг никаде нйама,тийа които са некадърни и неграмотни както ги наричате по европа са едни много уважавани хора и преуспйаважти биснесмени но да знаете че по европа умниците не крадат а дават предимство на работливийа .а вие една наредба пускате моженниците ги научават първи и го знайат наезуст и после действат /и го прилагат за обиране на фермерите така ли жте оправите майката родина .тийа кравари ва хранйат засега .дано ви заседне .откраднатото.господ си знае работата на никой не останал този свйат и на тйах нйама да остане но дано докато са живи да усетйат .
 • До bg fer под № 3
  28.12.2017, 8:54
  Защо се стигна до тук? Защото ние българските стопани в голямата си част, поне 99% от нас са немърливи. Много малко хора четат страницата на Министерския съвет където се публикуват за обсъждане изменения и допълнения на Закони и Наредби. Поради факта, че много малко хора от земеделските стопани имат някакви елементарни юридически познания, но те също нищо нито гледат, никъде и не се ровят, към нищо не проявляват интерес освен към някоя стара кола трошка, къде и как да врътнат далаверка, да овиснат пред някои офис и да мрънкат, че искат Евросубсидии. Още по отчайващ е процента (%) на хората които ползват и чужди езици, даже и на съседни на нас народи. Когато се публикува нещо в Държавен вестник никой не е му йеня абе, ама какво ще настъпи след няколко дни, след обнародването на поредните промени в даден нормативен акт. Никои, абсолютно никои не порявлява интерес а какво съдържат Реглавентите на ЕС, какви изменения има в тях, до колко същите тези важни нормативни документи засягат дейността на въпросния земеделски стопанин! Ситуацията е критична! И така, в началото на тази година беше обнародвоно изменение и допълнение на Наредба № 3 от 2015 година, но никой, абсолютно никой тогава не възробтя какви ще бъдат последствията след това за същите тези животновъди! Сега в навечерието на 2018 година се оказа, че една част от българските стопани са без пари ..! Да, това е трагедия ..! Но защо никой от тези стопани не купува специализирани издания от които те да бъдат информирани какво е публикувано в Държавен вестник (ДВ), какво ще трябва да се прави ..? Защо ..? Иначе пушим, пушим, пием кафе ..! Значи имаме и някакви пари, нали ..? Да си признам и в нас също има голяма вина. Незивисимо от това, сега трябва да се реши, а какво трябва да се прави от тук натък, защото полежението никак не е розово ..! Моля Ви, без мрънкане и оплакване ..!
 • bg fer
  27.12.2017, 22:26
  хайде вражтайте се бг изселници от европа вав бг хайдуци много даже повече как бйахте вие вав бг.крадат йако че не им стига малко останахме фермерите елате и вие та на нас да ни дойде по леко зажтото сега не ни остава нижто от заработеното и от нас и от кравите.всичко обира майка балгарийа та не им стига елате заложете и вие малко пари да видите как жте ви ги открадне родината та може и вав затвора да попаднете тука вав бг всичко става .само едно не става да работиж и да печелиж тука печалбата отива при администрацийа койато си клатйат цйал ден краката и като им дойде малко парите стават за санкции да дебнат животновадите това е бг крадливата ни даржава сас крадливи специалисти
 • fer
  27.12.2017, 21:53
  при нас даржавата сабира отвсйакаде ето млечните са без субсидии .пасижта 35 лв наема от обжтината и ги искат предварително жтото тех не ги интересува дали взимаж за тйах субсидии или не .гледат да ти набутат горите за пасижта и после парите ги взимат сас садйа изпълнител вав бг мафийта е овладйла навсйакаде тай че неразчитайте нито на субсидии нито на даржавата койато вече е окрала 80 процента от населението.и гледа да ги довържва до 2030 година и да изпревари стистиките които се дават за обезлудйването на страната.хей прости кравари докато не си тарсим правата сас тойагите сме обречени на фалит и безсемейства
 • Страхотно
  27.12.2017, 15:15
  Страхотна новина, но нека първо това блогородно начинание да го започнат нашите зърнопроизводители които стопанисват над 5 000 (пет хиляди) декари, при условие, че средната обработваема площ в страните от ЕС е само 560 дка. Тези производители и получават евросубсидии, те са добре, те нямат финансови проблеми ..! И така, очаквам това начинание да зопечне още от първите дни на 2018 година.

Последни новини